Neman protesta je bil opozoriti tudi na vse slabši položaj študentov, med drugim zmanjšanje števila štipendij, premalo postelj v študentskih domovih in pri zasebnikih s subvencijo, ukinitev možnosti brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za študente starejše od 26 let itd. Foto: MMC RTV SLO
Neman protesta je bil opozoriti tudi na vse slabši položaj študentov, med drugim zmanjšanje števila štipendij, premalo postelj v študentskih domovih in pri zasebnikih s subvencijo, ukinitev možnosti brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za študente starejše od 26 let itd. Foto: MMC RTV SLO
Luka Juri, Matevž Frangež in Dejan Levanič
Večini študentov so mladi poslanci namesto kosila lahko ponudili le vroč čaj. Foto: MMC RTV SLO
Študentje na protestno kosilo v DZ
Nekateri boni so se podražili tudi za 100 odstotkov
Poslanec Juri: Študente razumemo

S protestnim shodom so želeli opozoriti na podražitve bonov, ki so študente po žepu udarile z začetkom novega leta. Nekateri gostinci so namreč izkoristili priložnost in svoje obroke občutno podražili, tako da so se nekateri boni podražili tudi za 100 odstotkov. V povprečju so se boni v Ljubljani podražili za 80 centov, v Mariboru in Kopru pa za pol evra. Ker državna subvencija za študentski obrok znaša 2,53 evra, najvišja cena za obrok pri gostincu pa sedem evrov, nekateri boni stanejo celo 4,47 evra.

Svetlik: Razmere so se spremenile in vsak mora del bremen prevzeti nase
Glede pozivov k povišanju subvencije za študentske bone je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik že povedal, da na podlagi zakona ni mogoče korigirati vseh teh transferjev. Ob tem je dodal, da imajo študenti možnost izbirati cenejše ponudnike.

Svetlik je pojasnil še, da je bila cena bonov zadnji dve leti nespremenjena, na ministrstvu pa so sprejeli "rahlo povišanje maksimalne cene". Od zadnjega dviga višine subvencije je država v deflaciji, je še opozoril minister in dejal, da "zniževanje cen ne opravičuje, da bi lahko dvignili naše transferje". Minister je še spomnil, da so šli študentom naproti tudi s štipendijsko politiko in subvencijami, ob čemer je treba upoštevati, "da se razmere spreminjajo in da mora vsak del bremena vzeti nase".

"ŠOUL študentov ni pravočasno obvestil o podražitvah bonov"
Na vprašanje, zakaj protest šele danes, skoraj dva tedna po uveljavitvi podražitev, in ne prej, morda že v fazi razpisa, je predstavnica Neodvisne študentske mreže Jelena Štrbac odgovorila, da jih Študentska organizacije Univerze v Ljubljani ni pravočasno obvestila o spremembah cen bonov v Ljubljani, tako da niso mogli izvajati določenega pritiska na gostince in študentom omogočiti dostojne vrednosti obroka.

Štrbačeva je še povedala, da so študente ob podražitvah pozvali k bojkotu najdražjih gostincev, a se bo uspeh bojkota videl šele konec meseca ali v začetku prihodnjega meseca, ko bodo znane številke prodanih bonov. Dodala je, da si nekateri študenti še vedno lahko privoščijo tudi najdražje bone, kar ustvarja še večje socialne razlike med študenti.

Študenti so tako na pobudo Neodvisne študentske mreže o svojem položaju obvestili poslanske skupine, se zbrali pred državnim zborom in čakali, katera poslanska skupina jih bo povabila na pogovor.

Juri, Frangež in Levanič študentom pred parlamentom ponudili čaj


Študente so tako sprejeli mlajši predstavniki največje parlamentarne stranke SD, Luka Juri, Matevž Frangež in Dejan Levanič, ki so s seboj prinesli vroč čaj in ga ponudili študentom. Ker pa se jih je zbralo od 50 do 100, je kmalu postalo jasno, da vsi zaradi premajhne restavracije ne bodo mogli na kosilo v državni zbor, česar se je zavedala tudi Štrbačeva. Tako so se dogovorili, da bo na kosilo s poslanci odšla le delegacija šestih študentov, preostali pa so se morali znajti po svoje.

Že pred kosilom je poslanec Juri pojasnil, da študentom ne bodo mogli ponuditi konkretne pomoči, lahko pa povedo, da jih razumejo. Dodal je, da se ne strinja s tem, da bi največje breme nosil najšibkejši del družbe. In kaj je predstavnike študentov čakalo na kosilu? "Pogovorili se bomo, da bomo bolje razumeli, kaj študenti želijo, in skupaj skušali oblikovati korake naprej. Po našem mnenju je korak naprej to, da se pristopi k ministrstvu in išče mogoče rešitve," je dejal Juri.

SDS: Podražitev bonov nedopustna
Sicer pa se je zaradi podražitve študentskih bonov oglasila tudi poslanska skupina SDS, ki pravi, da so bili "nemalo presenečeni nad novimi cenami študentskih bonov, ki jih je v prejšnjem tednu sprejelo in potrdilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Cene bonov so za študente sedaj namreč bistveno višje, kot so bile v preteklih letih, kar je glede na spremenjene gospodarske razmere, o katerih ves čas govori tudi nova vlada, nedopustno."

V sporočilu za javnost so v PS-u SDS zapisali še, da so zaradi dodatnega finančnega obremenjevanja študentov med gospodarsko krizo sklicali tudi sejo odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Dodajajo pa še: "Še bolj pa nas čudi, da se študentje Neodvisne študentske mreže ob svojem obisku parlamenta niso dogovorili za sestanek ali pogovor s predstavniki naše poslanske skupine, ki je zahtevala sklic nujne seje pristojnega odbora. Neodvisna študentska mreža je namreč raje obedovala s člani poslanske skupine SD."

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Študentje na protestno kosilo v DZ
Nekateri boni so se podražili tudi za 100 odstotkov
Poslanec Juri: Študente razumemo