Kdo vse bi ostal pred vrati DZ-ja, če bi bile kmalu predčasne volitve? Foto: BoBo
Kdo vse bi ostal pred vrati DZ-ja, če bi bile kmalu predčasne volitve? Foto: BoBo


SDS bi tako, po rezultatih ankete sodeč, podprlo 9,2 odstotka vprašanih, PS pa 3,4 odstotka. Najbolje bi se na morebitnih volitvah sicer odrezal SD, ki bi ga podprlo 14,2 odstotka vprašanih. Dobro očitno kaže DL-ju, saj bi ga podprlo 7,8 odstotka.

SLS bi prejel 4,1 odstotka, NSi štiri odstotke, DeSUS pa 2,2 odstotka podpore vprašanih. SNS-u z 1,5-odstotno podporo vprašanih ne bi uspelo priti v DZ. Druge stranke bi dobile manj kot odstotek glasov. 28,5 odstotka anketiranih na vprašanje o tem, koga bi volili, ni želelo ali ni znalo odgovoriti. Anketo je agencija objavila na svoji spletni strani, opravila pa jo je med 8. in 11. januarjem. V njej je sodelovalo 691 ljudi.

SD vodi na lestvicah
Raziskavo javnega mnenja je opravilo tudi podjetje Episcenter. Izsledki ankete kažejo, da bi 25 odstotkov vprašanih svoj glas namenilo stranki SD, stranko SDS pa bi še vedno volilo 13 odstotkov ljudi. Tretje mesto pa zaseda Državljanska lista z 11 odstotki glasov.

Omenjeni trojici strank sledijo še SLS z osmimi odstotki, Pozitivna Slovenija s sedmimi, DeSUS s šestimi in NSi s štirimi odstotki. Za kakšno drugo stranko bi glasovalo 16 odstotkov od 384 vprašanih, 11 odstotkov pa na vprašanje o tem, koga bi volili, ni želelo ali ne vedelo odgovoriti.
Močna večina bi rada videla odhod obeh
Episcenter je na vzorcu 580 anketirancev poleg tega še vprašal, ali bi morala premier Janez Janša in predsednik PS-ja Zoran Janković zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopiti z javnih funkcij ali ne. Na to vprašanje je več kot 80 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi morala odstopiti oba. Da bi moral odstopiti Janković, meni 89,5 odstotka vprašanih, za Janša pa enako misli 86,2 odstotka.

Anketa je ob tem še pokazala, da 60,4 odstotka ljudi od 517 vprašanih verjame, da so ugotovitve protikorupcijske komisije povsem neodvisne in samostojne, 31,1 odstotka jih meni, da so politično motivirane in zato vprašljive, 8,4 odstotka vprašanih pa o tem nima mnenja.

V zadnji decembrski raziskavi Dela je anketa izmerila 13,6-odstotno podporo SDS-u, Pozitivno Slovenijo je podpiralo 7,9 odstotka vprašanih, stranko SD pa 16,8 odstotka anketiranih.