S predlaganim zakonom bi po besedah ministrice torej vsem upokojencem, ki so jim bile po neustavnem delu varčevalnega zakona pokojnine znižane, vrnili vse neizplačane zneske pokojnin od uveljavitve varčevalnega zakola naprej v nominalni višini, torej brez obresti za nazaj. Foto: MMC RTV SLO
S predlaganim zakonom bi po besedah ministrice torej vsem upokojencem, ki so jim bile po neustavnem delu varčevalnega zakona pokojnine znižane, vrnili vse neizplačane zneske pokojnin od uveljavitve varčevalnega zakola naprej v nominalni višini, torej brez obresti za nazaj. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Nadaljevanje redne seje DZ-ja je na sporedu ob 9. uri. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Državni zbor v nadaljevanju majskega zasedanja obravnava predlog zakona, ki bo določil način povrnitve zaradi varčevalnega zakona premalo izplačanih pokojnin. Po predlogu bodo neizplačani del pokojnin prav tako vrnili tistim, ki so se pritožili, kot tistim, ki se niso. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je bil del 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ neustaven. Gre za določbe, po katerih so se znižale tiste pokojnine, za katere izplačilo delno ali v celoti zagotavlja proračun.

"Znižanje je bilo izvedeno na neustaven in nesorazmeren način," je dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. "Najbolj problematično pa je, da je upravičence do pokojnine pod posebnimi pogoji obravnaval na neenak način in sprožil številna ideološka razlikovanja."

Predlagani zakon tako predvideva vzpostavitev stanja, kot je bilo pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ maja lani. Ta je namreč znižal pokojnino približno 26.000 upokojencem. Vrnjen bo celotni znesek, ki ni bil izplačan. Toda zaradi ekonomskega položaja države bo neizplačani znesek vrnjen v dveh obrokih: 20 odstotkov v juniju letos, 80 odstotkov pa maja prihodnje leto.

V ta namen bo letos treba zagotoviti 5,7 milijona evrov, večino sredstev, torej 22,8 milijona evrov, pa naslednje leto. Vračilo je predvideno v nominalnem znesku. Če so posamezni upokojenci na podlagi znižane pokojnine pridobili pravico do letnega dodatka, bo opravljen poračun za nazaj.

V SLS-u bi vrnili tudi državne pokojnine
Poslanske skupine so podprle predlagani zakon. V PS-ju so opozorili tudi na to, da zakoni, kot je varčevalni, v družbo vnašajo nemir in nestrpnost. V SD-ju so spomnili, da so po uveljavitvi varčevalnega zakona v zakonodajni postopek trikrat vložili predlog sprememb zakona, ki bi neenakost odpravile. Tudi v DL-ju in DeSUS-u so menili, da ukrepi, ki so neskladni z načeli socialne države in enakosti, niso dopustni.

Po drugi strani so zlasti v poslanski skupini SLS dejali, da bodo predlog sicer podprli, a pričakujejo, da bo državna pokojnina, ki je bila v času vlade Boruta Pahorja prenesena iz pokojninske zakonodaje v socialnovarstveno, vrnjena. Po socialnovarstveni reformi, ki je začela veljati z začetkom leta 2012, namreč številni dotedanji prejemniki državne pokojnine niso bili upravičeni do socialne pomoči, je spomnil Jakob Presečnik.

Poslanska skupina NSi po besedah Ive Dimic priznava avtoriteto ustavnega sodišča in bodo predlog tehničnega zakona podprli. Opozorila pa je, da mora biti breme krize pravično porazdeljeno med vsemi družbenimi skupinami.