Cveta Zalokar Oražem je pojasnila, da so v Zaresu spomladi predstavili izhodišča v zvezi z reševanjem težave, ki se jim zdi izjemno pomembna glede na porast kriminalnih dejanj, še posebej gospodarskega kriminala. Trenutne pravne rešitve namreč niso učinkovite in v javnosti ne vlivajo zaupanja v pravno državo, meni. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem je pojasnila, da so v Zaresu spomladi predstavili izhodišča v zvezi z reševanjem težave, ki se jim zdi izjemno pomembna glede na porast kriminalnih dejanj, še posebej gospodarskega kriminala. Trenutne pravne rešitve namreč niso učinkovite in v javnosti ne vlivajo zaupanja v pravno državo, meni. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za pravosodje
"Predlog vloženega zakona skupine poslancev s prvopodpisano poslanko stranke Zares ima sicer dober namen, vendar enostavno ni dobro pripravljen," so prepričani na ministrstvu za pravosodje. Foto: MMC RTV SLO

Predlog, ki so ga pripravili v poslanski skupini Zaresa, je po besedah prvopodpisane Cvete Zalokar Oražem sopodpisala večina poslancev SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Država bi po predlogu koalicijskih poslancev lahko zaplenila premoženje storilcem najhujših kaznivih dejanj, ki so ga ti pridobili nezakonito.

"Obstoječe pravne rešitve niso učinkovite"
Pojasnila je, da so v Zaresu spomladi predstavili izhodišča v povezavi z reševanjem težave, ki se jim zdi izjemno pomembna glede na porast kriminalnih dejanj, še posebej gospodarskega kriminala. Obstoječe pravne rešitve namreč niso učinkovite in v javnosti ne vlivajo zaupanja v pravno državo, meni.

Pobudo so tedaj predali ministrstvu za finance in ministrstvu za pravosodje ter ju zaprosili, da do 1. septembra pripravijo izhodišča za spremembo zakonodaje, pravi Zalokar Oražmova. Ker pa do danes v DZ niso prejeli nobenega predloga, so v Zaresu pripravili omenjeni zakon. Po besedah Zalokar Oražmove zakon ni idealen, niti ni prepričana, da so vse rešitve v njem prave, a si želi sodelovanja pri dopolnitvi predloga.

Ministrstvo pripravlja svoj predlog
Na vložitev predloga zakona so se za MMC odzvali na pravosodnem ministrstvu, kjer pripravljajo svoj predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. "Na ministrstvu za pravosodje nismo bili seznanjeni, da skupina poslancev s prvopodpisano poslanko stranke Zares pripravlja predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora," zatrjujejo in dodajajo, da so nad pristopom Zalokar Oražmove zelo začudeni

"Za dosledno in učinkovito ureditev tega področja bodo potrebne obsežne spremembe, tudi v kazenski zakonodaji. Predlog vloženega zakona skupine poslancev s prvopodpisano poslanko stranke Zares ima sicer dober namen, vendar enostavno ni dobro pripravljen, niti premišljen in na podlagi tega predloga zakona nikomur ne bo mogoče vzeti niti enega evra. Tak predlog zakona je le pesek v oči," so prepričani. Poslancem zato predlagajo, naj v delovno skupino, ki na ministrstvu pripravlja ustrezno zakonodajo, predlagajo strokovnjake, da bodo skupaj lahko pripravili res dober zakon.

Odvzem premoženja neodvisno od kazenskega postopka
"Na ministrstvu za pravosodje pripravljamo podlage za zakon, ki bo omenjeno vprašanje uredil na ustavnoskladen način in bo imel ustrezno podporo strokovnjakov kazenskega prava. Ker naj bi skupina poslancev s prvo podpisano poslanko stranke Zares vložila predlog zakona v državnozborsko proceduro, to pomeni, da ministrstvo glede na postopkovna pravila žal ne bo moglo vložiti svojega predloga zakona, ki bo primerno uredil to področje," pojasnjujejo in ocenjujejo, da predlog zagotovo ne bo sprejet s takim besedilom.

Po predlogu koalicijskih poslancev bi se odvzem premoženja nezakonitega izvora uvedel na podlagi dokazanega utemeljenega razloga za sum storitve hujših kaznivih dejanj domnevnega osumljenca, nato pa bi se postopek razširil na celotno ugotavljanje izvora premoženja osebe. Postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora bi potekal neodvisno od kazenskega postopka zoper obdolženega, premoženje pa bi se odvzelo na osnovi civilnega dokaznega standarda onkraj razumnega dvoma.