Posnetek zaslona iz pogovora s SOS-vaškimi stražami. Foto: Televizija Slovenija
Posnetek zaslona iz pogovora s SOS-vaškimi stražami. Foto: Televizija Slovenija

Pojav tako imenovanih SOS-vaških straž, med katerimi so tudi člani, ki so bili že obravnavani v policijskih postopkih, policisti pa jih označujejo za "operativno zanimive osebe," podpirata tudi poslanec stranke SDS-a Branko Grims in podpredsednica podmladka stranke SDS-a Zala Klopčič, kot se je izkazalo v spletnem pogovoru z zakritim članom te organizacije.

"Prva in osnovna stvar je pravica do samoobrambe, ki je temeljna pravica in izhaja iz naravnega prava. To pomeni, da je nad vsemi pisanimi pravili, tudi nad pravom države Slovenije," je v tem pogovoru dejal Grims in dodal: "Če boste volili mene, boste dobili borca, ki vas bo branil tako, kot vas ni še nikoli nihče."

Sorodna novica Posnetek, na katerem grozijo migrantom, obsodila policija in predsednica republike

"To ni nekaj novega, temveč gre za reciklažo v Sloveniji in nima nič opraviti z zagotavljanjem varnosti prebivalcev v Sloveniji, ampak je njihov temeljni namen izhajajoč iz njihovih političnih pristopov. Gre pravzaprav za slabitev in rušitev političnega in varnostnega sistema v Sloveniji," je za Televizijo Slovenija povedal Branko Lobnikar s Fakultete za družbene vede.

Policijska statistika kaže, da se zaradi prihoda migrantov kazniva dejanja niso povečala in da – veliko večino kaznivih dejanj, še posebej tistih najhujših, kot sta umor in uboj, zagrešijo slovenski državljani.

Lenart Žavbi iz Gibanja Svoboda je povedal, da je Ljubljana eno najvarnejših mest na svetu in da razloga za strah ni. "To dokazujejo tudi mednarodne raziskave. To pomeni, da razloga za strah ni. Ampak je ta strah umetno sproduciran prav za politični oportunizem ene parlamentarne stranke."

Vaške straže sta obsodili tudi koordinatorka Levice Asta Vrečko in predsednica države Nataša Pirc Musar.

Opozicijske stranke vaških straž niso hotele komentirati.

Policija nadaljuje preiskavo vaških straže