Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Mojškerc je bil do nastopa poslanske funkcije ustanovitelj in direktor podjetja Geopolar Zaščite, ki je zdaj v lasti Mojškerčeve tašče, vodi pa ga njegova žena. Družba izdaja tudi medijska portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si. Urednik portalov je bil Mojškrc sam, zdaj trdi, da te funkcije nima več.

Po podatkih komisije so v podjetju Geopolar Zaščite v letih 2020–2022 od Mestne občine Ljubljana namreč skupaj prejeli skoraj 41.000 evrov sredstev, kar je predstavljajo skoraj polovico prihodkov podjetja. Mojškerc na večino vprašanj komisije v povezavi s svojim nekdanjim podjetjem in medijskima portaloma ni želel odgovarjati ali pa se ni spomnil.

Komisijo je med drugim zanimalo, zakaj je Geopolar Zaščite prejemal denar od MOL-a, pa tudi, ali si je Mojškerc sredstva podjetja prenakazoval na osebni račun in ali je gotovino predal komu od vodilnih v stranki SDS, na primer predsedniku stranke Janezu Janši ali njenemu generalnemu sekretarju Borutu Dolancu. "Nikomur," je kratko odgovoril Mojškerc. Zanikal je, da bi bila portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si ustanovljena za potrebe volilne kampanje SDS-a leta 2018.

Telekom oglaševal, a pogodbe ni imel

Prav tako ni potrdil, da bi Geopolar Zaščite podpisal pogodbo o sodelovanju z državnim Telekomom Slovenije. To je presenetilo predsednico preiskovalne komisije Mojco Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda), saj je komisija na portalu Utrip-Ljubljana opazila oglase državnega telekomunikacijskega podjetja. Mojškerca je zato vprašala, kako to, da je Telekom oglaševal na portalu Utrip-Ljubljana, če pa s tem državnim podjetjem niso imeli sklenjene pogodbe. "Lahko, da je bil na delu kakšen heker," je odgovoril Mojškerc in dodal, da ni strokovnjak za računalništvo.

Komisijo je v odprtem delu seje med drugim zanimalo tudi morebitno poslovanje med Mojškercem in Boštjanom Averjem, ki je bil eden od kandidatov stranke SDS za položaje v gospodarstvu. Aver je namreč do julija 2021 vodil Komunalno podjetje Logatec, kjer je bil Mojškerc do nastopa poslanske funkcije nadzornik.

Na vprašanje, ali je on sam ali pa njegovo nekdanje podjetje Geopolar Zaščite poslovalo z Averjem, je Mojškerc odgovoril, da je to poslovna skrivnost. "Aver je bil direktor Komunalnega podjetja Logatec, preden sem v tem podjetju postal nadzornik. Poslovno sodelovanje sva imela prej in tudi potem," je odgovoril.

Šetinc Pašek pa je Mojškerca opozorila, da je preiskovalna komisija pridobila mnenje Združenja nadzornikov Slovenije, ki med drugim ugotavlja, da bi morebitno poslovno sodelovanje med Averjem in Mojškercem lahko predstavljajo težavo oziroma nasprotje interesov. Mojškerc je odgovoril, da je bil nadzornik v Komunalnem podjetju Logatec dvakrat, najprej je to poslal leta 2014 in zatem znova leta 2019. "V vmesnem času, tudi če sva sodelovala, ni bilo konflikta interesov," je dodal.

Preiskovalna komisija je sicer pridobila tudi podatke o sodelovanju med Averjem in Mojškercem, ki pa jih komisija ni želela razkrivati na odprtem delu seje, zato so sejo zaprli za javnost. Mojškerc je že vnaprej napovedal, da tudi na zaprtem delu od njega ne bodo dobili drugačnih odgovorov.

Preiskovalna komisija: poslanec Mojškerc se ni spomnil odgovorov