Marjan Sedej je z Jankovićem sedel za krmilom že v Mercatorju. Foto: BoBo
Marjan Sedej je z Jankovićem sedel za krmilom že v Mercatorju. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije
KPK poudarja, da je za imenovanje Sedeja izvedel iz medijev, a vseeno opozarja na korupcijsko tveganje. Foto: MMC RTV SLO

"Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je nedavno pokazala na sporne posle med ljubljanskimi mestnimi podjetji, družbo KLM in županom, včeraj pa so mestni svetniki LZJ (Lista Zorana Jankovića, op. ur.) Sedeja, ki je solastnik družbe KLM, imenovali na čelo javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Kot direktor javnega zavoda bi Sedej moral ustrezati najvišjim standardom nekoruptivnosti, ki pa jih po mnenju mestnih svetnikov NSi ne izpolnjuje. Tako se sprašujemo, kdaj se bo KPK odzvala. Ali pa so dr. Sedej, mestni svetniki LZJ oziroma župan in KPK morebiti povezani,” so zapisali v kratki izjavi za javnost.

KPK opozarja na korupcijska tveganja
Komisija za preprečevanje korupcije se je pozneje odzvala in zapisala, da pri imenovanju Marjana Sedeja na mesto direktorja Lekarne Ljubljana z načelnega vidika opozarja na dva elementa, ki sta z vidika morebitnih kršitev protikorupcijske zakonodaje v tem primeru pomembna.

Prvi je korupcijsko tveganje nastanka videza ali dejanskega nasprotja interesov oz. kršitev določb zakona o nasprotju interesov, glede katerega bo komisija izvedla postopek in v primeru izpolnjevanja zakonskih pogojev odgovornim osebam izrekla ustrezne sankcije. Drugi vidik pa je korupcijsko tveganje opustitve dolžnega ravnanja s pričakovano stopnjo integritete oz. kršitev ugotovitev glede podjetja KLM Naložbe. Pri tem KPK poudarja, da so bili z imenovanjem Sedeja seznanjeni iz medijev in ne poznajo vseh podrobnosti.

Sedej skupaj z Jankovićem solastnik KLM Naložb
Poročali smo, da je ljubljanski mestni svet v ponedeljek potrdil razrešitev direktorja javnega zavoda Lekarna Ljubljana Marka Jakliča in odobrili njegovo zamenjavo, Marjana Sedeja, ki je za Finance 11. decembra zanikal, da je v igri za mesto direktorja Ljubljanskih lekarn. Hkrati pa je na plan prišel podatek, da je Sedej tudi 12,5-odstotni lastnik družbe KLM Naložbe (Zoran Janković ima v njem 62,5-, mestna svetnica in nekdanja prva finančnica Mercatorja Jadranka Dakič 12,5- ter ljubljanski podžupan in nekdanji član uprave Mercatorja Aleš Čerin prav tako 12,5-odstotni delež). KLM-ju Naložbam KPK v zadnjem poročilu očita mesto v verigi spornih nakazil Grepa, ki so končala na računu ljubljanskega župana.

Za Sedejem niz stečajev
Sedej je bil sicer nekdanji član uprave Mercatorja med vodenjem Zorana Jankovića. Njegova poslovna preteklost je povezana tudi z Igorjem Jerotom. Verigo podjetij, v kateri je bil Jerota zastopnik ali ustanovitelj, so po poročanju Dnevnika marca lani začeli preiskovati kriminalisti, in sicer zaradi suma več deset milijonov evrov težkega izčrpavanja koprskega podjetja Trgo Avto, kar je lani vodilo tudi v stečaj omenjenega podjetja in do kazenske ovadbe ter pobude za zavarovanje premoženja.

Trgo Avto je leta 2007 prevzela Koroška trgovina, katere zastopnik je bil takrat, skupaj z Jeroto, tudi Sedej. Sedej je ob nakupu Trgo Avta postal njegov predsednik uprave in je ta položaj zasedal vse do druge polovice leta 2011, nato pa je postal član uprave Koroške trgovine, ki je prav tako končala v stečaju.

S Koroško trgovino je povezana tudi zgodba podjetja Vino Brežice. To je bilo od Koroške trgovine prevzeto leta 2007, dve leti pozneje pa je sodišče nad brežiškim podjetjem začelo stečajni postopek, ki še vedno ni končan.

V zvezi z imenovanjem Sedeja smo MOL-u poslali naslednja vprašanja:

- Mar se MOL-u ne zdi sporno, da je bila za vodenje občinskega podjetja, enega redkih dobičkonosnih, imenovana oseba, ki je poslovni partner župana in s katerim ga vežejo službeni odnosi še iz časa vodenja Mercatorja?
- Kako MOL komentira dejstvo, da je bilo vodenje pomembnega občinskega podjetja zaupano gospodu Sedeju, ki je sodeloval tudi pri vodenju Koroške trgovine (v stečaju), ki je za časa, ko jo je zastopal tudi gospod Sedej, prevzela Vino Brežice (v stečaju) ter Trgo Avto (v stečaju ter predmet kriminalistične preiskave zaradi suma izčrpavanja podjetja)?
- Ali imate kakšne podatke, da bi bil, zaradi svoje vloge v Trgo Avtu, predmet prej omenjene preiskave, tudi gospod Sedej?
Z MOL-a so nam odgovorili, da Sedej izpolnjuje vse z razpisom in zakonom zahtevane pogoje za zasedbo položaja direktorja. "V trenutku kandidiranja kandidata ta nedvomno ni bil v službenem odnosu z g. Jankovićem, slednje dejstvo kot tako, da je pa bilo tako v preteklosti, pa ne more predstavljati kakršnega koli dejavnika, ki bi vplival na izbiro kandidata," menijo na MOL-u. Obenem pozivajo KPK naj zadevo obravnava prednostno in sprejme načelno mnenje vsaj do sredine marca (Sedej funkcijo nastopi s 1. aprilom). Na podlagi tega mnenja pa se bo svet zavoda odločil o nadaljnjih korakih. Glede Sedejeve preteklosti pa pravijo, da o njej niso seznanjeni, niti je niso dolžni preverjati. Pretekle zaposlitve bi lahko vplivale le, če bi se pojavili kakšni dvomi v zvezi s kršenjem pravil konkurence, so sklenili.