Slovenija

Poudarki

  • Državni zbor je sprejel tudi zakon o državnem odvetništvu, zakon o sodnem svetu in zakon o vajeništvu.
Državni zbor
Poslanci so se poleg predloga spremembe pokojninskega zakona ukvarjali tudi s posodobitvijo kazenskega postopka. Foto: Petra Iskra
Anja Kopač Mrak, Miro Cerar
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je dejala, da je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namenjen temu, da bi upokojenci z izpolnjenimi pogoji imeli dovolj visoko pokojnino, da jim ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Goran Klemenčič
Pravosodni minister Goran Klemenčič je poudaril, da Slovenija potrjuje državno odvetništvo, saj v tem trenutku nima dobrih odvetnikov in pravobranilcev, temveč zgolj dobre posameznike, ki delajo na pravobranilstvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Državni svet
Predlogu zakona o vajeništvu, ki ga je državni zbor sprejel, se napoveduje veto. Državni svet bo o vetu odločal že v sredo. Foto: BoBo
VIDEO
Poslanci naklonjeni vladn...

Dodaj v

Poslanci potrdili 500 evrov minimalne pokojnine za tiste s polnimi pogoji

Predlog novele so obravnavali po skrajšanem postopku
25. april 2017 ob 07:41,
zadnji poseg: 25. april 2017 ob 20:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni zbor je brez glasu proti sprejel predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bo upokojencem s polnimi upokojitvenimi pogoji zagotovljenih 500 evrov pokojnine. Poslanci so sprejeli tudi zakon o državnem odvetništvu in zakon o sodnem svetu.

DZ je predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju obravnaval po skrajšanem postopku. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je predlog novele označila kot pomemben korak pri zmanjševanju tveganja revščine med upokojenci.

Po predlogu bo ob polnih upokojitvenih pogojih zagotovljena najnižja pokojnina v znesku 500 evrov, je povedala in dodala, da predlog ne posega v temeljna načela pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Starostnih upokojencev je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije približno 440.000. Prejemnikov starostnih pokojnin s pokojnino do 500 evrov je bilo februarja skupno približno 98.200.

Namen predloga je namreč zagotoviti najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za tiste, ki so izpolnili polne pogoje za upokojitev. Višina pokojnine mora biti vsaj tako visoka, da upokojencem ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek, je dejala. Takšna najnižja pokojnina se bo po njenih besedah zagotavljala več kot 45.200 ljudem.

Velika podpora predlogu
Vse poslanske skupine so v predstavitvi svojih stališč izrazile podporo predlogu. Saša Tabaković iz SMC-ja je povedal, da predlog upošteva, da so bili v različnih obdobjih različni polni pogoji za upokojitev. Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS-a je opozorila, da bo novela ublažila stisko tistih, ki so se redno starostno upokojili. V SD-ju pa so poudarili, da predlog ne velja za tiste, ki so se upokojili predčasno. "Ti so namreč vedeli, da bo njihova pokojnina nižja," je dejala Marija Bačič.

V SDS-u so sicer opozorili, da bi si dvig pokojnine zaslužili vsi upokojenci s pokojnino pod 500 evrov. Alenka Bratušek (NP) pa je v imenu svoje poslanske skupine opozorila, da so prenizke pokojnine posledica prenizkih plač.

Dopolnila ZL-ja brez podpore
Tudi po mnenju ZL-ja je 500 evrov "absolutno" prenizek znesek. Zato so pripravili dopolnilo, s katerim bi med drugim povečali minimalno odmerno osnovo za predčasno pokojnino s 26 na 40 odstotkov. Znašala bi 310 evrov, medtem ko zdaj znaša 201 evro, je dejal Miha Kordiš iz ZL-ja. S takim ukrepom bi se po mnenju ZL-ja povečala tudi zajamčena pokojnina za predčasno upokojene ljudi, ki imajo najnižje pokojnine.

Poslanci državnega zbora pa predlaganih dopolnil niso potrdili. Vlada je namreč opozorila, da je namen novele zagotoviti najnižjo pokojnino tistim, ki so dopolnili pokojninsko dobo in prejemajo manj kot 500 evrov pokojnine. Z novelo pa so želeli tudi čim manj posegati v pokojninski sistem, kar bi se zgodilo, če bi sprejeli dopolnila ZL-ja.

