Prizor z novinarske konference 4. marca pozno zvečer, ko so potrdili prvi primer v Sloveniji. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Prizor z novinarske konference 4. marca pozno zvečer, ko so potrdili prvi primer v Sloveniji. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Prvi potrjeni primer okužbe pri nas: okuženi prišel iz Maroka prek Italije

Prvi okuženi v Sloveniji je 4. marca 2020 obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika pa so skladno z vnaprej določenim protokolom tudi hospitalizirali.

Sorodna novica Četrta in peta okužba, ki nista povezani s prvimi tremi. Šesti okuženi je mlajši moški.

Epidemiologi so takrat ugotovili, da je bil prvi okuženi v Sloveniji v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi ljudmi.

Drugo in tretjo okužbo s koronavirusom so v Sloveniji nato potrdili pri dveh, ki sta s prvim okuženim potovala po Maroku. Dan po prvi potrjeni okužbi je skupno število potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na šest.

Sorodna novica Stroka zatrjuje: "Še zdaleč nimamo epidemije"

Prva Slovenca, okužena s koronavirusom, sta bila sicer februarja 2020 potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

Epidemija je bila v Sloveniji prvič razglašena osem dni po potrditvi prvega primera. Ob tem se je zaprlo javno življenje v državi, tako so bile več mesec zaprte šole, nenujne trgovine in storitvene dejavnosti, v državi pa je nekaj časa veljala omejitev gibanja ljudi na občine prebivališča.

Kasnejše valove epidemije je nato med drugim zaznamovalo občasno omejevanje gibanja na statistične regije in občasna nočna omejitev gibanja.

Sorodna novica Prva smrtna žrtev novega koronavirusa v Sloveniji

Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca, bil je oskrbovanec metliškega doma za starejše občane. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je doslej v Sloveniji umrlo več kot 9100 ljudi, ki so jim v 28 dneh pred smrtjo potrdili okužbo s koronavirusom.

V Sloveniji je doslej s prvim odmerkom cepljenih nekaj več kot 1.267.000 ljudi, z vsemi pa skoraj 1.224.000.

Konec leta 2021 je začel veljati zakon, po katerem so tisti, ki so utrpeli hude posledice zaradi cepljenja proti covidu-19, ali svojci umrlih zaradi cepljenja upravičeni do odškodnine.

Sorodna novica Razpuščena posvetovalna skupina za spremljanje covida-19

Ministrstvo za zdravje je po poročanju Dnevnika doslej prejelo 105 odškodninskih zahtevkov. Petčlanska komisija zdravnikov, ki ugotavljajo morebitno vzročno povezavo, je doslej mnenje podala v petih primerih, odškodnine še niso bile izplačane, saj zadeve še niso pravnomočne.

Zaradi spremenjenih okoliščin je konec februarja letos posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ-ju prenehala delovati. Bolezen covid-19 je obvladljiva z obstoječimi sistemi, je takrat poudaril nekdanji vodja skupine epidemiolog Mario Fafangel.

Sorodna novica Na Kitajskem izbruh skrivnostne pljučnice

Začelo se je v kitajskem mestu Vuhan

Koronavirus je izbruhnil konec leta 2019 v mestu Vuhan v kitajski pokrajini Hubej. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka. Že kmalu po izbruhu okužb s koronavirusom so se pojavila ugibanja, da naj bi virus ušel iz laboratorija na Kitajskem.

To je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines ocenilo tudi ameriško ministrstvo za energijo. Peking je poročilo že obsodil in Washington pozval, naj preneha politizirati vprašanje izvora covida-19.

Število potrjenih okužb po letih
2020124.034
2021341.755
2022842.477
202321.120 (do 2. marca)
Tri leta od prvega primera covida-19 v Sloveniji

KRONOLOGIJA

Sorodna novica Odpirajo se fitnesi, kopališča, večji hoteli, v šolo polagoma vsi učenci

Prvi val epidemije

4. marca 2020 so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, 12. marca pa je vlada razglasila epidemijo covida-19. 31. maja je vlada nato po 80 dneh uradno razglasila konec epidemije covida-19.

Sorodna novica Vogrin (UKC Maribor): "Drugi val je že zdaj desetkrat večji"

Drugi val

Jesen in zimo 2020 ter začetek leta 2021 je zaznamoval drugi epidemični val. 4. novembra 2020 je število hospitaliziranih covidnih bolnikov prvič preseglo 1000, 7. decembra pa je umrlo največ covidnih bolnikov v enem dnevu, kar 66. Konec leta 2020 se je začelo množično cepljenje proti covidu-19, saj je v državo prispelo prvih 9750 odmerkov cepiva.

Tretji val

S tretjim valom epidemije covida-19 se je Slovenija spopadla spomladi 2021. Obdobje druge razglasitve epidemije se je po skoraj osmih mesecih in dveh epidemičnih valovih končalo 15. junija 2021, ko je covid-19 prebolelo več kot 256.000 ljudi.

Četrti val

V drugi polovici leta 2021 smo v Sloveniji beležili četrti val epidemije. 23. novembra je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih največ covidnih bolnikov po drugem valu, in sicer 1168.

Sorodna novica Poklukar: Za sproščanje ukrepov je tveganje še preveliko; želimo si, da čim prej dosežemo vrh

Peti val epidemije

Konec leta 2021 in začetek leta 2022 se je Slovenija spopadla s petim valom epidemije covida-19. 25. januarja 2022 je bil dosežen rekord dnevno potrjenih okužb pri 17.494 primerih.

Kasnejše obdobje epidemije

Ob pojavu koronavirusne različice omikron in njenih poznejših podrazličic so se v Sloveniji razmere, povezane s covidom-19, umirile in so vse od tedaj stabilne. Epidemični ukrepi zato večinoma temeljijo na priporočilih.

Sorodna novica Od pojava prvega primera na Kitajskem do prvega primera v Sloveniji marca lani