Najnovejše o koronavirusu, novinarska konferenca

"Danes smo podpisali odredbo, s katero razglašamo epidemijo nalezljive bolezni koronavirus oz. covid-19, ki začne veljati ob 18. uri. Epidemija je bila razglašena zaradi povečane nevarnosti širjenja koronavirusa, podlaga za to odločitev pa je strokovno mnenje NIJZ-ja, ki pravi: Zaradi hitro rastočih novih primerov okužb, predlagamo Republiki Sloveniji, da razglasi epidemijo," je na novinarski konferenci ob 18. uri dejal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Z razglasitvijo epidemije se je aktiviral državni akcijski načrt, sistem civilne zaščite pa po njegovih besedah dobiva možnost, da prevzame vodenje koordinacije. Zdravstveni sistem bo posledično razbremenjen. "S tem sledimo včerajšnji razglasitvi pandemije generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), zaradi hitrega širjenja koronavirusa po svetu. Ves dan dežujejo priporočila infektologov, ti v pismu, s katerim ste že bili seznanjeni, tudi pozivajo k zelo strogim ukrepom v naslednjih dneh in tednih, ki bodo ključni za zamejitev širjenja virusa," je Šabeder v nadaljevanju spomnil na pismo infektologov novemu premierju Janši in premierju Šarcu v odhodu, v katerem pozivajo k ustavitvi javnega življenja v Sloveniji.

Sorodna novica Janša: Strinjamo se s pozivom infektologov k zaustavitvi javnega življenja v Sloveniji

"Od zadnjega poročanja do zdaj imamo v Sloveniji 96 potrjenih primerov okužbe. Evropski center za nadzor bolezni je predstavil najnovejšo oceno tveganja, v kateri ugotavlja, da se virus nezadržno hitro širi. Na mestu so vsi ukrepi, s katerimi poskušamo preprečiti nadaljnje širjenje virusa," je dodal. To so: zaprtje šol, omejevanje prehodov čez mejo, umirjanje javnega življenja in delo na domu, kjer je to mogoče. Vse države znotraj EU-ja se ta hip usmerjajo k podobnim ukrepom kot Slovenija. Ministri za zdravje EU-ja smo se zavzeli za solidarnost med državami, saj povsod primanjkuje zaščitne opreme. Evropska komisija se bo zavzela za to, da bodo države, ki opremo najbolj krvavo potrebujejo, to tudi dobile.

Oskrba bolnikov

Šabeder je pojasnil, da bodo v bolnišnice v oskrbo sprejemali le tiste bolnike, ki bodo kazali hujšo klinično sliko, tisti, ki bodo bolezen prebolevali v lažji obliki, pa bodo v samoizolaciji doma. Na ministrstvu so danes tako imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah.

Od ponedeljka, 16. 3., se za 14 dni v vseh slovenskih bolnišnicah odpove vse specialistične preglede in operativne posege, če nimajo oznake nujno ali zelo hitro. Ne odpove pa se onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je še pojasnil.

Sankcije za ljudi, ki širijo okužbe

"V medijih bomo objavili sankcije za vse tiste, ki kršijo karanteno, širijo okužbe in s tem ogrožajo druge prebivalce. Opozoriti je treba na nestrpnost in izvajanje nasilja nad zdravstvenim osebjem in bolniki," je še opozoril Šabeder. Po njegovih besedah ljudje z znaki okužb še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do osebja.

Sveže številke in poziv k odgovornemu ravnanju

Epidemiološki položaj se hitro spreminja, k zajezitvi lahko največ pripomoremo skupaj, je poudarila Nina Pirnat z NIJZ-ja. To so standardni higienski ukrepi:

  • natančno umivanje rok,
  • kašljanje v rokav ali robec, ki se ga lahko odvrže, in takoj zatem pranje rok,
  • izogibanje tesnim stikom,
  • kdor zboli, naj pokliče zdravnika.