V NSi-ju so poleg podpore predlogu dodali tudi kritiko na račun pokojninskega sistema. V NSi-ju po besedah Ive Dimic pripravljajo pokojninsko reformo, ki bo "pravična do vseh državljanov". Predstavili jo bodo po prvomajskih praznikih, je napovedal Matej Tonin.

Zelena luč za državno odvetništvo
Državni zbor je z 52 glasovi za in 19 glasovi proti potrdil predlog zakona o državnem odvetništvu. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je ob tem poudaril, da se z zakonom ustanavlja državno odvetništvo kot samostojen organ s svojo odgovornostjo, fleksibilnostjo in transparentnostjo. Ob tem je Klemenčič dejal, da država danes "nima ne dobrih pravobranilcev ne dobrih odvetnikov". "Ima pa dobre posameznike, ki delujejo v okviru državnega pravobranilstva."

"Premoženjske interese države zastopajo kvazifunkcionarji, ki so zdaj strokovno v celoti vezani na usmeritve vlade, posameznih ministrov in celo posameznih javnih uslužbencev. Na funkcijo so imenovani za določen čas, neposredno od vlade, velikokrat politično na udobno delovno mesto v 55. plačnem razredu. Imajo osemletni mandat kot višji sodniki. Sistem ne pozna kariernega napredovanja, ima veliko lažne solidarnosti. Opravičuje in skuša prikriti slabo zastopanje o zadevah," je dejal Klemenčič in ob tem izpostavil primera Tovarne sladkorja Ormož in Infohit, "kjer se je založila dokumentacija in je bila izdana zamudna sodba v višini več kot treh milijonov evrov".

Potrjen tudi predlog zakona o sodnem svetu
Državni zbor je z 48 glasovi za in 23 glasovi proti potrdil tudi predlog zakona o sodnem svetu. Pravosodni minister Klemenčič je ob tem dejal, da je Slovenija prvič dobila samostojen predpis, ki sistemsko ureja položaj, pristojnosti in vlogo sodnega sveta, ki je, tako Klemenčič, ključen sodni kadrovik.

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je ministru očital, da je zakon le zlepljenka delov različnih zakonov, Klemenčič pa je dejal, da zakon prinaša tudi pomembne novosti, kot je ureditev disciplinskih postopkov zoper sodnike. V SDS-u so bili kritični tudi do tega, da seje sodnega sveta niso javne, motil pa jih je tudi izbirni postopek, po katerem bo moral predsednik republike za pet članov sveta imenovati deset kandidatov.

Sprejet predlog zakona o vajeništvu
Državni zbor je z 52 glasovi za in 16 proti sprejel predlog zakona o vajeništvu, ki ga je vlada pripravila z namenom približati poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev ter izobraževalni sistem tesneje povezati z obrtjo in gospodarstvom. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je ob tem dejala, da bo dijakom vajencem zagotovljeno socialno varstvo, pripadla pa jim bo tudi nagrada.

Predlog zakona je naletel na podporo koalicije, proti noveli so se izrekli v opoziciji. Izrazito odklonilni do predloga zakona so bili v SDS-u in ZL-ja. Ta je tudi vztrajal z dopolnili, a neuspešno. Predlogu pa se zaradi nasprotovanja delodajalcev napoveduje tudi veto v državnem svetu, o čemer bodo svetniki glasovali že v sredo.

Soglasna podpora preprečevanju omejevanja konkurence
Poslanci so soglasno z 71 glasovi sprejeli novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki skladno z evropsko direktivo veljavno zakonodajo dopolnjuje z nekaterimi pravili za odškodninske zahtevke zaradi kršitev konkurenčnega prava. Novela bo med drugim oškodovancem olajšala dostop do podatkov in podaljšala zastaralni rok za odškodninske tožbe, in sicer je predlagan subjektivni petletni rok in absolutni desetletni rok.

