Če predsednik vlade meni, da mora Prešiček zaradi svoje napake oditi, bo ta to naredil in stranka SD bo to spoštovala, je izjavil Židan. Foto: Tamilo Petelinšek/STA
Če predsednik vlade meni, da mora Prešiček zaradi svoje napake oditi, bo ta to naredil in stranka SD bo to spoštovala, je izjavil Židan. Foto: Tamilo Petelinšek/STA

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Dejanu Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Marjana Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora uslužbenca ministrstva za kulturo. Šarec se je z ministrom sešel že v torek in ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Prešiček: Napaka, ki se ne bi smela zgoditi
Prešiček je svojo plat zgodbe predstavil tudi v Odmevih. Voditeljica Rosvita Pesek ga je vprašala, zakaj ni odstopil. "Ker so dejanja, ki so mi očitana ... jih nisem storil, se ne čutim odgovornega," je dejal.

Prešiček odgovarja na obtožbe

Glede devetih spornih prevozov je dejal, da je bila to napaka, ki se ne bi smela zgoditi, oz. nepozornost, saj "ni bil pozoren na te pravilnike". Šofer je bil tudi kurir, in v času, ki ga ima na razpolago, ga je prosil, naj instrumente vozi na konservatorij.

Kako pa Prešiček komentira podatek, da je lani od 160 zaposlenih na ministrstvu kar 74 prijavilo mobing? Ko je prišel na ministrstvo, je sklical sestanke in pozval, naj dajo predloge za izboljšave, tako z vidika odpravljanja težav kot izboljšanja medčloveških odnosov, je odgovoril. Od vseh teh prijav so štiri šle "do konca" in niti ena se po ministru znanih podatkih ne nanaša nanj.

Od 160 zaposlenih na ministrstvu se jih je 60 zbralo na pogrebu preminulega, njegovi bližnji pa so dali jasno vedeti, da si ne želijo vodstva ministrstva, je gostu navedla voditeljica Odmevov. Prešiček je v odzivu poudaril, da gre za tragičen dogodek, ki je prizadel tudi njega, in še enkrat izrekel sožalje družini. Tudi sam se sprašuje, kaj je do tega pripeljalo.

Podal je nekaj podrobnosti o odnosih s pokojnim. V štirih mesecih ga je okoli 20-krat peljal z ministrstva na vlado in nazaj, kar je petminuten prevoz, pri tem pa sta navadno izmenjala le nekaj besed ali stavkov. Prešiček je zatrdil, da ga ni nikoli nadiral ali šikaniral. Mu je pa dvakrat dejal, zaradi zamud, da pričakuje, da bo pravočasno pred poslopjem vlade. "Ko je meni rekel, da ima preveč obremenitev, sem se odločil, da bom koristil vladno šofersko službo, da bi ga razbremenil," je povedal minister.

Glede očitkov o domnevni koleričnosti, agresivnosti in mobingu pa je Prešiček navedel svoje vodenje konservatorija. Tam je bil trikrat izvoljen za vodilnega, pri čemer so ga podprli zaposleni, starši, dijaki in tudi ministrstvo, je poudaril. Če bi očitki držali, te podpore ne bi dobil.

Jenšterle: Še nikoli takih pritiskov
V Odmevih je izjavo podal še Marko Jenšterle, dolgoletni zaposlenec na ministrstvu za kulturo, ki je zase zatrdil, da ni član nobene stranke ali sindikata, in se opredelil kot nepristranski. Povedal je, da še nikoli v zgodovini ministrstva sodelavci niso bili deležni tako hudih pritiskov kot pod zdajšnjim ministrom.

Dogodek in vsa ozadja je treba raziskati, je pozval Židan. Foto: BoBo
Dogodek in vsa ozadja je treba raziskati, je pozval Židan. Foto: BoBo

Židan: Storil je napako
Predsednik SD-ja Dejan Židan je v izjavi za javnost dejal, da mu je Prešiček predstavil pisni odziv, sveže poslan predsedniku vlade. Židan je ugotovil, da je minister "storil napako". Omogočil je, da so devetkrat peljali glasbeni inštrument z ministrstva na konservatorij. "To je napaka, zaradi te napake jih mora dobiti po prstih, dobiti opomin," je izjavil. Če predsednik vlade meni, da mora za to oditi, bo Prešiček to naredil in stranka SD bo to spoštovala, je izjavil Židan. Glede prevoza ministrovega otroka je Židan dejal, da je bil minister po službeni dolžnosti na poti na proslavo v Mariboru, poleg pa se je prevažal tudi otrok. Stranka zaradi vsega tega od ministra ni zahtevala, naj odstopi.

V nadaljevanju je Židan dejal, da je minister, kakor tudi stranka, prvi, ki je zainteresiran, da se odkrijejo vse podrobnosti in ozadja.

