Proslave terjajo kar nekaj stroškov. Foto: RTV SLO
Proslave terjajo kar nekaj stroškov. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za javno upravo
Ministrstvo za javno upravo zbira podatke o varčevalnih ukrepih z drugih ministrstev. Foto: MMC RTV SLO

Tako se je vlada pred kratkim seznanila s predlogom Koordinacijskega odbora za državne proslave v okviru ministrstva za kulturo, ki je predlagal manj proslav že za letošnje leto. Vlada sicer predlaga, da letos koledar proslav ostane še nespremenjen, njihovo število (osem) pa naj bi se smiselno in mednarodno primerljivo zmanjšalo prihodnje leto. Letos bodo stroški sicer znašali največ 680.000 evrov, so pojasnili na ministrtvu za kulturo.

Koledar državnih proslav za letos

8. februar - slovenski kulturni praznik
27. april - dan boja proti okupatorju
25. junij - dan državnosti
17. avgust - združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
15. september - vrnitev Primorske k matični domovini
31. oktober - dan reformacije
23. november - dan Rudolfa Maistra
26. december - dan samostojnosti in enotnosti

O tem, katere proslave bi bilo smiselno ukiniti oziroma katere naj bi vsekakor ostale ter na podlagi kakšnih meril se odločajo za to, smo povprašali ministrstvo za kulturo, kjer so nam razložili, da bosta o proslavah koordinacijski odbor in vlada razpravljala oktobra. Ob tem na ministrstvu pravijo še: "Osnova za določanje proslav, ki pa gotovo ni edina, je Zakon o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji. Poleg državnih proslav imamo v Sloveniji še veliko število proslav na ostalih ravneh (bodisi resornih, občinskih, društvenih itd.)."

Ministrstva za zdaj upoštevajo varčevalne zapovedi
Vlada je aprila letos sprejela ukrepe za dodatno znižanje izdatkov v javnem sektorju in naložila ministrstvu za javno upravo, da pregleda realizacijo sprejetih ukrepov in o tem poroča vladi. Kot je pred kratkim povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, bodo tako v javnem sektorju letos prihranili 300 milijonov evrov.

Iz poročil, ki so na ministrstvo za javno upravo prišla z drugih ministrstev, je razvidno, da se načrtovani ukrepi izvajajo. Ministrstva so namreč pregledala in anaizirala obstoječo sistemizacijo delovnih mest in sprejela posamezne spremembe v zvezi s tem, saj se držijo sklepa o dveodstotnem zmanjšanju števila zaposlenih. Prav tako so minimizirala študentsko delo in racionalizirala službene poti ter zmanjšala stroške zunanjih izvajalcev.

Varčuje se tudi pri nakupih računalniške opreme, najemnih pogodbah, naložbah (stroški naj bi bili tu dvajset odstotkov nižji, opravljajo se le najnujnejša vzdrževalna dela) in javnih naročilih.