Novela zakona o kazenskem postopku v nadaljnjo obravnavo
Po splošni razpravi so poslanci danes z 48 glasovi za in 16 proti sklenili, da je novela zakona o kazenskem postopku primerna za nadaljnjo obravnavno. Novela prinaša pomembne spremembe in novosti, ki bistveno spreminjajo pravni položaj in pravno varnost oškodovancev v vseh fazah kazenskega postopka, je dejal državni sekretar Darko Stare. Med drugim bo tudi okrepila pravice žrtev v kazenskem postopku.

Splošno razpravo o vladnem predlogu novele je DZ danes opravil na zahtevo 52 poslancev. Večina razpravljavcev je imela pomisleke predvsem glede rahljanja sodne preiskave in pridobivanja podatkov telefonskih številk. Stare je ob tem opomnil na številna priporočila različnih parlamentarnih delovnih teles, ki so jih upoštevali pri pripravi novele.

Sa. J., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
FancyBoy
# 25.04.2017 ob 07:51
Karel pa z 10.000e penzije, ker je toliko dobrega naredil za naso drzavo.
Chope
# 25.04.2017 ob 07:50
Sama dobrota jih je :)
hboris
# 25.04.2017 ob 08:08
Podpiram dvig pokojnine a ne samo tistim za katere je spisan zakon.
To ni pošteno do ostalih, ki so si sami zaslužili 500€ in so iz povišanja izvzeti. Spet smo na enaki poti kot pri plačah. Najnižjih nekaj razredov dobi enako plačo - minimalno plačo, ki je sramotna.
Zdaj bo pa nekaj spodnjih razredov dobilo minimalno pokojnino. Zaslužili pa so si jo vsi ki so izpolnili vse pogoje, zdaj pa nimajo za normalno življenje.
Bivši uporabnik
# 25.04.2017 ob 08:02
smc in sd ponovno kažejo, da so vsi izven javnega sektorja drugorazredni državljani in so oni priviliigirana kasta (saj imajo 1000+ penzije)... če bi bili frajerji bi sprejeli pokojninsko reformo (da bi bilo tudi čez 20let kaj za mlade), javni sektor pa naredili bolj vitek da bi bile lahko penzije vsaj dostojne, nekje cca. 800eur..
tole je posmehovanje najrevnejšim v glavo, ampak kar voliš to imaš
theone
# 25.04.2017 ob 08:00
odvratni vladni bombončki pred volitvami, kdor bo nasedel na 7€!¨povišanja je nor, naj raje sprejmejo pokojninsko reformo pa bodo vse generacije ok... ampak ne, saj ta vlada itak ni naredila nič v 3 letih, no vi mi povejte kaj je ker jih tako pridno volite?
bori
# 25.04.2017 ob 07:54
Spodobilo bi se in pravično bi bilo. Najvišjo pa 3x toliko.
webman
# 25.04.2017 ob 08:49
Mene zanima samo ODMERNI odstotek. Ker ta z leti vztrajno pada me verjamem da bim kdaj dobil pokojnino. Ko nas bi takšnih dovolj se bodo nekaterim tresle hlače.
57% danes, čez 10let bo to 45%, čez 30 let pa 20%?
pozitivc
# 25.04.2017 ob 07:57
Kaj pa tisti, katerim ni uspelo doseč polne pogoje?!

Morda zato ker so bli tehnološki višek, morda zarad kake invalidnosti...
Damyy
# 25.04.2017 ob 08:17
Celo življenje delaš in potem imaš 500 evrov pokojnine čista Švica. Za crknt dobesedno kje živim.
Mindmaster
# 25.04.2017 ob 08:18
V prehodnem obdobju pred pravo reformo naj bo drzavna pokojnina ob izpolnjenih pogojih enaka za vse. Znasa naj toliko, kot je prag tveganja revscine. Ta je 617 evrov, kar je 5 evrov vec od povprecne pokojnine.

Ukine se pokojninsko blagajno, borcevske penzije in ostale nezasluzene rente in se izplacuje direktno iz proracuna. Po pravi reformi naj to velja za vse upokojence in tiste, ki imajo vec kot 20 let delovne dobe. Za ostale naj velja nov pokojninski sistem.
el CARTEL
# 25.04.2017 ob 08:28
pravilno,

nekdo, ki je delal 40 let, da dobi 400 € je smešno.

