Kljub načelni podpori koalicije je Lavtižar Beblerjeva doživela podobno usodo kot njen predhodnik. Foto: RTV SLO
Kljub načelni podpori koalicije je Lavtižar Beblerjeva doživela podobno usodo kot njen predhodnik. Foto: RTV SLO
Ustavno sodišče
Samo lani je na ustavno sodišče prišlo 1.500 pritožb v zvezi s prekrški. Foto: RTV SLO
Zavrnjena druga kandidatka

Lavtižar Beblerjevo je na tajnem glasovanju podprlo le 37 poslancev, medtem ko bi za imenovanje potrebovala vsaj 46 poslanskih glasov. Poslanci so tako zavrnili že drugega kandidata Socialnih demokratov, saj je pred kratkim podobno usodo doživel Marko Pavliha.

Prvi kandidat SD-ja za mesto tretjega podpredsednika državnega zbora Marko Pavliha ni prejel dovolj glasov za izvolitev zaradi spora med strankami glede razdelitve mest in funkcij v delovnih telesih. Neizvolitev Lavtižar Beblerjeve je presenečenje, saj ji je - po razdelitvi mest v odborih in komisijah - podporo napovedala tudi večina poslancev koalicije.

Pred tajnim glasovanjem sta bili sporni le podpori NSi-ja in LDS-a, ker so v koalicijskem NSi-ju vztrajali, da prestopnikov (Lavtižar Beblerjeva in Pavliha sta v SD prestopila iz LDS-a) ne gre nagrajevati s funkcijami. V LDS-u so napovedali, da bodo glasovali po svoji vesti.

Ustavnim sodnikom naj bi bilo lažje
Medtem so poslanci v državnem zboru opravili drugo obravnavo zakona o ustavnem sodišču, ki bi sodnike razbremenil ukvarjanja s t. i. bagatelnimi zadevami, kot so spori majhne vrednosti po zakonu o pravdnem postopku, stroški postopka, spori zaradi motenja posesti ali prekrški. Predlagane spremembe imajo podporo na ustavnem sodišču.

Zakon naj bi določal tudi jasnejša pravila v primeru prenehanja mandata ustavnemu sodišču, ko njegov naslednik še ni pravočasno imenovan. Uvaja namreč sistem žreba, ki bo določil, kateri od ustavnih sodnikov bo nadaljeval z opravljanjem funkcije, ker novi sodnik ni bil pravočasno izvoljen.

Več bonov za posebne skupine študentov
Poslanci so se opredelili tudi do novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane. Subvencija za obrok je zdaj izražena nominalno in znaša 2,35 evra. "Ponudnikov študentske preharane ne bodo več izbirali v skladu z javnimi naročili, ampak v skladu s predpisi o izvrševanju proračuna, saj ne gre za subvencioniranje gostincev, ampak študentov," je pojasnila ministrica Marjeta Cotman. Novost je tudi večje število bonov za študente invalide, študente starše in otroke padlih v vojni za Slovenijo, ki imajo status študenta. Te skupine bodo namesto pet dobile deset dodatnih bonov na mesec.

Z novelo o zaposlovanju in delu tujcev bodo odpravljene administrativne ovire pri pridobivanju delovnih dovoljenj. Število potrebnih dokazil bo zmanjšano, postopki pa ustrezno krajši.

Poslanke in poslanci so potrdili novelo zakona o pravdnem postopku in zavrnili predlog SD-ja, da bi v celoti odpravili zakon o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo.

Zavrnjena druga kandidatka