Prispevek se bo zvišal na lansko raven. Foto: MMC RTV SLO
Prispevek se bo zvišal na lansko raven. Foto: MMC RTV SLO
Odziv generalnega direktorja RTV SLO
Odziv generalnega direktorja RTV SLO Marka Fillija na družbenem omrežju Twitter. Foto: Twitter

Vlada je skladno z dogovorom pri potrditvah sprememb zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 predlagala dvig RTV-prispevka nazaj na lansko raven, torej na 12,75 evra z zdajšnjih 12,11 evra.

A člani odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko so pred sejo parlamenta sprejeli SDS-ovo dopolnilo k zakonu z devetimi glasovi za in z osmimi proti. Po njihovem predlogu bi ohranili mesečni znesek na 12,11 evra za gospodinjstvo.

SDS: V hiši je še kar nekaj rezerv
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je na odboru dopoldne med drugim opozoril na anonimko glede razsipnega delovanja nekaterih odgovornih urednikov Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO). Po njegovem mnenju je tako "v tej hiši" še kar nekaj rezerv. Vizjak bi zato želel poročilo, kako RTV SLO izvaja potrebne popravljalne ukrepe in ugotovitve zunanjih revizij.

Prav tako je dejal, da je generalni direktor RTV SLO Marko Filli na seji komisije za nadzor javnih financ, ko je obravnavala revizijsko poročilo o njihovem poslovanju, dejal, da ne potrebujejo zvišanja RTV-prispevka, le znižanja si ne želijo.

Vodstvo RTV SLO navedbe Vizjaka zavrača
Na Vizjakove navedbe se je že odzvalo vodstvo RTV Slovenija, ki je zanikalo, da bi bili na RTV-ju proti zvišanju RTV-prispevka. Generalni direktor Filli tega tudi ni izjavil na seji komisije za nadzor javnih financ, kot mu to očita Vizjak, so zapisali.

"RTV Slovenija in generalni direktor sta si namreč ves čas prizadevala, da bi RTV-prispevek ostal na ravni iz leta 2012, to je 12,75 evra. Zato smo pozdravili uspeh pogajanj sindikatov z zdajšnjo Vlado RS, ki je dosegla dogovor, da se RTV-prispevek po januarskem znižanju za 5 odstotkov vrne na raven iz leta 2012," je sporočilo vodstvo.

Ohranjanje prispevka na 12,11 evra bi po njihovem prepričanju pomenilo, da bo javni medijski zavod letos ob 4,5 milijona evrov. "Slednje bi posledično pomenilo nadaljevanje okrnjene ponudbe programskih vsebin," opozarja vodstvo.

Proti tudi DL in DeSUS
Tudi Marko Pavlišič iz DL-ja se je strinjal, da bi dvig RTV-prispevka preložili na čas, ko bo zavod dobil pozitivno mnenje Računskega sodišča oziroma bodo sprejeli popravljalne ukrepe, ki bodo Računsko sodišče zadovoljili. Marija Plevčak iz DeSUS-a se je prav tako izrekla proti dvigu. Ob tem je dejala, da dvig sicer ni težava, "ampak ko bodo stvari na RTV SLO urejene tako, kot je treba in bo tudi program boljši od zdajšnjega".

Ministrstvo: Dvig je zaveza iz dogovora
Mateja Vraničar z ministrstva za finance je člane odbora opozorila, da je bil dvig RTV-prispevka na raven pred lanskim znižanjem sestavni del dogovora, ki ga je vlada podpisala s sindikati javnega sektorja. Argument sindikalne strani je namreč bil, da letošnje znižanje naročnine pomeni malo za posameznega zavezanca, v celoti pa gre za znatna sredstva, za katera tudi zaposleni na RTV SLO ugotavljajo, da jih potrebujejo za normalno izvajanje javnega programa.

Poslanka SDS-a Romana Tomc se je ob tem vprašala, ali poslanci sploh še odločajo o spremembah zakona ali je pa vse naprej odločeno zaradi dogovora s sindikati. Vizjak pa je dodal, da dvig RTV-prispevka ni v pristojnosti sindikatov. Ti se namreč lahko pogajajo o plačah, ne pa o virih zanje, je dejal in dodal, da so vir za plače lahko tudi oglasi.

Dogovor je vlada podpisala
Vraničarjeva pa je pojasnila, da se je vlada zavezala, da bo predlagala spremembo RTV-prispevka v stavkovnem sporazumu, šlo pa je za skupno zahtevo Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV SLO, Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije. Prva dva sta sicer dogovor z vlado v ponedeljek podpisala, medtem ko Sindikat novinarjev Slovenije k podpisu ni pristopil.

Na seji sprememba razporeditve moči
Na seji parlamenta je nato koalicija vložila novo dopolnilo za zvišanje prispevka in v nasprotju z dopoldanskim glasovanjem je podporo napovedala tudi večina koalicijskega DL-ja. DeSUS se je odločal tik pred glasovanjem. Spremembe so dobile zadostno podporo.

Za gospodinjstva se bo tako mesečni prispevek, ki se je z letošnjim januarjem znižal na 12,11 evra, vnovič vrnil na 12,75 evra.