Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB) bodo sporazum o sodelovanju po volitvah predvidoma podpisali prihodnji teden. Foto: BoBo
Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB) bodo sporazum o sodelovanju po volitvah predvidoma podpisali prihodnji teden. Foto: BoBo

Stranke LŠM, SD, SAB in Levica so uskladile dogovor o povolilnem sodelovanju, ki ga je prejšnji mesec predlagal Marjan Šarec. Predsednik stranke LMŠ je takrat predlagal, da bi dogovor vseboval le tri točke, in sicer "normalizacijo države", oblikovanje vlade brez stranke SDS Janeza Janše in strank, ki jo podpirajo, ter dogovor, da mandatarja izbere stranka, ki na volitvah zbere največ glasov. Podrobnosti usklajenega besedila še niso znane, saj morajo o njem najprej odločati organi strank.

Svet stranke SAB sporazum že potrdil

Svet stranke SAB je zvečer prvi in soglasno potrdil sporazum. "Po covidu-19 in terorju vlade ter ignoranci pravne države in luknji, ki jim jo je uspelo izkopati v javnih financah, bo Slovenija potrebovala normalizacijo. Prepričani so, da bomo to državi po volitvah tudi zagotovili. V SAB-u se zavedamo, da brez močnega in trdnega gospodarstva ni socialne države, zato bomo naredili vse, da ostane stabilno. Samo tako bomo lahko konsolidirali javne finance. Slovenija je zadolžena kot še nikoli," je po seji sveta stranke dejala predsednica Stranke Alenke Bratušek.

Teme, pri katerih vztrajajo v SAB-u, so upokojenci, ki ostajajo prioriteta stranke tudi v naslednjem mandatu. Drugo je zdravstvo, kjer bo po besedah Bratuškove potrebno ogromno dela, saj so čakalne vrste iz dneva v dan daljše, bolniki pa ne dobivajo oskrbe, kot bi morali. Kot tretje je navedla še javno šolstvo, ki bo po tej vladi po mnenju SAB-a prav tako potrebovalo določene spremembe in popravke.

"Razprava je bila zelo konstruktivna, članice in člani sveta stranke SAB pa smo prepričani, da bomo po volitvah dosegli izid, ki nam bo omogočal, da vladamo tej državi in jo vrnemo v normalo, iz katere je skrenila pod vladavino Janeza Janše," pa je dejal predsednik sveta stranke Roman Jakič.

Kdaj bo obravnava v drugih strankah

V LMŠ-ju bosta takrat zasedala izvršni odbor in svet stranke, v Levici bo zasedal svet stranke, v SD-ju bo potekala klavzura. "Odločitev stranke bo na novinarski konferenci po klavzuri sporočila predsednica SD-ja Tanja Fajon," so v SD-ju sporočili prek Twitterja.

Okrepljeno sodelovanje opozicije