Kot se je pred kratkim pošalil premier Pahor, sta z Gjerkešem govorila tudi o tem, kako se izgovori njegovo ime. Foto: MMC RTV SLO
Kot se je pred kratkim pošalil premier Pahor, sta z Gjerkešem govorila tudi o tem, kako se izgovori njegovo ime. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je Zlata Ploštajner odstopila iz osebnih in zdravstvenih razlogov, predsednik vlade Borut Pahor pa je nato v četrtek v državni zbor vložil predlog za imenovanje Gjerkeša za novega ministra brez listnice, pristojnega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Državni zbor se bo ob začetku seje v ponedeljek najprej seznanil z odstopom Ploštajnerjeve, v sredo pa se bo kandidat predstavil pristojnemu delovnemu telesu, odboru za lokalno politiko in regionalni razvoj ter odgovarjal na vprašanja njegovih članov. Glasovanje o novem ministru pa bo v parlamentu na sporedu v četrtek.

Podpora poslanskih skupin neznana
Šele takrat bo tudi znano, kakšno podporo Gjerkeš, kandidat DeSUS-a, pravzaprav uživa med poslanskimi skupinami, saj se do njega večinoma še niso opredelile. Premier Pahor pa stavi na njegovo znanje, izkušnje, prizadevnost in osebnostne lastnosti.

Henrik Gjerkeš je star 44 let, v kratki predstavitvi pa je med drugim navedel, da je po izobrazbi doktor strojništva, prihaja iz Pomurja, zaposlen pa je na Univerzi v Novi Gorici. Povedal je še, da ima vizijo in je vajen timskega dela. Več o njem bomo izvedeli v ponedeljek, ko ga bo na novinarski konferenci predstavil prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec.