Bogovič je govoril tudi o zadevi Gašpar Gašpar Mišič in njegovo imenovanje na vrh Luke Koper označil za
Bogovič je govoril tudi o zadevi Gašpar Gašpar Mišič in njegovo imenovanje na vrh Luke Koper označil za "burleskno". Foto: BoBo
Vlada
Vlada Alenke Bratušek je opravilno nesposobna, je prepričan Franc Bogovič. Foto: BoBo

Bogovič je prepričan, da vlada dela brez koncepta, da je preveč raznovrstna, saj "namesto da bi se usedli za mizo in spregovorili o tem, kaj bodo naredili, vsak posebej pove, kaj se ne sme zgoditi". "O tem, da bi prepotrebne ukrepe, zapisane v programu stabilnosti, začeli izvajati in urejati slovenske javne finance, pa nič," je bil oster predsednik SLS-a.

Ideološke teme pustimo zgodovinarjem
SLS je pripravil dva predloga izhoda iz zdajšnjega stanja, v katerem je država, med njimi predlog o oblikovanju tehnične vlade. Stranka namreč meni, da lahko Slovenijo reši le to, "da se vse stranke usedejo za mizo in naredijo jasen program, kaj je treba narediti v letu ali dveh, da se jasno dogovorijo o ukrepih, ki jih je treba takoj izvajati". SLS še predlaga, da naj se stranke zavežejo, da se bodo do konca mandata izogibale vsem ideološkim temam. Ta žalostni del slovenske zgodovine naj prepustijo zgodovinarjem, je prepričan Bogovič.

Gašpar Gašpar Mišič? Burleska.
Bogovič je govoril tudi o zadevi Gašpar Gašpar Mišič in njegovo imenovanje na vrh Luke Koper označil za "burleskno". Dodal je, da je to imenovanje razgalilo, kaj smo v Sloveniji počeli v zadnjih 20 letih, in dodal, da ni potrebe, da se katera izmed političnih strank od tega distancira. To početje se je po njegovem mnenju iz leta v leto stopnjevalo in groteskne razsežnosti doseglo v Luki Koper. Imenovanje Gašparja Mišiča dokazuje, da Slovenije ne vodi vlada, ampak ji vladajo razna interesna združenja, je prepričan Bogovič.

Podpredsednik stranke Janez Tomšič je primer imenovanja Mišiča označil kot klasičen primer, kako se ne sme kadrovati. "Ves problem slovenskega korporativnega upravljanja ni v političnem kadrovanju, namreč politično kadrovanje v pravem pomenu besede - ko gre za imenovanje kompetentnih ljudi, tudi če izhajajo iz politike - ni problematično, če gre za ljudi, ki obvladajo svoj posel," pa je dejal podpredsednik stranke Janez Tomšič, ki je še prepričan, da je bistvena težava političnega kadrovanja spopad lobijev, v katerem je dovoljeno vse, da nekdo pride do določene funkcije.

O ukrepih za izhod iz krize in oblikovanju tehnične vlade bo najprej razpravljal glavni odbor stranke, prihodnji teden pa bodo predloge predstavili tudi drugim parlamentarnim strankam.