Moški s psom stoji ob poštnem nabiralniku, 9. oktober 2008. Foto: BoBo/Tina Kosec

Zvišanje cen nekaterih storitev, ki spadajo pod univerzalno poštno storitev, je nujno zaradi nepokrivanja lastne cene, ki jo ustvarjajo z opravljanjem te storitve in je predpisana z zakonom o poštnih storitvah, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali na Pošti Slovenije (PS).

Pošta mora namreč v skladu z zakonom za vse uporabnike poštnih storitev zagotavljati cene storitev, ki so stroškovno naravnane. Tudi zato so cene za paketne pošiljke med dvema in petimi kilogrami ter med petimi in desetimi kilogrami celo znižali.

Ob tem poudarjajo, da se kljub zvišanju cen nekaterih storitev v notranjem poštnem prometu še vedno uvrščajo med evropske države z najnižjimi cenami poštnih storitev. Sicer pa bodo predvidoma letos spreminjali tudi cene za priporočena pisma v mednarodnem prometu.

Univerzalne poštne storitve še naprej upadajo. Če so te v letu 2007 predstavljale 27,6 odstotka vseh storitev Pošte Slovenije, danes le še 17 odstotkov, do leta 2022 pa naj bi se obseg univerzalne storitve znižal še za okoli petino. Vendar Slovenija v tem ni izjema, saj se praktično vse države zaradi e-substitucije in sodobnih tehnologij srečujejo s trendom neustavljivega padanja klasične pisne korespondence in porastom paketov oz. blagovnih pošiljk.

Ob tem je cena izvajanja najpogostejše storitve iz nabora univerzalne storitve, torej standardnega pisma, med najnižjimi v Evropski uniji. Nižjo imata le še Romunija in Malta. Ker na pošti v prihodnje ne bodo mogli več vzdržno izvajati teh storitev, si že dlje časa prizadevajo za spremembo zakona in ustrezno sistemsko ureditev financiranja univerzalne storitve.

V Evropi se namreč povečuje delež držav oziroma izvajalcev, ki prejemajo finančno nadomestilo za izvajanje univerzalne storitve. Že polovica držav plačuje izvajalcu kompenzacijo na enega od dovoljenih načinov, med njimi so Hrvaška, Belgija, Švedska, Finska, Velika Britanija, Italija, Češka, Irska in Norveška.