Razkol v vrhu SNS-a - vsaj dve plati iste zgodbe. Foto: MMC RTV SLO
Razkol v vrhu SNS-a - vsaj dve plati iste zgodbe. Foto: MMC RTV SLO

Gospodje so se tako odločili. Če hočejo, naj gredo. Upam, da so tistemu, ki jih je v to prepričal, dobro zaračunali.

Zmago Jelinčič v komentarju za MMC o odhodih poslancev SNS-a.

Predsednik vlade Janez Janša večje neumnosti v zadnjem letu še ni slišal.

Odziv kabineta predsednika vlade na Pečetove obtožbe
Sašo Peče je za MMC zavrnil očitke Zmaga Jelinčiča, da je želel prevzeti nacionalno stranko.
Barbara Žgajner Tavš
Žgajner Tavševo žalosti, da se umazano perilo stranke pere navzven. Foto: RTV SLO
Srečko Prijatelj
Kako se bo odločil poslanec Srečko Prijatelj? Za Jelinčiča ali Pečeta? Foto: RTV SLO
Janez Janša
Predsednik vlade zavrača krivdo za razkol SNS-a. Foto: MMC RTV SLO
Na obzorju razkroj poslanske skupine SNS-a

Poslanska skupina nacionalne stranke, ki je štela šest poslancev, bo po odhodu štirih članov močno okrnjena. V njej zagotovo ostaja Jelinčič, ni pa znano, kaj bo storil Srečko Prijatelj, ki je trenutno, kot nam je povedal Peče, na dopustu v tujini. Odhajajoči poslanci Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš, Boštjan Zagorac in Bogdan Barovič naj bi oblikovali samostojno poslansko skupino z imenom Lipa.

Kako bo z morebitnimi odhodi omenjenih poslancev iz stranke in ali jim bo še kdo sledil, se poslanci po Pečetovih besedah na sestanku niso dogovorili.

Jelinčič za MMC: V ozadju je predlog referenduma o vstopu Hrvaške v EU
Na drugi strani je prvak SNS-a za MMC izrazil prepričanje, da gre pri odhodih za načrt Saša Pečeta, ki je bil skovan kot posledica njegovih besed v četrtkovi oddaji komercialne televizije Trenja. Takrat je namreč Jelinčič dejal, da SNS pripravlja razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Unijo. "Takšen akt lahko sproži le poslanska skupina, zato je Peče moral odigrati svojo vlogo, da razruši to vprašanje," je še pojasnil in dodal, da Peče sicer nikoli ne pove, kaj misli, da to raje stori za hrbtom.

In kakšni so po vsem tem Jelinčičevi načrti za prihodnost? "Iti na volitve in dobiti še več poslancev, kot jih imamo zdaj, vendar seveda brez teh gospodov, ki odhajajo."
B. Žgajner Tavš: Teorija o referendumu je insinuacija
Za komentar smo zaprosili tudi odhajajočo poslanko SNS-a Barbaro Žgajner Tavš. Ta je za MMC povedala, da so se za odhod iz poslanske skupine vsi omenjeni odločili po "medijskem napadu" na celotno stranko. Potrdila je Pečetove besede, da se v osnovi ne strinjajo s politiko Janševe vlade (v nasprotju z Jelinčičem) in da je to ključni razlog za odhod in oblikovanje nove poslanske skupine Lipa. Od te pričakuje, da bo vodila pozitivno politiko v dobrobit vseh državljank in državljanov, kakršno so zastopali že do zdaj.

Žgajner Tavševa nam je zagotovila tudi, da ne razume Jelinčičeve teorije, da je razpadu botrovala njegova napoved razpisa referenduma o vstopu Hrvaške v EU. To je označila za insinuacijo, hkrati pa izrazila obžalovanje, da se umazano perilo stranke pere navzven, saj se sama zavzema za dialog, ne pa za diskreditacije. Za MMC je poudarila še, da je bilo sicer sodelovanje s predsednikom SNS-a homogeno in da je imela sama pri svojem delu proste roke.

Zgodba je stara že dve leti
Peče je že pred sestankom z drugimi poslanci SNS-a za MMC dejal, da je do razkola SNS-a prišlo zaradi Janše, medtem ko je Jelinčič trdil, da je v ozadju načrt za rušitev stranke. Podpredsednik DZ-ja je pojasnil tudi, da je na petkovi zabavi ob 60. rojstnem dnevu prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča na plan prišlo zgolj tisto, kar je tlelo že dve leti: ali naj bo SNS pod vplivom premierja Janše ali pa naj obdrži politiko, zaradi katere so jim volivci zaupali svoj glas.

