Letos v Kongresnem centru Brdo ne bo prav živahno. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Letos v Kongresnem centru Brdo ne bo prav živahno. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik države Borut Pahor se je po seznanitvi z najnovejšimi epidemiološkimi razmerami v državah članicah procesa predsednike teh držav obvestil, da mora vrh preložiti. Nov datum srečanja za zdaj ni znan, sporočajo iz predsednikovega urada.

Pahor kot gostitelj srečanja v takšnih razmerah kljub številnim predvidenim ukrepom ne more zagotoviti pogojev, v katerih ne bi bilo tveganj za prenos okužb.

Udeležbo na srečanju so sicer potrdili vsi predsedniki držav, ki sodelujejo v pobudi – hrvaški predsednik Zoran Milanović, albanski predsednik Ilir Meta, predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Šefik Džaferović in člana predsedstva Milorad Dodik in Željko Komšić, črnogorski predsednik Milo Đukanović, kosovski predsednik Hashim Thaci, makedonski predsednik Stevo Pendarovski ter srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Tudi zaradi takšnega interesa in potrebe po dialogu in sodelovanju predsednik Pahor upa, da bo izboljšanje epidemioloških razmer omogočilo čimprejšnje srečanje, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Na vrhu na Brdu pri Kranju naj bi počastili deseto obletnico procesa, katerega pobudnik je bil Pahor. Voditelji naj bi ob slovesnem delovnem kosilu govorili o pandemiji covida-19, aktualnih razmerah v regiji, evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana in o regionalni politiki. Predvidena so bila tudi dvostranska srečanja predsednikov.