Miran Potrč je razburil predstavnike NSi-ja. Foto: MMC RTV SLO
Miran Potrč je razburil predstavnike NSi-ja. Foto: MMC RTV SLO

Veterani dveh generacij so se že tradicionalno srečali v Limbušu, kjer je podpredsednik državnega zbora Potrč med drugim tudi dejal, da moramo biti na svojo zgodovino ponosni, prav veterani pa so k njej dali bistven prispevek. Pri tem je po njegovih besedah nujno, da se preteklost prikazuje objektivno; le tako namreč lahko govorimo o domoljubju.

"Nismo za poveličevanje preteklosti. Soglašamo, da je enostranske ocene treba dograditi. Vendar na neresnice in prevrednotenje vsega ne moremo pristajati," je še povedal Potrč in dodal, da je proti ustvarjanju nepotrebnega sovraštva in žaljenju čustev tistih, ki imajo s preteklostjo drugačne izkušnje. Za nesprejemljivo pa pojmuje tudi, da se želi opravičevati ali celo poveličevati kolaboracijo s sovražnikom, medtem ko se NOB enači s krvavo revolucijo, vse povojno obdobje pa označuje kot zločinski totalitarni sistem.

Slovenija je že poravnala večino storjenih krivic, priznala in obsodila je napake ter zločinska ravnanja, je še dejal Potrč. V zunajparlamentarni stranki NSi pa to izjavo označujejo kot zavajajočo in krivično do vseh, ki še trpijo zaradi posledic totalitarnega komunističnega sistema.

NSi: Storilci pobojev morajo odgovarjati
V Novi Sloveniji tako še menijo, da bodo krivice poravnane šele takrat, ko bodo tisti, ki so zakrivili povojne poboje, za svoja dejanja odgovarjali, svojci in še živeče žrtve nekdanjega režima pa bodo dobili odškodnine ter moralno zadoščenje. Po njihovem mnenju je treba zahtevati, da se izvajalci zločinov opravičijo, kar je edina pot do sprave.

Srečanje veteranov je bilo posvečeno dvajseti obletnici preprečitve projugoslovanskega mitinga resnice, predvidenega za 1. december 1989 v Ljubljani.