Poslanka Bratušek je veljala za favoritko za prevzem vodenja stranke. Foto: BoBo
Poslanka Bratušek je veljala za favoritko za prevzem vodenja stranke. Foto: BoBo
Robert Golob in Alenka Bratušek
Golob je zagotovil, da Janković PS-ja ne bo vodil iz ozadja. Foto: BoBo

Svet stranke je za uresničevanje nalog določil tudi kolegij, ki ga sestavljajo Robert Golob, Maša Kociper, Melita Župevc, Vasja Butina in Jani Möderndorfer.

Alenka Bratušek bo tudi gostja nocojšnjih Odmevov, ki se bodo začeli ob 22.00. Vabljeni k ogledu!

V stranki si sicer ne želijo predčasnih parlamentarnih volitev, na čelu vlade bi podprli "kogar koli pametnega", kot se je izrazil podpredsednik stranke Golob. Bratuškova pa je potrdila, da so v parlamentu zadnje dni potekali pogovori med opozicijo in koalicijo o novem mandatarju, konkretne dogovore pa pogojuje s prenehanjem obstoja zdajšnje koalicije.

"Moje politično delovanje bo šlo v smeri umiritve razmer in iskanja alternative sedanji vladi, v dobro vseh državljanov," je povedala po potrditvi na seji sveta stranke. Tudi vodja poslanske skupine Möderndorfer je potrdil, da bo morebitne formalne pogovore o novi vladi vodila Bratuškova. "Neformalni pogovori pa potekajo, ko je za to čas," je dodal. Bratovškova je na vprašanje, ali drži, da tovrstni pogovori med parlamentarnimi strankami potekajo, odgovorila, da "se v DZ-ju pogovarjajo vsak dan", dodala pa še, da "poslanci koalicije niso kužni, da se z njimi ne bi pogovarjali".

Nočejo biti ovira za politični dogovor
Trenutno politično dogajanje je pred sejo komentiral tudi Golob. Predčasnih volitev si v stranki ne želijo, na čelu spremenjene vlade pa bi podprli kandidata, ki bi našel rešitev za to državo.

"V tem primeru 28 poslancev PS-ja podpiše biankomenico," je dejal in dodal: "Pripravljeni smo dati vse podpise svojih poslancev, če le najdejo koga pametnega. Nimamo nobenih ambicij, še manj pa želje, da bi bili ovira za to, da pride do političnega dogovora o tem, kako naprej v tem trenutku."

Janković zamrznil le vodenje stranke
Potem ko je Zoran Janković zamrznil svojo funkcijo na čelu Pozitivne Slovenije, je svet stranke odločil, kdo bo novi predsednik do kongresa. Kdaj bo kongres, še ni znano. Najverjetnejša kandidata za začasno vodenje sta bila podpredsednik stranke Robert Golob in poslanka PS-ja Alenka Bratušek.

Sicer pa Golob ne vidi razloga, zakaj bi Janković moral odstopiti še z mesta župana Ljubljane. Alenka Bratušek pa je povedala, da je to, ali bo Janković odstopil kot župan, njegova stvar, ne stvar sveta stranke.

Usodno poročilo
Stranka ima tri podpredsednike - Roberta Goloba, Mašo Kociper in Melito Župevc. Vsi so po sobotnem kongresu stranke zatrdili, da nihče izmed njih na volilnem kongresu ne namerava kandidirati za novega predsednika. Po besedah vodje Möderndorferja mora svet stranke pripraviti tudi vse potrebno, če bi sledili spremembe v koaliciji ali sestavljanje nove vlade.

Politično prizorišče je pred dnevi razburkalo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, v katerem je zapisala, da Janković in Janez Janša nista zadovoljivo pojasnila izvora svojega premoženja ter da pri nekaterih njunih dejanjih obstajajo korupcijska tveganja.