še 500€ je precej smešno. to pomeni da z eno penzijo pač ne moreš preživeti
Zwook
# 25.04.2017 ob 09:32
Še en razlog več, da si izplačujem minimalno plačo, ker mi dvig plače za nekaj 100 EUR z vidika pokojnine ne bi nič spremenil
KunteKinte
# 25.04.2017 ob 07:50
Mogoče bi bilo smiselno še omejti naj višjo pokojnino na dvakratnik najnižje..
mislim da tako imajo v švici.. sam mislim da smo predragi in premalo delavni v primerjavi s Čehi enostavno živimo nad svojimi zmožnotmi
Frodoš
# 25.04.2017 ob 08:45
Podarijo bonbonček, ukradejo torto.
based god
# 25.04.2017 ob 08:43
cak mal korl, 1000 si oblubu!
šurda
# 25.04.2017 ob 11:32
Delam v PRIVATNI FIRMI po 4 smene to pomeni tudi
med prazniki in v nedeljo, moja neto plača je tako velika,
da dobivam dodatek od države, prejšni mesec sem
dobil 725, 63 € neto z vsemi dodatki vred, malico, vožnjo
na več kot 23 let delovne dobe ! Vztrajam samo zato,
ker so vsi prispevki plačani !

Vsak, ki je delal pošteno si zasluži dostojno pokojnino !
500€ neto ni veliko, žalostno je to, da ob tej pokojnini
številni upokojenci pomagajo svojim otrokom ali pa
vnukom in vnučkom !

PS: Končno sem si težko izboril malce dopusta, do nasledje
srede !
Vongobongo
# 25.04.2017 ob 09:37
Sj veste da zelo velik del generacije med 30 in 45, nebo izpolnil polne pogoje, ubistvu poznam samo 2 , ki jima bo to uspelo.
Henrik
# 25.04.2017 ob 09:22
O, kako je dobra nasa vlada ... Celih 500 ojrov za polno delovno dobo ... Le kaj bomo s toliko denarja.
Meja revščine press
#desusškodljivec
a.orhidejca
# 25.04.2017 ob 08:33
el_cartel: seveda je smešno, ko pa realno "živiš" penzijo nekje 10 let....kako?

