V okviru obiska je Hojs z makedonskim kolegom Oliverjem Spasovskim podpisal protokol o sodelovanju med državama na področju boja proti trgovini z ljudmi in spolnim zlorabam otrok.

Na dvostranskem srečanju sta ministra potrdila odlično sodelovanje med prijateljskima državama, Slovenijo in Severno Makedonijo. V pogovorih sta del časa namenila tudi o aktualnem dogajanju v Ukrajini in ob tem obsodila rusko agresijo ter se zavzela za čimprejšnje končanje vojne, so sporočili iz ministrovega kabineta.

Pomembna tema pogovora so bile tudi migracije, pri čemer je Hojs dejal, da je trenutno stanje v Ukrajini potisnilo v ozadje nezakonite migracijske tokove na Balkanu, čeprav se varnostne razmere v državah izvora migrantov ne izboljšujejo in tako še vedno predstavljajo velik potencial za migracije na tem območju.

Ministra sta se dotaknila tudi sodelovanja pri boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, pri čemer sta poudarila pomen tesnega sodelovanja in izmenjavo informacij med varnostnimi organi obeh držav. Ministra sta poudarila tudi zelo dobro sodelovanje pri preiskavi trgovine z ljudmi, v zadnjem obdobju pa se je okrepilo še sodelovanje na področju boja proti spolnemu izkoriščanju otrok.

V Skopju je v četrtek potekala počastitev 30. obletnice diplomatskih odnosov med Severno Makedonijo in Slovenijo, udeležence je nagovoril tudi Hojs. "Slovenija in Severna Makedonija sta v tem času zgradili zgledne politične odnose, številna partnerstva na gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, obrabnem, policijskem in drugih področjih," je povedal minister.

Slovenska delegacija je obiskala tudi slovenske policiste na makedonsko-grški meji, ki so tam prisotni že od januarja 2016 in pomagajo pri nadzoru meje.