Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Po podatkih spletnega orodja Parlameter, se glasovanj na sejah najvestneje udeležujejo poslanci največje koalicijske poslanske skupine Svoboda, saj so njihovi poslanci navzoči pri 95 odstotkih glasovanj. 92 odstotkov glasovanj so se udeležili poslanci SD-ja in Levice. Manjša je navzočnost opozicijskih poslanskih skupin SDS-a (77 odstotkov) in NSi-ja (74 odstotkov). Poslanca manjšin pa sta se udeležila treh četrtin glasovanj.

Poslanec Svobode Robert Janev se je udeležil vseh glasovanj. V 99 odstotkih so se jih udeležili še nekateri poslanci Svobode, med njimi tudi vodja poslanske skupine Borut Sajovic.

V najmanjšem deležu pa sta bila na glasovanjih navzoča poslanca SDS-a Anže Logar in NSi-ja Jernej Vrtovec. Oba sta se udeležila 52 odstotkov glasovanj. Med tistimi, ki se glasovanj udeležujejo najmanj, sta tudi predsednik SDS-a Janez Janša (64 odstotkov) in predsednik NSi-ja Matej Tonin (69 odstotkov).

Največ pobud in vprašanj je podala Anja Bah Žibert (SDS)

Poslanci SDS-a so najdejavnejši pri vlaganju poslanskih vprašanj in pobud, saj so jih v tem mandatu pripravili kar 1052. Med posameznimi poslanci je največ vprašanj in pobud zastavila Anja Bah Žibert (190), s 138 vprašanji pa je bila dejavna tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec.

V drugih poslanskih skupinah so zastavili precej manj vprašanj. V Svobodi 150, v SD-ju 134, v NSi-ju 125, v Levici 112, poslanca narodnih skupnosti pa štiri. Med posameznimi poslanci so po številu vprašanj izstopali poslanci SDS-a, med dejavnejšimi pa je bila s 60 vprašanji oz. pobudami tudi poslanka SD-ja Meira Hot. Po drugi strani sedem poslancev v tem mandatu še ni vložilo nobenega vprašanja ali pobude, kažejo podatki Parlametra.

Najzgovornejši je Kordiš, najmanj Zavec

Dejavnost poslancev se kaže tudi pri številu govorov, ki jih imajo na posamezni seji, pa tudi številu izgovorjenih besed. Pri številu govorov na sejo sicer izstopajo predsednica in trije podpredsedniki DZ-ja, ki vodijo seje, poleg njih pa prednjačijo poslanke Svobode Andreja Kert, Nataša Avšič Bogovič in Tamara Kozlovič ter poslanec Levice Miha Kordiš, ki tudi vodi po številu izgovorjenih besed, izrekel jih je 313.132.

Kordišu sledita poslanca SDS-a Andrej Hoivik (258.611 besed) in Zvonko Černač (236.061 besed). Poslanec Svobode Dejan Zavec pa je izrekel zgolj 72 besed. Med manj zgovornimi sta še poslanka Svobode Katarina Štravs (3653 besed) in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža (3704 besede). Med zadnjo deseterico po številu izrečenih besed se uvršča tudi vodja poslancev SD-ja Jani Prednik.

Najmanj enotni v SDS-u, prednjači Anže Logar

Parlameter meri tudi (ne)enotnost glasovanj znotraj poslanskih skupin. Najbolj, v dobrih 29 odstotkih primerov, neenotno glasujejo poslanci SDS-a, v NSi-ju pa so neenotni v 27 odstotkih glasovanj.

V skoraj 24 odstotkih različno glasujeta tudi poslanca manjšin. Bolj enotni so v koalicijskih poslanskih skupinah, saj poslanci Svobode in Levice neenotno glasujejo le v slabih devetih odstotkih primerov, v SD-ju pa v enajstih.

Med posameznimi poslanci drugače kot poslanska skupina med drugim najmanjkrat glasujeta vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec in vodja poslanske skupine Svobode Sajovic. Največkrat, v 53 odstotkih pa drugače kot poslanska skupina SDS-a glasuje njen poslanec Anže Logar.