"Morda so na videz enostavni ukrepi, vendar so izjemno učinkoviti," je poudarila Pirnatova.

Nanizala je nekaj svežih številk. Imamo 96 potrjenih primerov od 3058 testiranih. Pozitivnih vzorcev je torej 3,4 odstotka. Novih primerov je 14, število potrjenih primerov se je glede na sredo podvojilo.

Potrjeni primeri po regijah:

Naslov infografike: zemljevid

Potrjeni primeri po starostnih skupinah:

Naslov infografike: Starost

Infektolog: Virus je verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo

O zdravstvenem stanju okuženih je govoril infektolog Janez Tomažič: "Trenutno imamo dva v intenzivni enoti, ampak eden se je pravzaprav poškodoval in sem ne sodi, drugi pa je klasični covid, ki potrebuje intenzivno enoto in je na umetni ventilaciji. Za zdaj je stabilen. Na oddelku imamo 18 pacientov. Eden je z eno nogo na intenzivni enoti, eden je na kisiku."

"Bistvo našega predloga je, da se javno življenje ustavi za 14 dni. Zdaj bom povedal nekaj ključnega, kar vidimo tudi pri naših bolnikih, ko jih zelo natančno sprašujemo. Virus je verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. Ni nujno, da zelo veliko kašljajo, imamo tudi primere, ko se prenese z minimalnimi težavami bolnika. Če smo to primerjali z gripo, vedno poudarjamo, da je to neprimerljivo, ker je kužnost veliko večja," je opozoril.

"Poudaril bi, če je mogoče – država se ne more ustaviti, gospodarstvo se ne more ustaviti –, naj državljani ostanejo čim bolj doma, če že morajo, naj ne uporabljajo javnega prevoza, skratka, ti bližnji stiki so nevarni," še pravi Tomažič in ljudem priporoča predvsem, da se informirajo o ravnanju. "Znanje je moč. NIJZ ima res dobra priporočila, navodila ... V Googlu vtipkajte NIJZ in si preberite. Če boste prebrali, ne samo poslušali sosede, paničarje, ki so bolj panični, kot je potrebno, preberite tudi za sorodnike, ki niso kos spletu, natisnite ali jim podajte najpomembnejše informacije," priporoča.

"Apel je bil predvsem zato, ker vidimo, da se stanje vsak dan eksponentno slabša. Najprej smo mislili, da je to zelo oddaljeno, na Kitajskem, žal smo dobili to od sosedov. Mislim, da je še čas, da ukrepamo ... Moramo biti optimistični, a tudi realni. Še enkrat apel: čim manj druženja!" je pojasnil priporočilo o začasni ustavitvi javnega življenja.

"Ne diskriminirajte okuženih"

Govoril je tudi o diskriminaciji in stigmi okuženih: "Vemo, da vse velike epidemije najprej načnejo človečnost, tega si seveda ne želimo. Kar opažamo pri naših bolnikih, ki so v takšnem zdravstvenem stanju, da lahko gredo v domače okolje, ne seveda pri vseh, bi rekel pri okoli 10 odstotkih, je okolje, kamor se vračajo, postalo izrazito sovražno, tako da se sploh niso mogli vrniti v svoje okolje. Zato smo že razmišljali, da bi angažirali osebe s FDV-ja ali pa klinične psihologe, da bi javno spregovorili, kako pomembna je človečnost v tej situaciji. Že 25 let se ukvarjam s HIV-om, aidsom in vem, da smo to okužbo obvladali, nismo pa je obvladali v naših glavah ... Kaj šele s koronavirusom, ki je nekaj čisto novega, ki je tudi za nas zdravnike nekaj, o čemer ne vemo veliko, saj se sproti učimo. Vsak dan imamo na kliniki seminarje, ko preigravamo izkušnje, ki jih dobivamo."

