Do zdaj so prebežniki iz Slovenije v Avstrijo prehajali tako čez Karavanke kot Šentilj, zdaj pa bodo le še čez slednjega. Tam jih glede na dozdajšnji trend prihodov pričakujejo do 2.500 na dan, razen če se ne bo avstrijsko notranje ministrstvo odločilo za dnevno kvoto sprejetih, ki bo nižja od te številke. Foto: Reuters
Do zdaj so prebežniki iz Slovenije v Avstrijo prehajali tako čez Karavanke kot Šentilj, zdaj pa bodo le še čez slednjega. Tam jih glede na dozdajšnji trend prihodov pričakujejo do 2.500 na dan, razen če se ne bo avstrijsko notranje ministrstvo odločilo za dnevno kvoto sprejetih, ki bo nižja od te številke. Foto: Reuters

Avstrija tako ne bo več sprejemala prebežnikov prek avstrijske Koroške, ampak samo še prek avstrijske Štajerske, je za tiskovno agencijo APA povedal tiskovni predstavnik deželne policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig.

Na avstrijsko Koroško čez predor Karavanke z avtobusi trenutno iz Slovenije prihaja od 1.000 do 1.500 prebežnikov na dan, zdaj pa jih bodo preusmerili na mejni prehod Šentilj.

Tako naj bi na ta prehod dnevno prišlo okoli 2.500 prebežnikov, če se notranje ministrstvo ne bo odločilo še za nižjo dnevno kvoto, je še dodal policijski predstavnik.

Kolikšna bo zgornja meja, še vedno ni znano
"Dnevno zgornjo mejo" za sprejem prebežnikov
je prejšnjo sredo napovedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, vendar o konkretnih številkah takrat še niso govorili, s slovenskega notranjega ministrstva pa so sporočili, da o tej nameri še niso uradno obveščeni.

Dodali pa so, da bo tudi Slovenija nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršne koli ukrepe, ki bi zaostrili sprejem prebežnikov.

Po podatkih, dostopnih na spletni strani slovenske policije, je januarja v Slovenijo vstopilo 62.785 prebežnikov, kar v povprečju pomeni 2.000 na dan, toliko pa jih je tudi odšlo naprej v Avstrijo.

V prvih petih dneh februarja pa so slovenski varnostni organi avstrijskim kolegom predali skupno 4.151 prebežnikov. Pretekli ponedeljek so jih predali 1.128, v torek 410, v sredo 757, v četrtek 880, v petek pa 976. Podatki za konec tedna še niso objavljeni, avstrijski organi pa navajajo, da so v soboto sprejeli 997 in v nedeljo 1.024 prebežnikov.

Omejen sprejem prosilcev za azil
Avstrija je bila glede na število prebivalcev ena izmed držav, ki so lani sprejele največ prebežnikov - v državi jih je za azil zaprosilo 90.000. Konec januarja letos pa so sprejeli odločitev in postavili zgornjo mejo sprejetih prosilcev za azil - glede na ta dogovor naj bi Avstrija tako letos sprejela okoli 37.500 prosilcev za azil, prihodnje leto 35.000, leta 2018 pa 30.000.

Do sredine leta 2019 naj bi v Avstrijo prišlo le še 25.000 prosilcev za azil. Skupno je tako zgornja meja za sprejem prosilcev za azil 127.500, kar je okoli 1,5 odstotka vsega avstrijskega prebivalstva.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.