Foto:
Foto:

Janez Janša iz SDS-a je premierja vprašal, kaj bo vlada storila za uresničitev ustavnega načela enakosti pred zakonom, Andreja Bajuka iz NSi-ja je zanimalo, zakaj še ni izvršena likvidacija Holdinga Ljubljana, Marko Diaci iz SMS-a pa je Ropa spraševal o uresničevanju plačne politike.

Predsednik vlade je glede Janševega vprašanja poslancem pojasnil, da je že četrtič prejel enako, nejasno vprašanje. Način, da se pravo vprašanje postavi šele na seji sami, pa po njegovem mnenju in tudi po pridobljenem pravnem mnenju vlade pomeni kršitev poslovnika.

Rop: Bajuk se naj obrne na občino
Rop je Bajuku pojasnil, da se omenjeno vprašanje ne nanaša na delovanje vlade oz. ne gre za vladno pristojnost, ampak je ustavno sodišče naložilo ljubljanski mestni občini, da uskladi zadeve glede holdinga. Pravi naslovnik za vprašanja v zvezi s holdingom je tako po besedah predsednika vlade občina in ne vlada. Bajuk je zatem podučil premierja, da bi moralo za spoštovanje sodbe ustavnega sodišča poskrbeti tudi vlada oz. pristojna ministrstva.

Primerjati se bo treba z boljšimi in slabšimi
Predsednik vlade je poslancu SMS-a odgovoril, da ni pomembno, katere podatke se pri izračunavanju kazalnikov uporablja, saj se kazalniki izračunajo s pomočjo različnih mednarodnih metodologij. Rop je sicer menil, da se bo morala Slovenija primerjati tako z novimi kot tudi starimi državami EU-ja. Prepričan je, da se je treba primerjati s tistimi, ki so od Slovenije uspešnejše, kot tudi tistimi, ki zaostajajo za njenim razvojem.

Poslanska vprašanja tudi novoimenovanim ministrom
Ob zaključku drugega dne aprilskega izrednega zasedanja je 15 poslancev opozicijskih SDS, NSi, SNS in SLS ter poslanka madžarske narodnosti predstavnike vlade povprašalo o nekaterih aktualnih zadevah. Na vprašanja poslancev sta prvič po imenovanju na ministrski položaj, vsak na eno, odgovorila tudi nova pravosodna ministrica in novi kmetijski minister.

Zdenka Cerar je odgovarjala na vprašanje v zvezi s problematiko odškodnin lastnikom zemljišč v Vipavski dolini, ki so bila v letu 1997 odvzeta za gradnjo avtoceste, Milan Pogačnik pa na vprašanje o vprašanju zakola živine na podeželju, ostalim trem novim ministrom pa so poslanci tokrat prizanesli z vprašanji.