Člani odbora so opozorili na vse več poklicnih bolezni med policisti. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Člani odbora so opozorili na vse več poklicnih bolezni med policisti. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Protest OZS-ja
Negativen odliv bo policija letos poskušala ustaviti s 150 novimi zaposlitvami. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Prav v preprečevanje odliva kadra in zmanjševanja sredstev policiji na ministrstvu po njegovih besedah vlagajo največje napore. Pri tem računajo, da bo težavo s kadri letos delno zajezilo 150 novih zaposlitev, ki jih načrtujejo. Računajo, da se bodo izboljšale tudi težave zaradi pomanjkanja denarja.

Kljub temu pa so po besedah državnega sekretarja v policiji še daleč od razmer, s katerimi bi lahko bili zadovoljni. "Nujne so investicije v tehnično opremljenost, izvajanje preiskovalnih ukrepov in podobno," je dejal.

Pri pregledu dela policije v letu 2014 je treba po njegovih besedah tudi upoštevati, da je ta delala v zahtevnih varnostnih razmerah, ki se še zaostrujejo. Povečuje se namreč nevarnost mednarodnega terorizma, prav tako se slabša problematika migracij, je dejal.

Fank: Slovenija je oaza miru
Temu je pritrdil tudi generalni direktor policije Marjan Fank, a ob tem dodal, da je Slovenija kljub temu še vedno "oaza miru na vseh področjih". "Ocenjujemo, da je stopnja varnosti ena najvišjih v zadnjih petih ali desetih letih, in to na vseh področjih," je dejal.

Je pa tudi on opozoril, da je policija v zadnjih letih izgubila veliko kadra, pri čemer se boji, da se ta trend ne bo ustavil kljub nekaterim "kozmetičnim ukrepom", ki naj bi jih predstavljale nove zaposlitve v policiji.

Lilijana Kozlovič (SMC) je ocenila, da policija dela veliko in dobro. Posebej pohvalno je po njenem mnenju to, da veliko vlaga v preventivne ukrepe, posebej na področju mednarodnega terorizma. Zagotovila je, da si bo tudi kot članica največje vladne stranke prizadevala, da bo policija dobila primerna sredstva za delo.

Franc Trček (ZL) je ocenil, da so rezultati policije sad predanega dela ljudi v policiji. Veseli ga, da kriminaliteta, z izjemo gospodarske, pada. Skrbi pa ga pomanjkanje sredstev v policiji, "saj ljudje ne morejo delati na zrak".

V povezavi s tem je Anja Bah Žibert (SDS) opozorila, da podatki kažejo, da vse več policistov oboleva zaradi bolezni, ki so povezane s preobremenjenostjo. Opozorila je tudi, da se intervencijski čas policije daljša. "Pa ne zato, ker bi policisti delali slabo, ampak ker jih je premalo."

Poslanci so navzočnost Fanka izkoristili tudi za poizvedbo o tem, kako daleč so posamezne policijske preiskave. Dušana Verbiča (SMC) je zanimalo, v kakšni fazi so kazenske ovadbe, ki so jih zaradi povzročitve bančne luknje vložile nekatere državne banke. Fank je povedal, da gre za prioritetno delo policije na področju gospodarskega kriminala, "velik del dela pa je že opravljen".