Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković je v javnem pismu predsedniku vlade Robertu Golobu zapisala, da je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) sprejel sklep, po katerem bi se pokojnine vsem upokojencem zvišale za 3,5 odstotka. Pojasnila je tudi, da je Zpiz v sklepu konec februarja predlagal tudi dodatno uskladitev pokojnin za en odstotek za vse upokojence, ki so se upokojili pred letom 2011. Ob tem je vlado pozvala, naj "predlaga ustrezen zakon in s tem omogoči izredno uskladitev pokojnin".

Poudarila je, da bi odločitev o izredni uskladitvi pokojnin številčno veliki skupini ljudi v državi omogočila lažje življenje. "Za izredno uskladitev pokojnin je potrebna politična volja in takšna odločitev je politično modra odločitev," je zapisala v pismu premierju.

Predsednica sindikata je zapisala tudi, da se zavzemajo za dostojne pokojnine, tuje pa so jim populistične zahteve, ki so jim priča v zadnjem času. Poudarila je, da "upravičeno pričakujejo, da bo politika spoštovala preteklo delo zdaj upokojenih, temeljni pokojninski zakon in izredne razmere zaradi visoke inflacije življenjskih potrebščin".

Sorodna novica Kako pomagati upokojencem, ki imajo najnižje pokojnine?

Poudarila je, da ne čudi nezadovoljstvo upokojencev, saj da vlada niti za "legitimne in zakonite predloge o potrebi po zvišanju pokojnin" nima posluha. Resorno ministrstvo ne odgovarja na pisne predloge sindikata in ignorira sklep sveta Zpiza ter ustno obljubo predsednici države Nataši Pirc Musar, je opozorila Ćetković.

Ob tem pa se v Ljubljani po njenih besedah ponavljajo mesečni shodi z zahtevami po višjih pokojninah, opozicijska stranka SDS pa je v državni zbor vložila zahtevo za sklic izredne seje o položaju upokojencev.