V osrednji dnevnoinformativni oddaji bomo lahko spremljali tako nove kot tudi stare obraze. Foto: RTV SLO
V osrednji dnevnoinformativni oddaji bomo lahko spremljali tako nove kot tudi stare obraze. Foto: RTV SLO
Boštjan Lajovic, Rosvita Pesek
Slavko Bobovnik je bil upravičeno odsoten, njegova kolega iz Odmevov pa sta se sproščeno nastavljala kameram in se šalila z novinarji. Foto: RTV SLO
Edvard Žitnik, Jože Možina, Rajko Gerič
V vodstvu so prepričani, da se bodo z novo podobo in obliko informativnih oddaj bolje spopadli s konkurenco. Foto: RTV SLO

Na voditeljskem stolčku Dnevnika se bodo izmenjavali Manica Janežič Ambrožič, Igor Jurič in Mojca Širok, ki bo vodila prvi prenovljeni Dnevnik. Ta se bo še vedno začenjal ob 19. uri, trajal pa bo 35 minut. Rubriki Denar in Magnet v novo programsko shemo nista več vključeni; novicam bosta sledila sklopa Vreme in Šport.

Odmevi odslej ob 21.50 in z eno temo

Med voditelji Odmevov se bo Boštjanu Lajovicu in Slavku Bobovniku pridružila Rosvita Pesek. Pregledu novic bo sledila obravnava teme dneva s praviloma štirimi gosti v studiu, oddaja bo tako postala monotematska.

Vsi, ki so bili vajeni prižgati TV sprejemnik ob 22. uri, pa bodo zdaj to storili deset minut prej.

Na novinarski konferenci v studiu 3 TV Slovenija, kjer bosta v živo potekala tako Dnevnik kot tudi Odmevi, so novosti predstavljali direktor TV Slovenija Jože Možina, odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič in urednik zunanjepolitičnega uredništva Edvard Žitnik.

Grafična podoba izdelek RTV-jevih grafikov
Možina in Gerič sta povedala, da neposredni stroški prenove znašajo nekaj čez 117 tisoč evrov oziroma okrog 28 milijonov tolarjev, kolikor je stala tudi zadnja prenova scene, vendar pa so tokrat za približno enak strošek dobili dve sceni. Grafično podobo informativnega programa je oblikovala skupina za kreativno grafiko Televizije Slovenija, scenografijo pa Dragutin Broz. Glasbo za najavno špico programa je prispeval Simon Šurev.

Novost pa so tudi poročila, ki bodo od danes naprej na sporedu 2. programa TV Slovenija, in sicer ob 18. uri. Snovalci programa se bodo s tem trudili vzpostaviti celodnevni lok programa novic. Grafične in scenske prenove bo deležnih devet informativnih oddaj.

Zrcalo tedna z nami že 25 let
Edvard Žitnik je poleg novice dneva predstavil še veliki jubilej oddaje Zrcalo tedna, ki nastaja že četrt stoletja. V tem času so ustvarjalci oddaje pripravili za približno 200 do 240 ur televizijskega programa, ki ga je oblikovalo okrog 37 novinarjev. Od prvotnih avtorjev oddaje ji je ostala zvesta le še Blanka Doberšek. Trenutna ekipa Zrcala tedna obsega devet novinarjev, v redakciji pa resno razmišljajo o "spremembi obraza" oddaj, kot je to poimenoval Žitnik. Zdaj anonimni glas novinarja iz ozadja naj bi stopil pred kamere.