Ponarejeni in pravi potni list na ime Evgena Ivanca. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
Ponarejeni in pravi potni list na ime Evgena Ivanca. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
Evgen Ivanc
Evgen Ivanc je nemudoma vložil vse potrebno za zavarovanje svojih pravic lastnika nepremičnine na čelu z ničnostno tožbo. Foto: Val 202
Odločba sodišča o vpisu v zemljiško knjigo
Odločba sodišča o vpisu v zemljiško knjigo. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar opozarja, da zlikovci za ponareditev dokumenta potrebujejo le ime, priimek, domač naslov, rojstni datum in EMŠO. Foto: MMC RTV SLO
Pogodba o prodaji nepremičnine v Istri
Pogodba o prodaji nepremičnine v Istri. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
Ime je včasih vse, kar imate

Zgodba o kraji identitete Evgena Ivanca se je začela januarja letos, ko je na svoje ime na ljubljanskem naslovu prejel račun mobilnega operaterja v vrednosti dobrih 150 evrov, a ne za svojo mobilno številko. Ivanc se spominja: "Ker tega naročniškega razmerja, ne katerega koli drugega novega, nisem sklenil jaz niti moj sin, ki se tudi imenuje Evgen Ivanc, sem šel naslednji dan na poslovalnico Mobitela in prijavil zlorabo osebnih podatkov ter sum poneverbe."

"Opravljen je bil začasni izklop te telefonske številke, predložili so mi tudi pogodbo o sklenitvi naročniškega razmerja, iz katere pa je bilo razvidno, da je oseba sicer predložila dokumente z mojimi podatki, podpis pa je bil seveda popolnoma drugačen. Tega posla nisem sklenil jaz," pojasnjuje Ivanc in dodaja, da je račun reklamiral in zlorabo prijavil policiji.

Celotno oddajo Kje pa vas čevelj žuli, v okviru katere je bil na Valu 202 predvajan tudi ta prispevek, lahko poslušate tukaj.

V njegovem imenu poskušal najeti posojilo
Kmalu ga je sodelavka obvestila, da so se v računovodstvu njegovega podjetja z ene izmed bank zanimali glede pridobitve posojila na ime Evgen Ivanc. Ta pripoveduje: "Oglasil sem se v poslovalnici Raiffeisen banke za Bežigradom, povedal, kdo sem, vprašal, ali so res preverjali podatke in ali se je kdo se zanimal za pridobitev kredita. So mi pojasnili, da so res preverjali in da je oseba z imenom Evgen Ivanc, ki stanuje na istem naslovu, kot stanujem jaz, predložila potni list, plačilne izpiske mojega podjetja za zadnjih nekaj mesecev, potrjen bančni obrazec s podatki podjetja, bančnim računom, podpisi odgovornih oseb in žigom. Na podlagi tega sem prosil, ali mi lahko predložijo kakšne dokumente, s katerimi se je ta oseba identificirala, in so mi pojasnili, da je pokazal potni list."

In to ni bil potni list pravega Evgena Ivanca, temveč je šlo za ponaredek. Tako banka kot gospod Ivanc sta takoj obvestila policijo: "Seveda je šlo za ukraden potni list. Po usklajeni akciji policije in banke, ki je tega 'mojega dvojnika' 15. februarja obvestila, da je bil kredit odobren, je bil zaloten pri kaznivem dejanju in seveda tudi pridržan."

Za pripor ni bilo zadostnih razlogov, čeprav je bil storilec povratnik
Primer in postopek so nam potrdili tudi na ljubljanski policiji. Ta je zaradi kaznivega dejanja goljufije storilcu odvzela prostost. O vseh dejstvih je policija obvestila tožilstvo, to pa je po zbranih obvestilih storilca izpustilo. Kot pripoveduje Ivanc zato, "ker tožilstvo ni našlo zadostnih pripornih razlogov, čeprav je šlo, po informacijah, ki sem jih dobil na policiji, za povratnika na pogojni kazni, ki je že bil pravnomočno obsojen za podobno kaznivo dejanje goljufije oz. zlorabe. 15. februarja je bil pridržan, 16. pa izpuščen."

Radio Slovenija se je obrnil tudi na ljubljansko tožilstvo, od koder pa so jim sporočili, da je vprašanje zastavljeno preširoko in da nanj ne morejo odgovoriti. Ko so jim posredovali datume kaznivega dejanja in še nekatere podrobnosti, ki so jih pridobili od policije in od oškodovanca - prava identiteta storilca jim seveda ni bila znana -, pa so se na tožilstvu zavili v molk.

Naivnemu kupcu goljuf prodal vikend na morju
Dvakratni poskus goljufije s ponarejenim potnim listom je pred dnevi nato dobil še mednarodne razsežnosti. Evgen Ivanc je zaplet z lažnim računom za Mobitel in poskus lažnega najema posojila že nekoliko potisnil v ozadje, "dokler nisem v ponedeljek 4. 4., torej prejšnji ponedeljek, prejel sklepa občinskega sodišča v Bujah, da je na zemljiškoknjižnem vložku oz. parcelni številki – to zemljišče in vikend sta moja last zadnji dve leti, odkar sem ju dobil od očeta z darilno pogodbo – vpisana lastninska pravica na ime, za katerega nisem še nikoli slišal. Vpis naj bi bil opravljen na podlagi kupo-prodajne pogodbe, ki je bila sklenjena 15. marca v notarski pisarni."