"Osebno ocenjujem - in verjamem, da večji del poslanske skupine -, da je politika Janeza Janše slaba. Žal pa predsednik SNS-a ocenjuje, da je ta politika zelo dobra, in iz tega naslova se je pač odločil, da me zamenja na podlagi želje predsednika vlade Janeza Janše," je Peče pred odločitvijo za odhod iz poslanske skupine poudaril tudi za Radio Slovenija.

Jelinčič: Peče se lahko Janši le zahvali, da je postal podpredsednik DZ-ja


Jelinčič pa je besede odhajajočega podpredsednika stranke, da je šlo na petkovi zabavi za spor glede (ne)podpore Janševi vladi, zavrnil in dodal, da tudi sicer ne ve, "kdo naj bi pri nas podpiral Janševo vlado. Mi imamo svojo pot, in to dobro pot".

Koga podpirate v sporu med Zmagom Jelinčičem in Sašom Pečetom?
Vabljeni k oddaji svojega glasu prek naše spletne ankete.

Poleg tega je menil, da se lahko Peče Janši zgolj zahvali, da ga je postavil za podpredsednika DZ-ja, za dogovorom s premierjem za to imenovanje pa naj bi stal sam Jelinčič. Peče bi zato po njegovih besedah, če bi bil tako načelen, lahko zavrnil mesto podpredsednika parlamenta.

Podpredsednik DZ-ja naj bi prevzemal stranko
Jelinčič je že takoj v ozadju dogajanja videl načrte za rušitev stranke, saj je, kot je poudaril, dobil več namigov, da želi Peče prevzeti stranko. "Tega nisem resno jemal in tudi zdaj ne, saj se bojim, da gre tukaj za bolezensko stanje." Zdaj očitno že nekdanji podpredsednik SNS-a te navedbe zavrača. "Zmago dobro ve, da nikoli nisem imel predsedniških ambicij," je pojasnil za naš portal.

Prvak SNS-a se je očitno zmotil, ko je dejal, da na primer Barbara Žgajner Tavš ali Boštjan Zagorac ne bosta pristopila na Pečetovo stran. Pred sestankom poslancev SNS-a je namreč dejal: "Mislim, da sta dosti pametna, da edino v SNS-u lahko prideta še enkrat v DZ, sicer je to izgubljena zgodba in ju nikjer več nikoli več ne bo."

Janša: Pečetove obtožbe neumnost leta
Na Pečetove obtožbe se je sicer že odzval tudi kabinet predsednika vlade: "Predsednik vlade Janez Janša večje neumnosti v zadnjem letu še ni slišal."

Razburilo naj bi ga poimenovanje Saško
Na omenjeni petkovi zabavi, ki se je je udeležilo 100 najpomembnejših članov SNS-a, naj bi namreč izbruhnil nenavaden spor, ko naj bi dolgoletni član stranke in nekdanji ljubljanski mestni svetnik Roman Veras Pečeta imenoval Saško, kar naj bi Pečeta razburilo. Po besedah Jelinčiča je zahteval, da oseba, ki je narobe izgovorila njegovo ime, zapusti stranko ali pa bo SNS zapustil sam.

Sprejeti je treba Pečetovo odločitev
A po mnenju Jelinčiča ta oseba ni imela razloga, da bi zapustila stranko in je zato takrat predsednik nacionalne stranke dejal: "Mislim, da je pametno, smiselno in demokratično, da v SNS-u sprejmemo mnenje Pečeta, mu gremo naproti in sprejmemo njegovo odločitev."

Peče, ki je v petek z bratom Rokom potem predčasno zapustil zabavo, naj bi v soboto po neuradnih informacijah izrazil presenečenje in začudenje nad odzivom Jelinčiča.

Gospodje so se tako odločili. Če hočejo, naj gredo. Upam, da so tistemu, ki jih je v to prepričal, dobro zaračunali.

Zmago Jelinčič v komentarju za MMC o odhodih poslancev SNS-a.

Predsednik vlade Janez Janša večje neumnosti v zadnjem letu še ni slišal.

Odziv kabineta predsednika vlade na Pečetove obtožbe
Sašo Peče je za MMC zavrnil očitke Zmaga Jelinčiča, da je želel prevzeti nacionalno stranko.
Na obzorju razkroj poslanske skupine SNS-a