Foto: MMC RTV SLO/Slovenske Železnice
Foto: MMC RTV SLO/Slovenske Železnice

Kot je za MMC povedala ena izmed potnic, je vlak proti Ljubljani odpeljal ob 17.40, v Ljubljano pa bi moral prispeti čez dobri dve uri. Toda potniki so na cilj poti prispeli šele ob pol dveh zjutraj.

Domnevno zaradi zamrznjenih in pretrganih električnih vodov je vlak med Ponikvo in Grobelnim malo pred pol sedmo uro popoldne obtičal brez elektrike in ogrevanja. Potniki so nato dve uri čakali na nadomestno dizelsko lokomotivo, ki je vlak povlekla do Šentjurja, kjer so znova obstali. Tam je bila potnikom vlaka, bilo naj bi jih okoli 50, na voljo ogrevana čakalnica, ki pa je, kot je povedala potnica, primerna morda le za 20 ljudi, zato je večina na nadomestni prevoz z avtobusom čakala v mrzlem vlaku. Zunanje temperature pa so bile močno pod lediščem.

Avtobus jih je nato prepeljal zgolj do bližnjega Celja šele po treh urah čakanja. Kot so pozneje ugotovili, so se jim pridružili tudi potniki z dveh drugih vlakov, ki sta imela enake težave. V Celju so se nato vkrcali na nadomestni vlak in po osmih urah prispeli v Ljubljano.

Težave tudi z nadomestnim avtobusnim prevozom

Kot je za TV Slovenija povedala direktorica potniškega prometa na Slovenskih železnicah (SŽ) Darja Kocjan, je bilo "med Mariborom in Celjem sosledje več izrednih dogodkov, tako izpadov napetosti na enem odseku, potem še na drugem odseku in težave na kretnici v Šentjurju". "Dva avtobusna prevoznika, ki sta se nam odzvala, sta nam povedala, da bosta potrebovala več časa za pripravo avtobusa zaradi izredno nizkih temperatur," je pojasnila Kocjan.

Potnica je potrdila, da je bila na vlaku tudi družinica z enomesečnim dojenčkom, Slovenske železnice pa potnikom vlaka kljub mrazu niso nudile toplih napitkov, prav tako se jim ni nihče opravičil zaradi težav ter jim podrobneje razložil, kaj se je sploh dogajalo.

"Prav vsem se zelo opravičujemo. Niso zahtevali kakšne intervencije, otrok je v glavnem spal, bili so oblečeni, ni bilo nekih posebnosti. Seveda pa je neprijetna tako dolga pot za vse potnike," je za TV Slovenija izrazila opravičilo direktorica potniškega prometa SŽ-ja in dodala, da bodo potnikom na vlakih, ki so imeli izredno veliko zamudo, denar za vozovnice vrnili.

Od Maribora do Ljubljane z vlakom potovali skoraj osem ur