Predsednica vlade je zahtevala sezname vseh novozaposlenih na ministrstvih. Foto: BoBo
Predsednica vlade je zahtevala sezname vseh novozaposlenih na ministrstvih. Foto: BoBo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na ministre in ministrice nove vlade naslovila dopis, v katerem med drugim zahteva poimenski seznam vseh na novo zaposlenih na posameznih ministrstvih v letošnjem letu z navedbo razlogov za zaposlitev.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je opozorila, da to ni sporno. Vsi podatki o tem, kdaj je bil kdo na ministrstvu zaposlen, na kakšno delovno mesto, za kakšno plačo in pod kakšnimi pogoji, so po njenem mnenju informacije javnega značaja.

Informacijska pooblaščenka pa ob tem opozarja na vprašanje, kaj bo vlada z omenjenim seznamom počela. Zbiranje takšnih podatkov je lahko namenjeno tudi obračunu s kadri, ki jih je nastavila prejšnja vlada, je pojasnila Pirc Musarjeva in dodala: "To je bojazen, vendar to ni več stvar prava, ampak stvar politične morale."

Premierka Alenka Bratušek bo gostovala v petkovem Studiu ob 17-ih na 1. programu našega radia. Z njo se bo pogovarjal Drago Balažič.

Tovrstno bojazen je po seji vlade komentiral minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant in opozoril, da morajo posamezne kadrovske odločitve temeljiti na kompetencah, in ne političnih kriterijih, kljub temu pa to, "da je bil nekdo pred kratkim zaposlen ali pa da ima določeno strankarsko izkaznico, ne more biti razlog za odpoved".

Podoben seznam, kot ga zdaj zahteva Bratuškova, je postal stalnica ob menjavah vlad. Tako je vlada Janeza Janše ob prevzemu oblasti na začetku leta 2012 zahtevala seznam vseh zaposlenih na ministrstvih v času vlade Boruta Pahorja, slednja pa seznam vseh zaposlenih na ministrstvih v času njene predhodnice.

Premierka zahteva tudi nekatere druge podatke
Premierka v dopisu Bratuškova zahteva tudi podatke o finančnem stanju na ministrstvih, stanje števila zaposlenih v državni upravi konec leta 2011 in v letu 2012 ter na 22. marec (dan po prevzemu poslov nove vlade) in seznam zaposlenih na posameznih ministrstvih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, z navedbo razlogov, "zakaj niso skladno z zakonom upokojeni".

Vse zahtevane podatke morajo ministrstva pripraviti do 10. aprila.