Cene gradbenih storitev so močno poskočile. Foto: BoBo
Cene gradbenih storitev so močno poskočile. Foto: BoBo

Društvo Delavska svetovalnica je maja začelo izvajati projekt Po-moč, s katerim želi med drugim dvigniti ozaveščenost potencialnih žrtev delovnega izkoriščanja in prisilnega dela o nevarnostih trgovine z ljudmi. Pri tem so se osredotočili predvsem na podporno strukturo za migrante, ki po Lukićevih besedah nemalokrat padejo v kolesje dezinformacij in propagande, "še preden pridejo v roke institucijam". Ob tem je Lukić opozoril na kadrovsko podhranjenost teh institucij, izpostavil je predvsem Upravno enoto Ljubljana.

Po sporazumu med Slovenijo in BiH-om je bilo po Lukićevih besedah pred nekaj leti izdanih 2.677 delovnih dovoljenj, lani pa 16.090. "Mislim, da se strukture v Sloveniji temu niso prilagodile, v ta sistem pa se vrinjajo takšni in drugačni posredniki, ki kvazipomagajo in svetujejo," je bil kritičen. Pristojne je pozval, naj zagotovijo ustrezno število kadrov, da bodo lahko institucije normalno opravljale svoje delo. "Da ne bomo imeli kakšnih živčnih zlomov na ljubljanski upravni enoti, in to na obeh straneh okencev," je opozoril.

Sporazum bi morali spremeniti
Na nevzdržne razmere, s katerimi se srečujejo ekonomski migranti, je opozoril tudi Goran Zrnić. Sam se je v okviru projekta Po-moč konec prejšnjega meseca odpravil na slovenski konzulat v Bosni in Hercegovini, kjer so delavce informirali neposredno. "Zanimivo je bilo, da niso vedeli, da v Sloveniji delodajalec, če poda vlogo na upravni enoti, plača 4,50 evra, v Banjaluki pa delavce to stane 120 evrov," je dejal. V Delavski svetovalnici so jim pojasnili, da za znatno manjši znesek vlogo na upravni enoti lahko vloži delodajalec, a ker sporazum med Slovenijo in BiH-om ni podrobno definiran, delavci sami plačujejo takso. "Tako ni nobenega tveganja za delodajalca. Če ga zavrnejo, lahko delodajalec delavcu preprosto reče, da mu Slovenija ne dovoli v državo," je dodal.

Zrnić in Lukić sta na novinarski konferenci o izvajanju projekta Po-moč pristojne pozvala, naj sporazum popravijo tako, da bo jasno, da breme pridobivanja potrebne dokumentacije za delo nosi delodajalec.