Kakšna pokojnina nas čaka? Foto: BoBo
Kakšna pokojnina nas čaka? Foto: BoBo

Seveda bom podprl zakon, vendar si bo moral verjetno DeSUS brez mojega glasu izglasovati svojo ministrico.

Mirko Brulc, SD

Vladi želim, da bi ji Božiček prinesel čim manj belih praškov in alkohola.

Branko Grims
DZ ponovno sprejel pokojninsko reformo

Reformo, ki so jo z vetom v državni zbor vrnili državni svetniki, je, tako kot po tretjem branju, podprlo 49 poslancev, 30 jih je glasovalo proti, dva poslanca pa sta se vzdržala.

Dušan Semolič je kot predstavnik državnega sveta poslancem obrazložil veto na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Večina ljudi po njegovem ne bo dosegla pogojev za polno pokojnino in bodo prejemali mizerne pokojnine. Poudaril je, da se je treba lotiti zaposlovanja mladih, in ne dodatno obremenjevati starejših, saj bo to prineslo samo dodatne stroške zaradi bolniških in invalidskih upokojitev.

Svetlik ponovil stališča predlagateljev reforme
Minister za delo Ivan Svetlik je znova pojasnil, da bo zakon zagotovil vzdržnost pokojninske blagajne in dvig pokojnin. Poudaril je, da bo reforma pripomogla h konsolidaciji proračuna, izognili pa se bomo nevarnosti nadaljnjega zadolževanja in krčenju socialnih pravic.

France Cukjati se je v imenu SDS-a pridružil argumentaciji državnega sveta, predvsem z vidika kršenja ustavnega določila o pričakovanih pravicah. "Generacija univerzitetno izobraženih, ki bi se morali zdaj upokojiti, bo naenkrat delala še dodatnih šest let," protestira Cukjati in dodaja, da je zakon poln ustavnih lukenj.

Rožej: Potrebni bodo koraki k novi družbeni pogodbi
Andreja Černak Meglič
(SD) se je vprašala, koliko kompromisov bi morali še sprejeti za zadovoljitev socialnih partnerjev, ne da bi ogrozili temeljne cilje reforme. Opozorila je na nujnost sprejetja reforme z razmerjem med delovno aktivnim in upokojenim prebivalstvom. "Pri nas je to razmerje 1,6 proti 1, po Evropi pa je 4 proti ena, pa so vseeno zaskrbljeni in izvajajo še bolj drastične reforme kot mi," je sklenila.

"Sindikati brez pravih argumentov razdvajajo družbo," zatrjuje Vito Rožej (Zares) in se čudi, da državni svet ne vidi pomembnosti sprejetja pokojninske reforme. Zakon po njegovih besedah spodbuja zaposlovanje mladih in plačevanje prispevkov, dodaja pa, da bodo kmalu potrebni koraki k novi družbeni pogodbi.

Franc Jurša je zatrdil, da v DeSUS-u ponovno ne bodo podprli zakona.

Sindikati napovedujejo referendum
Odločanje o novi upokojitveni starosti, potrebnih letih delovne dome in preostalih spremembah, ki jih reforma prinaša, pa kljub vsemu še ni končano. Sindikati so namreč že vložili potrebno število podpisov, ki predsednika državnega zbora obvezujejo, da mora v sedmih dneh določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je dejal, da je bila odločitev poslancev pričakovana, saj so bile "stvari premišljene, presenečenja ni moglo biti."

Iz kabineta predsednika državnega zbora Pavla Gantarja so sporočili, da je treba počakati, da mine 7-dnevni rok, v katerem je še možno vložiti zahtevo ali pobudo za začetek postopka za razpis referenduma. Nato pa bo gantar razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov.

Vendar pa ostaja možnost, da bo odgovor na vprašanje ali je referendum o tem vprašanju sploh lahko razpisan, odločilo ustavno sodišče. Vlada že namreč nekaj časa napoveduje, da bo za mnenje zaprosila sodnike. Ti bodo morali presoditi, ali bi nesprejetje pokojninske reforme za državljane pomenilo poseg v ustavno pravico do pokojnine.

Seveda bom podprl zakon, vendar si bo moral verjetno DeSUS brez mojega glasu izglasovati svojo ministrico.

Mirko Brulc, SD

Vladi želim, da bi ji Božiček prinesel čim manj belih praškov in alkohola.

Branko Grims
DZ ponovno sprejel pokojninsko reformo