SD ministra Prešička ni pozval k odstopu

"Nedopustno je, da se na podlagi trditev, ki so od nekod privlečene, človeka križa [...] Da je osnova trditev, ki ni preverjena in ki mogoče ni resnična. Da dovolimo, da je to razlog, da se takšnemu ministru odreče stranka, ali pa da pristanemo na to, da so nepreverjene trditve, ki jim minister osporava, razlog, da se dela iz njega najslabšega človeka trenutno v Sloveniji," je nadaljeval. Če bomo privolili v to, kako bomo dobili ljudi, ki so se pripravljeni izpostaviti in narediti korak naprej, je dodal predsednik SD-ja.

Židan je izrazil sožalje družini umrlega, pa tudi upanje, da bo Prešiček zdržal pritiske, prav tako člani njegove družine.

Presenetil ga je podatek, da je bilo na ministrstvu za kulturo že v preteklosti veliko prijav zaradi mobinga. To je znak, da so zaposleni očitno v stiski in da jih je treba povprašati, kaj se dogaja in kaj je treba storiti, da se stanje odpravi, je dodal. Zdaj upa, da bo za v ponedeljek sklican sestanek z zaposlenimi uspel razčistiti probleme.

Video: Posnetek Židanove izjave za javnost

Odzivi strank pred tiskovno konferenco Dejana Židana

V koalicijskih strankah LMŠ in SAB se niso odzvali.

Erjavec: Če to drži, zanj ni prostora
Za nekatere stranke pa so očitki precej hudi. Prvak DeSUS-a Karl Erjavec meni, da je zadevo treba raziskati, predsednik vlade pa se bo glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če drži vse, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je dodal. Je pa zagotovil, da v času, ko so ministrstvo vodili ministri iz vrst DeSUS-a, takšnih težav ni bilo.

Po mnenju poslanca DeSUS-a Jurija Lepa takšno ravnanje, kot je prevoz osebnih stvari s službenim avtomobilom, nikakor ni pravilno, a tudi ne dovolj velik razlog za odstop. Če pa se očitki glede šikaniranja izkažejo za resnične, bo moral po mnenju DeSUS-a nekdo prevzeti odgovornost, ali minister ali državni sekretar.

Molk zaposlenih na ministrstvu za kulturo

Zorčič: Očitki so hudi

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur/dan)
• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24 ur/dan)
• www.tosemjaz.net – pomoč za mlade
• www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Tudi v SMC-ju po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ocenjujejo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri izmed očitkov držijo. Spomnil je, da so na delu tudi organi pregona. "Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi," je v izjavi v DZ-ju dejal Zorčič in poudaril, da je del politike SMC-ja glede delovnih razmerij tudi odprava šikaniranja na delovnem mestu.

"Ne bi bil vzgled, če bi na tako pomembnem delovnem mestu, kot je kulturno ministrstvo, dovolili šikaniranje in si zaprli oči," je opozoril Zorčič. Presoja glede zlorabe položaja pa je po njegovem mnenju v rokah premierja.

Morebitna menjava na vrhu ministrstva za kulturo? Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Morebitna menjava na vrhu ministrstva za kulturo? Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

SDS: Zanj nismo glasovali
Iz največje stranke so sporočili le, da v SDS-u vlade Marjana Šarca niso podprli, torej niso glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Prešiček.

Levica: Naj se čim prej razjasni
V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. "Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa," je dejal Vatovec in ocenil, da so obtožbe resne.

Kar zadeva očitke glede zlorabe položaja pa je to po njegovem mnenju nekaj, kar ne pristaja ministru na takšni funkciji. Je pa po njegovih navedbah odgovornost premierja, da pove, kakšno je njegovo stališče in kako bo ukrepal.

Dimičeva: Stanje skrb vzbujajoče
Če trditve sindikata in zaposlenih na ministrstvu držijo, je po mnenju poslanke NSi-ja Ive Dimic stanje na ministrstvu skrb vzbujajoče. Opozorila je, da gre za odgovornost najvišjih funkcionarjev, in poudarila, da je treba znati prevzemati objektivno in subjektivno odgovornost tudi na najvišji ravni.

Poslanka pričakuje, da bo Šarec deloval tako, kot je napovedal na začetku mandata, in sicer, da bo vpeljal etičnost in prevzemanje odgovornosti v primeru nepravilnosti. Glede prevažanja osebnih stvari v službenem vozilu pa je poslanka poudarila, da mora funkcionar vedeti, kakšna so pravila in kje je meja.

Le SNS v bran Prešičku
Po mnenju predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oz. je tisti, ki meni, da je to zloraba, "navaden socialistični tepec". Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.