moški delamo 40 let, pred 25 se ne zaposli vsakdo, recimo pri 65 greš...živiš nekje 75 let povprečno......nekaj ne štima, morale bi biti vsaj 700€ seveda plače vsaj 1000€+.
heristalski166
# 25.04.2017 ob 11:11
to je torej miloščina, ker "polne" penzije ne bo noben več dočakal
felipesko
# 25.04.2017 ob 09:52
Skoraj ne poznam obrtnika (70 tisoč),ki bi si obračunal "normalno" plačo......Prav tako imajo nižje dajatve,kot zaposleni in ko k temu dodamo še skoraj vse delavce na minimalcu,je vsakemu trotlu jasno,da je blagajna prazna.....
Država,oz naši pametni birokrati to rešijo tako,da uvedejo dogovorno matematiko.....
Najvišje penzije zabetonirajo,ogrožene penzije pa umetno dvigujejo,ter delajo še večje krivice....
Kristalno jasno je,da bo večina "bodočih" penzionistov imela "sofinancirane" penzije,ker nimajo osnovne plače,brez stimulacij višje od 1000 evr neto......
Država,ki ne zna vprašati posameznike od kod si lastijo desetine miljonov neobdavčenega denarja,medtem pa preganja branjevke na tržnici,tako dolgo to ne more biti država......
Pa poglejmo,kdo nas je vodil v teh 25-ih letih? Politologi,bleferji,ki niso videli tovarne od znotraj,karieristi,ki jim je več do lastne podobe,kot države,povzpetneži,ki so si zamislili razvoj države,kot osebni projekt pridobivanja moči in denarja.....
Še danes se ne morem znebiti občutka,čeprav nisem njegov fen,da so Jankoviča složno odrezali od jasli vsi politiki,tako levi,kot desni zato,ker so se ga ustrašili,ker bi jim odrezal seske na katere so priklopljeni.....
Od kar obstajamo,še nismo kupili ali sami zgradili kakšno firmo......Zgolj prodajamo in se s tem hvalimo.....Vse države okrog nas kupujejo oz podpirajo in financirajo nakupe,Avstrijci,Italijani,Madžari,Srbi
,Hrvati...........mi se pa jajcamo s teranom in kranjsko.......
Krissssss
# 25.04.2017 ob 19:37
objasnte mi pol to , ocetu je masina zdrobila prste nevem tocno vseh detajlov ampak niso ga hotl prekvalificrat na drugo delovno mesto leta 92 je sel uglavnm v invalidsko pokojnino danes dobi na racun 275€ .. mati je sla v predcasno pokojnino zaradi brata isto zelo zgodaj ker je invalid in nekdo mora za njega skrbet isto dobi 300€pokojnine to je 575€ torej niso upraviceni do varstvenga dodatka od bratove invalidnine dobivajo 300e kar je 875€ torej razlozi mi nej en kako nej oni zdj prezivijo z 875€ kjer se mora se skrbeti za invalidno osebo jst jim seveda pac pomagam kolko jim lahk ampak me pogrejete vsi vi k tuki komentirate ene nebuloze o enih "lenuhih" k se predcasno upokojijo ... se bolj pa me taki clanki k mi napisejo da bojo dvignl pokojnine da ljudje ne bojo rabli zaprosit za varstveni dodatek prvo se naj pogleda kolk je ta cenzus 558€ za dvoclansko druzino a pa so oni sploh kdaj v zivlenju mal pogledal cene najemnin pa poloznice pa cene hrane itd ? tud ce si ekstremno varcen nimas najmanjsih pogojev da prezivis normalno mesec z to miloscino
aktivist
# 25.04.2017 ob 11:05
Na javni denar je lahko obesiti minimalno pokojnino, da bi pa splošno uvedli dostojno minimalno plačo za delavce to pa ni mogoče. Slovenija očitno ostaja izkoriščevalska kolonija.
garmond
# 25.04.2017 ob 11:04
Ja, bog se usmili tega Pojbiča, a ima res tako kratek spomin, saj je ravno vlada Janeza Janše leta 2012 sprejela tisto sramotno diskrimatorno pokojninsko reformo, ki je vsem bodočim upokojencem že vnaprej sklestila pokojnine za skoraj 20% napram tistim upokojencem, ki so se upokojili pred to pokojninsko reformo. V bistvu so večino novih upokojencev pahnili v revščino.
Zdaj pa ta Pojbič hoče vso krivdo krivdo za revščino pri upokojencih zvaliti na druge, pa ljubi bog, naj mu vendar nekdo razloži, kaj je Janševa vlada naredila vsem novim upokojencem tistega zloglasnega leta 2012, on še zdaj ne tega ne dojema.
stotrideset
# 25.04.2017 ob 18:14
Sem za enake pokojnine brez izjeme!
To pomeni, da vsi vplačujemo enak znesek v blagajno, ne glede na višino plače. Kdor več zasluži si pač lahko več prišpara.
Tako enostavno je to - in pika!
Vse ostalo je polivanje gnojnice na davkoplačevalce - in pika!
neviden
# 25.04.2017 ob 17:01
Ni pošteno , do vseh , ki dobivajo sedaj nad 500 , 600 ali 700 eur. in naprej. Lahko so delali v težjih pogojih in že tako dobivajo premalo. ( tukaj mislim na vse ki imajo polno delovno dobo ). Potrebno je znižat vse pokojnine nad 1500 eur in zvišat povprečje pokojnin , seveda do 1000 eur.. Sedaj pa bi komentiral komentar pred mano. Kako vas ni sram napisat , da smo premalo delavni kot cel narod , so morda Nemci , Francozi , Angleži ( stoletja so ropali po vseh celinah sveta in vlekli dobrine v svoje države in so morda zato bolj delavni kot mi Slovenci ali državljani Slovenije ). Znano je vsem , da kjer so se naselili Slovenci izven meja Slovenije , veljajo za zelo pridne , delovne , sposobne in zelo uspešne. Tudi doma ljudje zelo delajo pa so premalo plačani zaradi izgovora delodajalcev , da smo predraga delovna sila , vsi delodajalci bi radi na račun kreditov hitro obogateli ljudem pa nič plačali , ko pa niso več sposobni plačat svojih jaht in mercedesov potem pa tolčejo po malem človeku , češ , da so jim v breme in zaprejo podjetja ali pa zmanjšajo plače na sramotne zneske. Že tako ljudje , ki so odvisni samo od dela ( ne govorijo tujih jezikov , niso hodili na fakultete ), plačujejo za vse napake , kraje in prevare s tem , da ne zaslužijo za primerno življenje , ki si ga zaslužijo. REŠITEV JE EDINA , ZMANJŠAT POKOJNINE NAD 1500 EUR IN ZVIŠAT VSE POKOJNINE DO 1000 EVROV.
Grešnica
# 25.04.2017 ob 12:35
Jaz podpiram avstralski model, ki deluje. Naj država z minimalnim obveznim prispevkom in davki vsakomur po 70. letu zagotavlja minimalno pokojnino, vse ostalo si ljudje sami nalagajo v učinkovite(!) sklade. (več svobode=večja osebna odgovornost)

