Po mnenju Janeza Janše je tehnična vlada trenutna politična možnost za rešitev pred neuspešnim vladnim spopadanjem z gospodarsko krizo. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju Janeza Janše je tehnična vlada trenutna politična možnost za rešitev pred neuspešnim vladnim spopadanjem z gospodarsko krizo. Foto: MMC RTV SLO
Zavod za zaposlovanje
Miro Petek je opozoril, da je samo v občini Slovenj Gradec brezposelnost porastla za 60 odstotkov in dodal, da tudi v drugih koroških občinah stopnja porasta ni nižja od 40 odstotkov. Foto: EPA

Prvak SDS-a je o tem spregovoril ob obisku stranke na Koroškem. Ker koalicija zavrača predčasne volitve, je po mnenju Janeza Janše tehnična vlada "trenutna politična možnost za rešitev pred neuspešnim vladnim spopadanjem z gospodarsko krizo". Predčasne volitve se mu sicer zdijo najboljši protikrizni ukrep, tehnično vlado pa je označil kot zasilno rešitev v položaju, ko neke celotne politične rešitve ni na voljo.

"Apel k iskanju rešitve"
Kot mandatarja za sestavo takšne vlade je SDS predlagal evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika, ki pa je takšno možnost zavrnil, kar Janše ne preseneča. Je pa Janša pojasil, da pri tehnični vladi ne gre za neki projekt, kjer bi SDS politično sodeloval, temveč "apel na vladno koalicijo, naj poskuša najti neko rešitev, za katero ne bo žrtvovala svoje politične večine".

Vrh ledene gore?
Odstopa ministrov Zlate Ploštajner in Boruta Miklavčiča bo po njegovem mogoče vsebinsko komentirati, ko bodo znani razlogi za to. "Tu gre za osebne oz. zdravstvene razloge, to je lahko ali pa tudi ni, vsak posameznik ima tudi pravico, da razlogov ne pojasnjuje v podrobnosti," je menil Janša in dodal, da se mu zdi, da je to nekakšen vrh ledene gore.

"Vlada naj probleme regij rešuje bolj celovito"
Janša je s svojima strankarskima kolegoma Mirom Petkom in Jožetom Tankom ob obisku Koroške spregovorili še o regionalnem razvoju. Najprej je Janša izrazil pričakovanje, da bo vlada celoviteje reševala težave regij. Dejal je, da regija glede na brezposelnost v zadnjem letu ne zaostaja veliko za Pomurjem, zato po njegovem mnenju vlada ne bi smela pripraviti "zgolj enega zakona za eno statistično regijo", ampak bi morala podobne težave nasloviti po vsej Sloveniji.

Miro Petek je ob tem opozoril, da je samo v občini Slovenj Gradec brezposelnost porasla za 60 odstotkov, in dodal, da tudi v drugih koroških občinah stopnja porasta ni nižja od 40 odstotkov. Tako Janša kot Petek napovedujeta še slabši scenarij , če bi se zadeve v Preventu razpletle tako kot v Muri.

Kaj je s pokrajinami?
Prvak SDS-a se je ob obisku Koroške vprašal tudi, kaj je s projektom ustanavljanja pokrajin. "Če bi Slovenija v tem trenutku pokrajine že imela, bi to bil ne samo dodaten razvojni instrument, kot je bil načrtovan pred dvema letoma, ampak bi to bil tudi dodaten instrument v spopadu z gospodarsko krizo," je prepričan Janša. Janša se je dotaknil tudi projekta tretje razvojne osi, za katero je dejal, da so upali, da bo njeno umeščanje v prostor in doseganje soglasja v lokalnih skupnostih potekalo hitreje. Moderna hitra cestna povezava bi za Koroško po njegovih besedah predstavljala bistveni razvojni pospešek, projekt pa ni le infrastrukturni in razvojni, ampak tudi protikrizni projekt, še meni predsednik SDS-a.