Minister za delo Andrej Vizjak je dejal, da protesti na pogajanja nimajo nobenega vpliva. Foto: BoBo
Minister za delo Andrej Vizjak je dejal, da protesti na pogajanja nimajo nobenega vpliva. Foto: BoBo

Socialni partnerji nameravajo tako v tem tednu predelati zadnjo četrtino zakona o delovnih razmerjih, v katerega po navedbah ministra za delo Andreja Vizjaka vlada ni veliko posegala.

Gre namreč za člene, ki urejajo dodatke, regrese, delovni čas in dopuste. Pri tem je znano, da se delodajalci zavzemajo za določitev regresa in letnega dopusta po dvanajstinah, kjer bi za vsak mesec zaposlitve delavcu pripadla ena dvanajstina regresa oziroma dopusta, medtem ko se sindikati zavzemajo za ohranitev zdajšnje ureditve.

Sporna ukinitev odpravnine ob upokojitvi
Mnenja socialnih partnerjev so se najbolj kresala pri vprašanju odpravnine ob upokojitvi. Delodajalci namreč predlagajo njeno ukinitev, saj po mnenju Igorja Antauerja ni pravično, da za dve plači odpravnine ob upokojitvi krije zadnji delodajalec. Sindikati na drugi strani nasprotujejo ukinitvi odpravnine, zato so se pogajanja osredotočila na določitev obdobja zaposlitve, na podlagi katerega bi bil delavec upravičen do odpravnine.

Sporni tudi stroški prevoza na delo
Vroča pa je bila tudi razprava o plačilu stroškov prevoza na delo. Delodajalska stran je pri tem izpostavila zlorabe potnih stroškov in njihovo povečanje ob selitvi delavca. Sindikati ukinitvi plačila stroškov prevoza ostro nasprotujejo.

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko pa je poudaril, da je prevoz na delo, skupaj s plačano malico, dandanes bistveni del družinskega proračuna. Zorko zato upa, da bo ministrstvo "imelo toliko modrosti, da v te pravice ne bo posegalo".

Po koncu obravnave bo ministrstvo pripravilo kompromisne predloge za nekaj več kot deset ključnih odprtih vprašanj, ki bi jih po mnenju ministra lahko zaprli v manj kot mesecu dni.