DZ je namreč na seji ugotovil, da je postopek obravnave predlaganih dopolnitev poslovnika končan, saj predlog ni dobil zadostne podpore na parlamentarni komisiji za poslovnik.

Predlog dopolnitev poslovnika, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine SMC Gregorjem Peričem, je predvideval, da lahko poleg sej dveh delovnih teles DZ istočasno zaseda tudi preiskovalna komisija. Po sedanji ureditvi lahko namreč istočasno zasedata največ dve delovni telesi. Predlagatelji so ob tem izpostavljali težave pri iskanju prostih terminov za seje preiskovalnih komisij, s predlaganimi dopolnitvami pa bi zagotovili nemoteno delo vseh delovnih teles.

A je predlog svojo zakonodajno pot končal že na seji komisije DZ za poslovnik, saj ni dobil dvotretjinske večine glasov, ki je potrebna za spremembe poslovnika. DZ pa se je danes le seznanil, da je postopek obravnave končan.

Na seji komisije za poslovnik so proti predlogu glasovali v delu opozicije, kjer so svojo odločitev pojasnjevali tudi na današnji seji. Bojana Muršič (SD) je denimo ocenila, da predlagatelji niso pretehtali vseh posledic takšne rešitve, saj bi imeli v poslanskih skupinah težave pri zagotavljanju navzočnosti članov v treh delovnih telesih hkrati.

Da bi se lahko predvsem manjše poslanske skupine soočale z resnimi težavami, je ocenil tudi Matej T. Vatovec (Levica). Vprašal se je tudi, zakaj ima ravno prvopodpisani Perič, ki vodi preiskovalno komisijo o domnevnem nezakonitem financiranju SDS, težave pri sklicevanju sej, druge preiskovalne komisije pa načeloma delujejo brez večjih težav. Podobno se sprašuje Vojko Starović (SAB), ki predlagane dopolnitve poslovnika razume kot "izgovor Periča, zakaj se njegova komisija ne sestaja redno in ne bo dobila epiloga".

V koaliciji in nekaterih opozicijskih poslanskih skupinah so po drugi strani obžalovali, da predlog ni dobil zadostne podpore. Poslanec SDS Boris Doblekar je opoziciji očital, da onemogoča spremembe v smeri bolj učinkovitega dela, ob tem je prepričan, da "bodo v opoziciji najbolj glasni, kako niso mogli končati dela v preiskovalnih komisijah". Da bi s predlogom nekoliko olajšali delovanje DZ, je ocenil tudi Aleksander Reberšek (NSi).

Da predlog ni dobil zadostne podpore, so obžalovali tudi v DeSUS, NeP in SNS. Kot je dejal poslanec DeSUS Ivan Hršak, se sicer zavedajo namena omejitve sočasnega zasedanja, se pa zavedajo tudi težav pri iskanju prostega termina že za delo rednih delovnih teles, kaj šele preiskovalnih komisij. Tudi po mnenju Dušana Šiška (SNS) bi bilo hkratno zasedanje več delovnih teles nujno.

Vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga pa je napovedala, da bodo poskusili delovno skupino pri komisiji za poslovnik prepričati, da se ta predlog ponovno uvrsti v nabor predlaganih sprememb poslovnika, ki jih pripravljajo.

 Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik