Semolič:
Semolič: "V nekaj urah smo zbrali več kot 22 tisoč podpisov, si predstavljate, koliko bi jih zbrali v enem tednu?" Foto: MMC RTV SLO
Spremembe referendumske zakonodaje

Dušan Semolič je prepričan, da bodo 40.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma, zbrali prej kot v zakonsko določenih 35 dneh. "Politiki bodo imeli opravka s sindikati. To so želeli, mi pa nimamo izbire," je povedal pred vložitvijo podpisov in nadaljeval: "22.176 podpisov, ki smo jih predložili v vložišče DZ-ja, smo zbirali nekaj ur, čeprav smo imeli na voljo sedem dni, zato sem prepričan, da zbiranje referendumskih podpisov ne bo nikakršna težava za nas."

Da predsednik parlamenta razpiše 35-dnevni rok za zbiranje podpisov, potrebnih za referendum, je treba v roku sedmih dni zbrati 2.500 podpisov.

"Za zbiranje podpisov smo se odločili zaradi negotovosti veta"
Interesna skupina delojemalcev državnega sveta je državnemu svetu predlagala veto na pokojninski zakon, hkrati pa so v ZSSS-ju že začeli zbirati podpise za referendum.
Semolič je pojasnil, da so zbiranje podpisov kljub predlaganemu vetu začeli, ker je veto državnega sveta vedno negotova rešitev.

"Politiki se bojijo"
Semolič meni, da se politiki bojijo ljudi, saj v nasprotnem primeru ne bi ovirali referendumske pobude. Prepričan je namreč, da bodo nekateri politiki, ki pokojninsko reformo podpirajo in so jo v parlamentu tudi izglasovali, iskali oporo pri različnih inštitucijah, tudi na ustavnem sodišču.

V ZSSS-ju zaupajo v neodvisnost ustavnega sodišča in menijo, da ustavni sodniki ne bodo preprečili referenduma.

"Boj proti neumnostim politikov"
"Potrditev pokojninske reforme, nas ni presenetila, to smo pričakovali, zato smo tudi takoj začeli zbirati podpise," je hiter odziv ZSSS-ja komentiral Semolič. S tem ko se bojujejo proti tej reformi z vsemi sredstvi, preprečujejo morebitne "prihodnje neumne odločitve politikov", je Semolič označil prihajajočo zdravstveno reformo.

Protest v sklopu skupne akcije evropskih sindikatov
Današnji protest ni namenjen samo odločitvam slovenskih politikov, ampak je zasnovan na evropski ravni. Evropske inštitucije so tiste, ki narekujejo politiko kapitala pred delavskimi pravicami, je povedal Semolič, ki je mnenja, da mora EU spremeniti odnos do delavcev, saj ni le unija kapitala, ampak je tudi unija dela.

Komentar ministra Svetlika
Minister Ivan Svetlik je za MMC povedal, da ima vsaka interesna skupina pravico do referenduma in da se referenduma kot takega ne boji. Boji pa se, kakšne bodo posledice v primeru, da na referendumu volivci ustavijo pokojninsko reformo. Po njegovem mnenju bi to lahko zelo ogrozilo socialni položaj upokojencev pa tudi aktivnih delavcev, ki v pokojninsko blagajno plačujejo. Pri tem se mu zdi vredno razmisliti o smiselnosti pa tudi o pravnem vidiku tega referenduma.

Komentiral pa je tudi več kot 22 tisoč podpisov, ki so jih po besedah Dušana Semoliča zbrali v rekordno kratkem času. Svetlik je prepričan, da imajo na ZSSS-ju podpise vedno na zalogi.

Je pa Svetlik pred referendumom optimističen, saj meni, da bo pri ljudeh prevladal razum in se bodo na morebitnem referendumu odločili razumsko in podprli trajnejšo rešitev, ki bo prinesla stabilnost in vzdržnost pokojninske blagajne.

Spremembe referendumske zakonodaje