Preiskovalno komisijo, ki bo pod drobnogled vzela domnevne nezakonitosti pri financiranju strank iz tujine, je leto in pol vodil Jani Möderndorfer. Foto: BoBo
Preiskovalno komisijo, ki bo pod drobnogled vzela domnevne nezakonitosti pri financiranju strank iz tujine, je leto in pol vodil Jani Möderndorfer. Foto: BoBo

Komisijo je v času prejšnje vlade vodil Jani Möderndorfer, ki je pred kratkim iz poslanske skupine SMC-ja prestopil v opozicijski LMŠ in hkrati napovedal, da bo vnovič kandidiral za vodenje te preiskovalne komisije. Funkcijo je namreč izgubil, ker mu je vmes ob menjavi vlade za krajši čas prenehal poslanski mandat, saj je nadomestni poslanec namesto Mira Cerarja. Ko se je Cerar odločil, da ne prevzame poslanskega mandata, ga je znova dobil Möderndorfer.

Opozicijski poslanci so ob menjavi na čelu te komisije opozorili, da gre še za eno izmed preiskovalnih komisij, kjer bodo koalicijski poslanci preiskovali delo koalicijskih strank. Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je povlekel primerjavo z zamenjavami v vrhu policije in preiskavo nabav zaščitne opreme. Ravnanje koalicije pa je označil za "strahopetno in prozorno".

A vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga je odgovorila, da je tej stranki pripadlo vodenje te preiskovalne komisije že ob njeni ustanovitvi. "Še naprej bo preiskovala politično odgovornost, ki je odrejena v samem predmetu preiskave. Ta se namreč ne spreminja in se ne uklanja političnim pritiskom, pa najsi bodo ti koalicijski ali opozicijski," je dodala.

Matej T. Vatovec (Levica) je poudaril, da so preiskovalne komisije močno odvisne od tega, kdo jih vodi. Besede Janje Sluga, da to mesto pripada SMC-ju, je označil za sprenevedanje. V SDS-u pa poudarjajo, da ima tudi v tej preiskovalni komisiji večino opozicija. Dodal je še, da je imel Möderndorfer leto in pol časa, da pripravi poročilo.

Möderndorfer pa se je spraševal, čemu je treba zamenjati predsednika, če ni pomembno, kdo komisijo vodi. Meni tudi, da ta parlamentarna komisija svojega dela ne bo dokončala.

Za imenovanje Periča je na koncu glasovalo 50 poslancev, 30 pa jih je glasovalo proti.