Poveljnik civilne zaščite: Delujemo v koordinaciji z ministrstvom

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da bo po predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije. Ta bo omogočil lažje izvajanje nekaterih dejavnosti, med njimi nakupov opreme in zaščitnih sredstev, vse dejavnosti pa bodo izvajali v koordinaciji z ministrstvom za zdravje.

Že v petek dopoldne se bo sešla medresorska skupina, ki bo razdeljena na več skupin, da bo bolj operativna, vsaka pa se bo ukvarjala s svojo problematiko. Ena bo tako skrbela za oskrbo prebivalcev, če bo to potrebno. V povezavi s tem so se že sešli s predstavniki občin in se dogovorili, da občine pripravijo svoje, "manjše načrte", ki bodo v pomoč, če bo treba izvajati oskrbo ranljivih skupin. Skrbeli bodo tudi za pomoč bolnišnicam ob večjem obisku obolelih.
Prepričan je, da državljani delovanja civilne zaščite ne bodo občutili v negativnem smislu.

Na vprašanje o nakupih medicinske in zaščitne opreme, konkretno respiratorjev, pa je dejal, da so v stikih s podjetji na Nizozemskem in Kitajskem. Iz Kitajske je celo prišla pobuda, da Slovenija zaprosi za pomoč, kar je tudi storila, zato upajo, da bo pomoč prišla, je še dejal. Sicer pa je v državnih zalogah za zdaj dovolj zalog za zdravstvo, je ocenil Šestan.

Opoldanska novinarska konferenca

Statistika zadnjih dveh dni

Celje: včeraj 3, danes 7
Koper: včeraj 3, danes 4
Ljubljana: 31 včeraj, danes 48
Maribor: ostaja 7
Murska Sobota: ostaja 3
Novo mesto: včeraj 15, danes 25
Nova Gorica: 1 okužba (pacient prišel iz Italije)
Kranj: 1 okužba (vnesena iz Italije)

Zaradi pojava koronavirusa v novih regijah in ker je v Sloveniji zdaj skupkov več, so na NIJZ-ju ocenili, da je število okuženih v Sloveniji preseglo običajno število in pričakovano širjenje obolelih v populaciji, zato so predlagali razglasitev epidemije, pa je na opoldanski tiskovni konferenci pojasnila Nina Pirnat. Zato je NIJZ posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira civilna zaščita. "To pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo," je napovedal Marjan Šarec. Ob tem je pojasnil, da je civilna zaščita že dejavna, z odredbo o epidemiji pa bo dobila formalnopravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.

Posebne delovne razmere za zdravstvene delavce

Šabeder je ob tem izrazil skrb nad ravnanjem nekaterih zdravstvenih delavcev in sodelavcev: "Zmanjkalo mi je že besed, ne vem, ali naj moledujem, prosim, pozivam zdravstveno stroko in zdravstvene delavce, naj ne prihajajo bolni in z vidnimi znaki koronavirusa na delo. Pri delu naj bodo primerno zaščiteni. Ne želimo, da se nam zgodi italijanski scenarij, kjer se je virus nekontrolirano razširil po bolnišnicah. To ima lahko neslutene posledice." Pojasnil je, da je danes ob 17. uri začela veljati uredba, s katero začne veljati prepoved oziroma omejitev gibanja zdravstvenih delavcev in sodelavcev na okuženih območjih ali neposredno ogroženih območjih koronavirusa. Med ta območja spadajo vse države, v katerih je zaznan primer z boleznijo covid-19.

Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci bodo tako začeli svoje dejavnosti opravljati v posebnih delovnih razmerah – veljala bo prepoved oziroma omejitev koriščenja letnega dopusta, omejitev pravice do stavke in pravice do udeležbe na usposabljanjih in izobraževanjih na okuženih ali neposredno ogroženih območij. "Omejitve veljajo do prenehanja nevarnosti širjenja nalezljive bolezni covid-19," je povedal Šabeder in dodal, da morajo za izvajanja uredbe poskrbeti vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Sorodna novica Staršem 50 % plače, varstvo za nujno potrebne poklice