Kakšna generacijska solidarnost pa je to, da zdaj z istimi deleži vplačil kot predhodniki dobivajo cca. 57% osnove, mi jo bomo pa še drastično manj?
JJstyle
# 25.04.2017 ob 19:59
Vau, iz 440,36 evra za moške in 494,20 evra za ženske , ste dvignili kar na petstotaka! Bravo vlada. Še 100 € gor in bodo morda za 40 let garanja celo preživeli. Banana republika!
smeško 562
# 25.04.2017 ob 14:46
hahah ja lahko je napisati neko številko in se hvaliti. Ampak kdo bo pa to plačal? ponovno tisti ki kaj delajo. Naj uvedejo iste pokojnine za vse pa bo najbolj pošteno.
solinar
# 25.04.2017 ob 14:39
Čestitam.
Toda ali se stem ne dela s tem krivico tistim, ki komaj ali pa za malo presegajo znesek 500Eur?
Če je znesek pokojnine odvisen od nekega izračuna, zakaj potem ne svignejo tudi ostalim.
Za koga boga sem si po tem jaz plačeval višje prispevke!!!!!
Binder Dandet
# 25.04.2017 ob 09:42
@Zwook:
Žal je to realnost. Kdor ima možnost, si mora nujno minimalko prikazovat, ker sicer meče denar stran. Tako zafuran sistem imamo. Ampak bistveno pa je, da razliko, ki jo na prispevkih prišparaš, vlagaš za pokojnino. Sicer nisi nič naredil.
tanj
# 25.04.2017 ob 07:55
Do zagotovljene najnižje pokojnine v nobenem primeru ne bodo upravičeni tisti, ki se upokojijo predčasno. Njihova predčasna pokojnina je namreč po opozorilu koalicije znižana zaradi upokojitve pred določeno starostjo, pri čemer so za zmanjšanje vedeli ob sami upokojitvi.

Točno tako, na to ob kričanju o nizkih pokojninah kričači in populisti zvesto pozabljajo. Se je pa potrebno zavedat, da so ravno ti upokojenci, ki niso izpolnili pogojev, najbolj glasni in najbolj ''ubogi''.

