Foto:
Foto:
Ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode med mašo lani avgusta na Brezjah.
Franc Rode v Vatikanu

Kot je znano, bo vodstvo ljubljanske nadškofije po Rodetovem odhodu na mesto prefekta kongregacije ustanov posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja začasno prevzel ljubljanski pomožni škof Alojz Uran.

Rode je ob odhodu pripravil pastirsko pismo, ki ga bodo duhovniki prebirali pri mašah po vsej Sloveniji. V njem med drugim poudarja, da je imenovanje na tako visoko mesto sprejel brez pomisleka, obenem pa se papežu zahvaljuje za zaupanje, ki mu ga je izkazal, ter za priznanje, ki ga je s tem imenovanjem dal Cerkvi na Slovenskem in slovenskemu narodu.

Rode: Deloval sem za utrditev in poglobitev vere
V nadaljevanju pisma je Rode zapisal, da je bil njegov namen in edini cilj škofovskega delovanja utrditev in poglobitev vere v slovenskem narodu. "Da bi vero poglobili in jo bolj uspešno oznanjali sodobnemu človeku, smo obhajali plenarni zbor Cerkve na Slovenskem, ki je razodel notranjo moč in mladostni zagon slovenskih kristjanov, sedaj pa je čas, da kristjani uresničujejo sprejete sklepe in tako izpolnijo načrte, ki jih je nakazal."

Rode za šolo po meri človeka
Po oceni Rodeta so sledovi negativne podobe Cerkve in krščanstva, ki jo je podajal prejšnji šolski sistem, trdovratni, po drugi strani pa razodevajo neverjetno nevednost o temeljih slovenske in evropske kulture. "Na Slovenskem moramo imeti šolo, ki bo vzgajala otroke v skladu z moralnim in verskim prepričanjem staršev." Zato Rode starše poziva, naj odločno podprejo državljansko pobudo za šolo po meri človeka. Druga pomembna nadškofova skrb so bili duhovni poklici. Ob tem Rode tudi ugotavlja, da je v Sloveniji premalo duhovnikov, redovnikov in sester redovnic, vernikom pa se zahvaljuje, da so ga v burnih letih spremljali z molitvijo in mu na različne načine izražali podporo. Posebno zahvalo pa v pastirskem pismu
namenja duhovnikom.

V Vatikanu ga čaka naziv kardinal
Kot je znano, je ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode imenovanje na mesto prefekta kongregacije ustanov posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja v Vatikanu sporočil 11. februarja. Prefektu papež doda tudi častno imenovanje kardinal, vendar pa pride do imenovanja le na papeških konzistorijih, ki jih skliče papež. Tako bo Rode najprej le prefekt, na naslednjem konzistoriju pa bo naknadno prejel še naziv kardinal.

Franc Rode je bil za ljubljanskega nadškofa in metropolita imenovan 5. marca 1997. Na tem položaju je nasledil Alojzija Šuštarja, ki je bil za ljubljanskega nadškofa imenovan 23. februarja 1980, 13. marca istega leta je nadškofijo prevzel, posvečen pa je bil 13. aprila 1980.

Postopek imenovanja novega nadškofa
Sicer bo začasno vodstvo ljubljanske nadškofije v sredo, ko bo ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode nastopil mesto prefekta kongregacije ustanov posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja v Vatikanu, prevzel ljubljanski pomožni škof Alojz Uran. Slednji bo na tem mestu ostal, dokler ne bo zbor svetovalcev, ki bo sklican v osmih dneh od prevzema nove nadškofove službe, izvolil novega nadškofijskega upravitelja. Ta je lahko eden od pomožnih škofov ali pa duhovnik.

Za imenovanje škofov je izključno pristojen Sveti sedež. Postopek pri izpraznjenem škofijskem sedežu oz. pri imenovanju novih škofov pa določa zakonik cerkvenega prava. Postopek za imenovanje novega ljubljanskega nadškofa bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. V skladu z zakonikom cerkvenega prava nuncij naredi poizvedbe in pripravi listo treh možnih kandidatov. Osebno mnenje in mnenje škofov o treh predlaganih kandidatih pošlje Svetemu sedežu. Nuncij se o primernosti kandidatov posvetuje tudi s člani zbora svetovalcev in stolnega kapitlja, pa tudi z nekaterimi drugimi duhovniki in laiki. Postopek izbire novega nadškofa nato nadaljuje kongregacija za škofe, končno pa ga imenuje papež osebno.