Člani SDS-a in privrženci stranke se na taboru v Lepeni zbirajo od leta 1994. Foto: BoBo
Člani SDS-a in privrženci stranke se na taboru v Lepeni zbirajo od leta 1994. Foto: BoBo

"Prijatelji gora in demokratičnih vrednot", ki so se zbrali na tradicionalnem spominskem gorniškem taboru dr. Henrika Tume, se bodo lahko tako dva tedna družili ob športnih, kulturnih in izobraževalnih dejavnostih.

Prvi večji dogodek bo v ponedeljek, ko bo v kulturnem domu v Bovcu potekal celodnevni zgodovinski simpozij o začetkih protifašističnega upora v Evropi. Tega bosta s pozdravnim nagovorom odprla predsednik stranke SDS Janez Janša in podžupan občine Bovec Davor Gašperčič.

V četrtek bodo nato priredili konferenco z naslovom Pomen interdisciplinarnega raziskovanja zgodnje poselitve Evrope. Konferenco bodo odprli predsednik gorniškega kluba "Dr. Henrik Tuma" Anton Jeglič, župan bovške občine Danijel Krivec in Janez Janša. Zvečer bo v kulturnem domu v Bovcu potekala še okrogla miza o totalitarizmih, na kateri bodo sodelovali direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič, zgodovinar Stane Granda, literarni zgodovinar in profesor Igor Grdina in Boštjan Kolarič iz Študijskega centra za narodno spravo.

Prihodnji petek bodo privrženci in člani SDS-a tabor sklenili z okroglo mizo z naslovom "Sindikalizem in delavstvo v 21. stoletju - kako naprej?".

Do 6. avgusta bodo v sklopu tabora SDS-a potekale številne športne aktivnosti, med drugim se bodo odpravili na več gorskih vrhov. Že danes nameravajo na Matajur, na začetku avgusta na Škrlatico in Lopo, tabor pa bodo sklenili s pohodom na Triglav. Čaka jih tudi kolesarjenje proti izviru reke Soče, v četrtek pa rafting po Soči.