Prehod v drugo fazo

Šabeder je povedal tudi, da širjenje virusa v Sloveniji počasi prehaja v drugo fazo. Dodal je, da je točno število, ko se to zgodi, težko določiti. Okvirno je navedel število 100 okuženih, čemur smo se z današnjim dnem že približali. Pojasnil je, da druga faza pomeni, da bodo aktivirane tri dodatne bolnišnice. Z novim koronavirusom okužene bolnike bodo poleg obeh UKC-jev in bolnišnice Golnik, tako začele sprejemati tudi bolnišnice Celje, Novo mesto in Murska Sobota.

Za aktivacijo državnega načrta je podlaga razglasitev epidemije. "Civilna zaščita je že včeraj prevzela koordinacijo in del nalog, s to aktivacijo pa prevzema še del drugih nalog," je povedal Šabeder in dodal, da se je večina prevzema že zgodila. "Bistvenih sprememb pri sami koordinaciji ali delu ni, civilna zaščita bo samo aktivirala dodatne kapacitete," je pojasnil minister. Civilna zaščita bo pomagala tudi pri odpravljanju posledic epidemije.

Kot je opozoril Marjan Šarec, posledice ne bodo majhne. To nakazuje tudi spomladanska napoved gospodarske rasti urada za makroanalize in razvoj, ki so jo obravnavali danes in pravi, da bo gospodarska rast zaradi koronavirusa padla na polovico. Šabeder je poudaril še, da bo zaprtje šol drastično vplivalo tudi na zdravstveni sistem. V ponedeljek bo na delovnem mestu namreč manjkalo veliko zdravstvenega osebja, ki bo doma z otroki.

Prva primera na Goriškem in v Lendavi

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

O prvem primeru okužbe so dopoldne poročali z Goriškega. Okužil se je oddelčni zdravnik internistične službe, ki je zaposlen na bolnišnici v Šempetru pri Gorici. Kot so povedali v šempetrski bolnišnici, je okuženi zdravnik v domači oskrbi, okužil pa se je v Italiji. V ponedeljek je bil na delovnem mestu, a se je čez dan počutil slabše. Testiral se je konec delovnika. Vsem, s katerimi je prišel v stik, so bili odvzeti brisi. Med njimi naj bi bilo okoli 20 bolnikov. Rezultati testiranj še niso znani.

V karanteni so ostali vsi zaposleni iz šempetrske bolnišnice, ki so v ponedeljek delali skupaj z njim, to so štiri medicinske sestre in štirje zdravniki. 66 zaposlenim v bolnišnici, ki so bili v ponedeljek z obolelim v stiku, so vzeli brise, vendar še delajo z maskami. V stiku z obolelim zdravnikom so bili bolniki, saj je zdravnik delal tudi v ambulanti. Zato bo območni epidemiolog o možnostih okužbe danes obvestil vse bolnike, ki so bili v ponedeljek v ambulanti.

Sicer pa delo v bolnišnici po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler poteka nemoteno, v bolnišnici opravljajo vse naročene posege in preglede. Zjutraj so na dveh vstopnih točkah v bolnišnico uvedli triažo, kjer zdravstveni delavci že ob vstopu obiskovalce povprašajo o zdravju. Obiski v bolnišnici so prepovedani, za enega zdravega obiskovalca so dovoljeni le na pediatriji, dovoljena je tudi prisotnost partnerjev pri porodih.

Prvi primer okužbe so odkrili tudi v Lendavi.

Potrjena okužba v Perutnini Ptuj

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj se je zaradi širjenja novega koronavirusa odločila, da začne prihodnji teden zmanjševati število nenujnih operacij in pregledov. Znotraj bolnišnice virusa še niso zasledili, je pa potrjena okužba s koronavirusom pri zaposlenem v poslovni stavbi Perutnine Ptuj. "V sredo zvečer smo prejeli obvestilo o potrjeni okužbi z novim koronavirusom enega izmed zaposlenih v poslovni stavbi Perutnine Ptuj na Ptuju. Po prejetem obvestilu smo poslovno stavbo do konca tedna zaprli, obvestili sodelavce, ki so tam zaposleni, in jim odredili delo od doma," je v današnji izjavi za medije potrdil generalni direktor Perutnine Ptuj Enver Šišić.