Drugače je ta ukrep dobrodošel.
waslich
# 25.04.2017 ob 19:02
Zaradi starajočega se prebivalstva in povečane emigracije mladih v tujino, se razmerje med delovno aktivnimi in penzionisti dramatično niža... In oni očitno mislijo, da se bo pokojninski sistem rešil sam od sebe z višanjem pokojnin.
Bivši uporabnik
# 25.04.2017 ob 15:01
Za nove generacije, ki polne delovne dobe ne bodo več mogle spraviti skupaj, je torej minimalec 500 evrov nagrada, če pritečejo v cilj ... Moj nasvet: čim prej ven iz Slovenije, da boste lahko vsaj kaj prihranili za starost!
ikn1
# 25.04.2017 ob 13:25
Nobenemu ne privoščim pekla, ki je v Sloveniji biti s.p. in furat svoj mali biznis. Sta pravzaprav dve 8 urni službi, prvo tvoja dejavnost 8 ur na dan pol pa še ukvarjanje s SLO državo 8 ur na dan in birokracijo, da na koncu dobiš neto minimalca ven. Sobota, nedelja kaj je to? 8 urni delavnik kaj je to? Kuča poso. Ali bolje rečeno postla poso.
znanstvenica
# 25.04.2017 ob 10:20
Kot je napisal že Vongobongo, čez 15-30 let bo komajda še kdo ki bo imel polno delovno dobo tako da....Res pa je, da pri takem šikaniranju in odnosih kot vladajo sedaj pri marsikaterem delodajalcu tudi marsikdo penzije sploh ne bo dočakal. Stopnja smrtnosti se menda že povečuje.
In kot sem nekje brala, bi morali takšni delodajalci, ki ne obvladajo spoštljive in normalne komunikacije z zaposlenimi plačati 3x višji prispevek za zdravstvo...najbrž je jasno zakaj.
Frodoš
# 25.04.2017 ob 08:58
"Do predloga so kritični na ministrstvu za notranje zadeve, kjer menijo, da gre za parcialne rešitve, ki povečujejo administrativno breme in ne vodijo k večji učinkovitosti kazenskega postopka."

Tipično za to vlado.
Binder Dandet
# 25.04.2017 ob 08:12
@kuntekinte:
Omejitev je sedaj na 4x. Temu se rece znotrajgeneracijska solidarnost. Ti bi pa kar 2x vzel. Torej, nekdo, ki ima 10x visjo placo in vplaca 10x vec prispekov, naj ima komaj 2x visjo pokojnino? Ce ze jemljes svico za primer, grem stavit, da tam ne vplacajo 10x vec za 2x visjo penzijo?
veza
# 25.04.2017 ob 15:56
Saj se lepo sliši, polna pokojninska doba, a včasih tudi nisi kriv, če nimaš zaposlitve oziroma je nisi imel, težko je biti tu pameten...
Binder Dandet
# 25.04.2017 ob 12:04
@felipesko:
Koliko od teh 70.000 s.p.jev sploh ima prihodkov za več kot minimalca? Malce zavajujoča je tvoja matematika. Izvoli naredit boljši izračun, bom z veseljem prebral. Če pa meniš, da je tako super bit s.p., pa izvoli pustit redno zaposlitev in jo zamenjaj za s.p..
Sandalovina
# 25.04.2017 ob 11:35
Dejstvo je samo eno: če ne bi kradli kot srake in če bi pošteno delili, nikomur v tej državi ne bi bilo treba živeti nedostojnega življenja. S tem predlogom se dobrikajo volilcem in ustvarjajo nove in nove krivice.
7up
# 25.04.2017 ob 09:55
Super... pokojninska blagajna že sedaj ustvari eno miliardo izgube letno. S vsakim takšnim volilnim "bombončkom", bo ustvarila še več.

kdo mislite, da bo plačal za to luknjo? Vi dragi volilci - v obliki višjih davkov, ki bodo šli za obresti. In pa seveda vaši otroci, ki bodo deležni slabđega izobraževanja, zdravstva,...
samogledam
# 25.04.2017 ob 11:10
Zanima me,zakaj delovnim invalidom ze 10 let niste povisali invalidnine ? Sramota ! Ljudje so garali vzunaj na prostem pod milim nebom, zboleli ali se poskodovali, pa po tridesetih letih dela, prejmejo 325 € inv.pokojnine in 40€ invalidnine. Da vas ni sram, kako kruto zakonodajo za delovne ljudi na gradbiscih vi pisete ?
ajvard
# 26.04.2017 ob 00:33
spet nek privilegij, izjema...kakorkoli.
tisti, upokojenec, ki ima 501 EUR pokojnine, bo dobil enako. še malo večji reveži kak eur več...

naš pokojninski sistem je napačen predvsem zato, ker pozna sto izjem, prehodnih obdobij,...