V Sloveniji izpuščeni goljuf se je očitno še z enim ponarejenim potnim listom na ime Evgen Ivanc podal na Hrvaško in tam prodal Ljubljančanov vikend. Pravi Evgen Ivanc se je skupaj z odvetnikom nemudoma odpravil v Istro k omenjenemu notarju. "Namestnica notarja je takoj, ko me je videla, spoznala, da gre za zlorabo osebnih podatkov. Opisala mi je tudi domnevnega Evgena Ivanca. Že po opisu sem takoj posumil, da gre za isto osebo, ki se je predstavljala pod mojim imenom in predložila ob kreditu ponarejen dokument z mojimi podatki. Predložila mi je tudi kupo-prodajno pogodbo, ki je bila sklenjena v obliki notarskega zapisa. Iz pogodbe izhaja, da je bila nepremičnina prodana za 200.000 evrov, kupnina v višini 162.000 evrov je bil plačana 10. 3., preostanek pa na roko pred notarko. Zanimivo je, da ni niti kopirala osebnega dokumenta, ki je bil predložen, kar je najmanj čudno glede na naravo in višino posla. In glede na to, da gre za tujega državljana."

Kupec je dokument sicer kopiral, vendar je storilec že izginil
Evgen Ivanc je takoj odšel na policijo v Umagu, kjer je vložil kazensko ovadbo in hrvaško policijo obvestil tudi o goljufijah v Ljubljani. "Prejeli smo tudi skenirano sporočilo od prevaranega kupca, ki pa si je kopiral dokument tega Evgena Ivanca. Sem preveril, ali gre za isto osebo, ki se je pod mojim imenom identificirala v Ljubljani, in seveda je šlo za isto osebo – celo popolnoma enako sliko je imel uporabljeno za ponaredek. S tem, da je šlo za drug dokument, prvi je bil zasežen ob dvigu kredita. Torej, najmanj dva osebna dokumenta, lahko pa še kakšnega več, ima ta dotična oseba, ki pa je še vedno na prostosti in lahko mirno ponavlja kazniva dejanja."

Na istrski policijski upravi so nam pojasnili, da poteka intenzivna preiskava in da storilca iščejo. Seveda pa je bolj malo verjetno, da bi se z 200 tisočaki v žepu še enkrat ponujal hrvaški ali slovenski policiji. Toda pri vsem skupaj je kar malo tragikomično, da so mu v Sloveniji pravzaprav že stopili na rep.

Ivanc: Kako so ga sploh lahko izpustili?
Evgen Ivanc se čudi, kako so lahko naše oblasti iz rok izpustile goljufa z domnevno debelo kriminalno kartoteko. "Lahko bi mirno rekli, da so mu omogočili ponavljanje kaznivih dejanj, niso pa našli ponovitvene nevarnosti, torej enega izmed pripornih razlogov. Moški je pa po manj kot enem mesecu, po tem, ko je že bil priprt in bi to lahko preprečili, storil bistveno hujše kaznivo dejanje, ki pa mu je uspelo. Kupcu je povzročil gmotno škodo v višini 200.000 evrov, negmotne pa še bistveno več. Tako prevaranemu prodajalcu kot prevaranemu kupcu."

Ivanc je nemudoma vložil vse potrebno za zavarovanje svojih pravic lastnika nepremičnine na čelu z ničnostno tožbo. Niti pomisliti noče, da bi lahko pravno-formalno ostal brez vikenda, naivnemu kupcu, ki je goljufu plačal kar 200 tisoč evrov, ne da bi stopil v prodajani vikend, pa verjetno preostane le utopično upanje, da bodo kriminalca in njegove morebitne pomagače z denarjem vred ujeli.

Pooblaščenka: Na spletu puščamo ogromno sledi
Zgodba je presenetila tudi vseh mogočih zlorab osebnih podatkov vajeno informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. "Da ponaredite ukraden potni list ne potrebujete drugega kot ime, priimek, domač naslov, rojstni datum in EMŠO. In lahko se zgodi to, kar se je zgodilo tukaj. Danes na internetu puščamo ogromno t. i. spletnih sledi. Dovolj je, da posameznika 'pogooglaš', 'sfacebookaš' in dobiš nešteto podatkov, ki koristijo pri kraji identitete. V tem konkretnem primeru je moral celo izvedeti, kje gospod dela in kolikšno plačo ima. Ta primer po mojem mnenju kaže, da gre za zelo organizirano združbo v ozadju. To ni delo enega posameznika. Ampak naivnost nas velikokrat lahko tepe. In v tej zgodi, se bojim, bo kupec potegnil kratko. Njemu namreč ostane le še ena možnost – da v kazenskem postopku uveljavlja odškodnino, ki jo je utrpel zaradi tega posla. Če bodo seveda tega storilca policisti sploh našli. In pripeljali pred sodišče."

Žal so slovenski organi pregona priložnost že zamudili. Evgen Ivanc upa, da se je zgodba z zlorabami njegovega potnega lista zdaj, vsaj zanj, vendarle razmeroma srečno končala, čeprav ne izključuje še kakšnega presenečenja, na primer kakšnega računa iz južnih krajev, kjer si je premeteni goljuf po napornih prevarantskih avanturah morda privoščil oddih.

Luka Hvalc, Val 202

Ime je včasih vse, kar imate