Napovedal je, da bodo stavbo ustrezno razkužili in jo v ponedeljek znova odprli. "Vstop bo omogočen le zaposlenim na tej lokaciji, ki ne bodo mogli opravljati dela od doma. Poskrbeli bomo, da bodo naši delovni procesi ustrezno potekali naprej. Proizvodnja teče nemoteno," je poudaril. Po neuradnih navedbah je okuženi delavec trenutno v samoizolaciji na domu. V ptujski bolnišnici s tem primerom niso uradno seznanjeni, saj je vstopna točka za sume okužb v Podravju v Mariboru.

Na Kočevskem osem ljudi v samoizolaciji

V občini Kočevje, kjer še nimajo nobenega okuženega z novim koronavirusom, je zaradi neposrednega in posrednega stika s potrjeno okuženim primerom iz Črnomlja v prostovoljni osamitvi osem ljudi. Kot je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič, je občina uvedla tudi več preventivnih ukrepov za zajezitev morebitne okužbe z novim koronavirusom.

Prebilič je pred današnjo novinarsko konferenco, ki jo je sklical skupaj s štabom kočevske civilne zaščite, pojasnil, da je prišlo do stika med potrjeno okuženim primerom iz Črnomlja in družino, ki živi na robu občine Kočevje. Gre za štiri občane, ki pa so bili nato v stiku še s štirimi posamezniki. Vse zdravstveno opazujejo, na srečo pa omenjeni občani živijo daleč od gosteje poseljenega Kočevja, je dodal župan.

Sum okužbe na Koroškem

Na Koroškem, kjer do zdaj sicer pristojni niso potrdili primerov okužb z novim koronavirusom, so v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec sprejeli dva bolnika, pri katerih obstaja sum na okužbo in na rezultate brisov še čakajo. Medtem so danes v Slovenj Gradcu okrepili regijsko vstopno točko, kjer opravljajo brise za tja napotene bolnike.

UKC Maribor ukinja nenujni kirurški program

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer so danes sprejeli dva nova bolnika s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so se odločili, da še bolj skrčijo preostalo delo v zavodu. Od petka v celoti ukinjajo nenujni kirurški program in vse neurgentne diagnostične in terapevtske postopke za ambulantne bolnike.

Dopoldanska novinarska konferenca o stanju glede širjenja koronavirusa

Na infekcijski kliniki UKC-ja Maribor so danes obravnavali skupno pet bolnikov, ki so pozitivni na koronavirus. "Od tega sta dva, pri katerih smo se zaradi pridruženih bolezni odločili za hospitalizacijo. Na oddelku sta torej dva nova bolnika, medtem ko so trije v domači oskrbi, kjer imajo odrejeno izolacijo in nadzor. Dva bolnika, ki sta bila hospitalizirana od prejšnjega tedna, pa smo odpustili," je v današnji izjavi za medije povedal strokovni direktor UKC-ja Maribor Matjaž Vogrin. Tudi najnovejša primera okužbe z novim koronavirusom po njegovih besedah nista v kritičnem stanju in ne potrebujeta intenzivne terapije. "Gre za bolnika, ki se relativno dobro počutita, za hospitalizacijo smo se odločili zaradi pridruženih bolezni," je dejal in dodal, da nista zdravstvena delavca.

Število okuženih se povečuje
Pogovor s poveljnikom CZ Srečkom Šestanom
Težave zaradi zbolevanja zdravnikov
Maribor: Ukrepi za zajezitev virusa
Kje bodo otroci ob zaprtju šol
Kako poskrbimo za samozaščito

Naslov infografike: zemljevid