Trobojnica zavihra predvsem ob državnih praznikih. Foto: RTV SLO
Trobojnica zavihra predvsem ob državnih praznikih. Foto: RTV SLO

Slovesnost je organiziralo društvo Heraldica Slovenica, in sicer v spomin na 7. april 1848, ko je bila na zgradbi na Wolfovi ulici v Ljubljani slovenska zastava prvič izobešena. Pri gostilni Zlata zvezda jo je s prijatelji obesil študent prava Lovro Toman, pozneje poslanec v dunajskem državnem zboru. Tako so hoteli izraziti protest proti nemški zastavi, ki so jo istega leta na Ljubljanskem gradu izobesili privrženci Nemcev.

Že zastava iz leta 1848 je bila belo, modro in rdeče obravana, kar so določili slovenski izobraženci. Za te barve so se odločili zaradi kranjskega grba, v katerem je moder orel z rdečimi šapami na beli podlagi.

Uporabo slovenske zastave ureja Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi.

Zakon med drugim določa, da je zastava stalno izobešena:

- na poslopjih, v katerih so sedež predsednika republike, sedež državnega zbora, sedež državnega sveta in sedež vlade;

- na območju mejnih prehodov;

- na poslopjih predstavništev Republike Slovenije v tujini in na prevoznih sredstvih, ki jih vodja predstavništva uporablja pri opravljanju uradne dolžnosti v skladu z mednarodnimi predpisi in običaji države, v kateri je predstavništvo, oziroma v skladu s pravili in prakso mednarodne organizacije, pri kateri je predstavništvo;

- na ladjah in na drugih plovilih z zastavo so označena tudi letala in druga javna prevozna sredstva, ob pogojih in na način, ki jih določajo predpisi.

Slovesnost je potekala popoldne, poleg ministrice pa je navzoče nagovoril še župan Litije Franci Rokavec. Na prireditvi je bil navzoč tudi poslanec SLS-a Gvido Kres. Sodelovala sta tudi častna enota in orkester Slovenske vojske.