Igor Pribac vse obtožbe zanika. Foto: Bobo
Igor Pribac vse obtožbe zanika. Foto: Bobo

Na ljubljanski univerzi so pojasnili, da odločitev senata univerze pomeni, da Igor Pribac nima več veljavnega habilitacijskega naziva. Odločba senata je dokončna.

Sorodna novica Poslanci pozvali k pravnim podlagam za preprečevanje spolnega nadlegovanja

Senat ljubljanske univerze je o pritožbi Pribaca na sklep senata filozofske fakultete, ki mu je odrekel ponovno izvolitev v naziv izrednega profesorja, odločal pretekli teden. Razlog naj bi bile obtožbe o Pribačevem neprimernem vedenju do študentk.

Pribac, ki je javnosti znan tudi kot politični komentator, se namreč spopada z očitki o neprimernem vedenju, verbalnem spolnem nadlegovanju na ustnih izpitih in celo fizičnem nadlegovanju. Očitki naj bi izhajali iz ankete med študentkami in študenti ter dveh anonimnih izjav. Sam je sicer za medije vse obtožbe zanikal.

Pribac lahko sproži upravni spor na upravnem sodišču

Kot so še sporočili z ljubljanske univerze, je odločba senata, s katero je ta zavrnil pritožbo, dokončna. Pritožnik lahko zoper odločbo senata članice o neizvolitvi v naziv v 30 dneh sproži upravni spor na upravnem sodišču, vendar to ne zadrži izvajanje sklepa, so zapisali.

Ker postopek za izvolitev v naziv ni postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, v njem ni določenih odpovednih rokov. Veljaven habilitacijski naziv je namreč pogoj za opravljanje dela na pedagoških delovnih mestih, so še navedli na univerzi.

Sorodna novica Ali bo Igor Pribac še lahko poučeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani?

"Polna javna razgrnitev primera je v mojem največjem interesu"

Pribac je potrdil, da je prejel sklep senata univerze. "O možnosti pritožbe na upravno sodišče še razmišljam. Vsekakor je polna javna razgrnitev mojega primera v mojem največjem interesu," je zapisal. Kot je dodal, bo zato še naprej sodeloval v javni razpravi o spolnem nadlegovanju.

Odbor DZ-ja za izobraževanje pa je medtem danes obsodil spolno nadlegovanje v akademskem prostoru. Visokošolskim zavodom predlagajo, naj sprejmejo vse potrebne akte za preprečevanje in sankcioniranje tovrstnih ravnanj. Od ministrstva za pravosodje pa za zaščito žrtev pričakujejo pripravo sprememb kazenskega zakonika, vključno z modelom "ja pomeni ja".

Spolno nadlegovanje v akademskem okolju