Odbor je vključil v zakon predvsem dopolnila koalicije. Foto: BoBo
Odbor je vključil v zakon predvsem dopolnila koalicije. Foto: BoBo

Metka Zevnik iz Združenja starih staršev Slovenije in Aleš Primc (Glas za otroke in družine) sta bila na seji do predloga kritična. Zevnikova je menila, da je predlog "praktično identičen zakoniku, ki je bil zavrnjen na referendumu leta 2012". Stari starši pa so po njeni oceni znova izrinjeni iz družinske zakonodaje, medtem ko je v definicijo družine "privlečena neka druga oseba, ki skrbi za otroka".

Primc je menil, da bi morali biti tudi nerojeni otroci vključeni v definicijo družine. Dokler jim ne bo priznan status, kot jim gre, to ne bo družinski zakonik, je poudaril.

Predsednik odbora Uroš Prikl (DeSUS) je zagotovil, da v predlogu ni nobenih pasti, ampak si prizadeva za največjo korist otrok. Po besedah poslanke NSi-ja Ive Dimic mora zakonik postaviti zdrave temelje za družine, da bo otrokom omogočeno varno otroštvo.

Stari starši bodo imeli možnost za skrb
Saša Tabaković
iz SMC-ja se je strinjal s pripravljavci zakonika, da imajo stari starši možnost za prevzem starševske skrbi za otroka po smrti njegovih staršev, a da pri tem niso pozitivno diskriminirani. Marija Bačič iz SD-ja pa je izpostavila zlasti predlagane programe za podporo družini. Predlog vzpostavlja spodbudnejše okolje tudi za delovanje nevladnih organizacij na tem področju, je menila.

Mirjam Bon Klajnšček (NP) je ob tem izrazila željo, da bo načrtovani svet za družino in otroke učinkovitejši kot nekatera druga vladna telesa. V ZL-ju pa so menili, da predlog ni kompromis, ampak "kapitulacija pred pritiski cerkvene desnice", kot se je izrazil Miha Kordiš.