višina vplačanega je povsem razvrednotena. gre izključno za socialni transfer, katerega višino se uravnava tako, da ne poči v katerem delu populacije.
JJstyle
# 25.04.2017 ob 20:31
Dokler bosta dodana vrednost na zaposlenega in s tem povezana višina plače ter demografija v Sloveniji tam kjer sta danes, nam nobena pokojninska reforma ne pomaga. Upokojenci v mestih bodo na stara leta brskali za hrano po smeteh, na kmetijah pa garali na njivah. Dve tretjini Slovencev je pod jurja plače, tako da prostovoljni drugi in tretji steber tudi odpadeta. Popolnoma privatizirani pokojninski sistemi imajo v povprečju 0,7 % letno donosnost po drugi svetovni vojni, iz obrestno obrestnega računa zasebnih skladov za večino ljudi tako ali tako ni veliko kruha.

V Avstriji imajo enako kot pri nas popolnoma solidarnostni sistem, minimalna penzija tam znaša 814 € (prejmejo jo 14x letno), povprečna pa 1.557 € (izplačana 14x). Za primerjavo je povprečna nemška penzija znašala 913 € (prejmejo 13x), ob tem da ima Nemčija poleg tega še močan drugi panožni in tretji zasebni steber, tako da se realni prihodki upokojenih Nemcev približajo ali celo presežejo avstrijskega (podatki so za leto 2013).

Avstrijski in nemški sistem je po mnenju OECD-ja dolgoročno vzdržen, naša mizerija od sistema pač ne. Če bo šlo tako naprej, bo zadnja služba slovenskega upokojenca kopanje grobov na Žalah, ko se spotakneš in padeš v grob, samo še pokrijejo in problema s tvojo penzijo nema.
Eska
# 25.04.2017 ob 18:05
Dodeljevanje pokojnine brez vplačanih sredstev mora imeti vir v proračunu, sicer se ustvarja neenakost oz. neenakopravnost med upokojenci pred zakonom o PIZ. Bo karel kaj pokrenil v DeSUS?
Skippy
# 25.04.2017 ob 21:56
Celo življenje delaš in potem imaš 500 evrov pokojnine čista Švica. Za crknt dobesedno kje živim.

Ampak tisti, ki dobi 500, ni vplačal niti toliko, da bi dobil 500. Torej mu del krijejo drugi ...

Spodobilo bi se in pravično bi bilo. Najvišjo pa 3x toliko.

Ne, edino pravično bi bilo, da dobiš penzije toliko kot si privarčeval. Vse ostalo je kraja.

In Švica nima nobenih omejitev, ne ga srat no. Omejen je prvi steber, preostala 2 sta brez omejitev.
smeško 562
# 25.04.2017 ob 21:02
Samo en podatek, naprimer Danska. Tam v povprečju zamenjajo 5-6 zaposlitev, to je čista značilnost neoliberalizma. V Sloveniji zamenjamo 1-2 zaposlitve, čisto nasprotje neoliberalizma. Danci imajo 5 krat višje plače od nas in niti ne omenjajo neoliberalizma.
K_ris
# 25.04.2017 ob 20:48
Če jaz prav razumem ta zakon, 500 evrov pripada le tistim, ki so po sedanjem zakonu dosegli polne pogoje. Kdor se je po enem od starih pokojninskih zakonov upokojil s takrat veljavnimi polnimi pogoji (in je torej tudi v celoti izpolnil vse takrat veljavne zahteve), pa mu še vedno ne pripada 500 evrov. Sprašujem, kaj bi torej moral ta narediti, da bi bil upravičen do 500 evrov? Bi moral delati dlje od tega, kar je predpisoval zakon, ki je takrat veljal?

Kot da bi nam, ki smo hodili v osemletno osnovno šolo zdaj rekli, da nismo enakovredni novim generacijam, ki obiskujejo devetletko. K temu pa bi dodali, da smo si sami krivi, ker nismo opravili še devetega razreda ...
smeško 562
# 25.04.2017 ob 19:41
To da nekdo s polno delovno dobo ne dobi višje pokojnine je jasen dokaz da sistem ne deluje. Nujno je potrebno spremeniti pokojninski sistem, drugače naslednje generacije ne bodo imele penzije. Populistična politika namenoma čaka da bo to uvedel kdo drug, ampak to so nujne korekcije.
Kazalo