Predsednik stranke SDS Janez Janša je v ponedeljek tvitnil:
Predsednik stranke SDS Janez Janša je v ponedeljek tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan." Foto: BoBo
false
Janšev zapis sta obsodili obe novinarski organizaciji. Foto: BoBo
false
Janšev zapis na Twitterju so obsodili tudi nekateri poslanci. Foto: DZ/Barbara Žejavac

S prvo oziroma najvišjo stopnjo pritiska na omenjeni spletni platformi označijo najhujše in najbolj škodljive napade na medijsko svobodo. Tvit je na platformo Sveta Evrope sicer prijavila in ga tudi označila z omenjeno opozorilno stopnjo Evropska zveza novinarjev, ki je ena od šestih partnerjev platforme, je za STA pojasnil direktor direktorata za oblikovanje politik pri Svetu Evrope Matjaž Gruden.
Janša se je na prijavo Evropske zveze novinarjev odzval na Twitterju in generalnemu sekretarju Ricardu Gutierrezu in direktorici Renate Schroeder tvitnil, da govorita in ravnata, ne da bi se prej seznanila z okoliščinami, kar je nevredno njunega poslanstva.
.

Izjava Varuha človekovih pravic RS-a
V uradu Varuha opozarjajo, da se od politikov in vseh oseb na vidnih položajih pričakujejo visoki standardi ravnanja in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na kakršne koli osebne okoliščine. Politiki in vidni funkcionarji so dober ali slab zgled ljudi, njihove izjave pa lahko pomenijo celo sovražni govor, če so diskriminatorne ali usmerjene proti ranljivejšim skupinam.
.
Splet je žal postal mesto nesprejemljivih praks medsebojnega obračunavanja, ugotavljajo pri Varuhu, zato so že predlagali strožja merila za pregon v javnem prostoru, saj je prag za kaznivo dejanje na strani organov odkrivanja, pregona in sojenja zelo visok.
.
Obsodba nesprejemljivih praks javnega izražanja se mora, če gre za politike, pojaviti takoj, saj se le tako vzpostavljajo meje dopustnega in sprejemljivega ter ločnice med svobodo govora in sovražnostmi različnih oblik in intenzitete, so sklenili. Zato so pri Varuhu priporočali sprejetje etičnega kodeksa, ki bi politikom postavil meje sprejemljivega obnašanja in častno razsodišče, ki bi v primeru kršitev ukrepalo.

.
Predsednik stranke SDS Janez Janša je namreč v ponedeljek tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Ta zapis je tvitnil po tem, ko je novinarka TV Slovenija Eugenija Carl v ponedeljek poročala, da so se med člani tudi vidni člani SDS-a, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek v tožbo
Novinarka Carlova in urednica dnevnoinformativnih oddaj na televiziji Mojca Šetinc Pašek bosta proti predsedniku SDS-a zaradi njegovega zapisa na Twitterju vložili odškodninsko tožbo in zasebno kazensko tožbo zaradi razžalitve in posega v čast in dobro ime.

Zapis sta obsodili obe novinarski organizaciji, prav tako so ga obsodili na Radioteleviziji Slovenija, pa tudi v nekaterih političnih strankah.

Janšev tvit obsodili tudi Novinarji brez meja
Janšev tvit je obsodila tudi organizacija Novinarji brez meja. Kot pišejo, sta bili novinarka Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na televiziji žrtvi "seksistične žalitve". "Udarec pod pasom" je bil objavljen, so zapisali, po prispevku Eugenije Carl o članstvu treh čanov SDS-a v Facebook skupini Legija smrti; vsi trije so sicer zanikali, da bi se včlanili sami. Novinarji brez meja tudi navajajo, da sodi prispevek Eugenije Carl v kontekst naraščajočega nacionalizma, ki ga je spodbudila begunska kriza.

Hkrati opozarjajo, da je Janša januarja leta 2015 "verbalno napadel" tudi novinarja Erika Valenčiča in ga v tvitu, poslanem Cii, označil za "potencialnega terorista", januarja 2014 pa tudi novinarko Gordano Stojilković "s srbsko zvenečim priimikom."