Koalicija Za otroke gre pričakuje, da jim bodo prisluhnili ustavni sodniki. Foto: BoBo
Koalicija Za otroke gre pričakuje, da jim bodo prisluhnili ustavni sodniki. Foto: BoBo
Zaradi zavrnitve razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi je prekinjeno zbiranje podpisov za referendum. Foto: BoBo

"Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji podivjano večino v državnem zboru, ki zlorablja ustavo, zakone in svoj poslovnik, in upamo, da jo bo zaustavilo ustavno sodišče," je ob predstavitvi rekordno hitrega zbiranja referendumskih podpisov, od ponedeljka so jih zbrali 48.186, povedal vodja Koalicije za otroke gre Aleš Primc.

Nasprotnikom novele zakona o zakonski zvezi zdaj preostaja le ustavna pritožba. "Pred ustavnim sodiščem bomo dokazovali, da je bila prepoved referenduma protiustavna, tako postopkovno kot v vsebinskem smislu. Zakonska zveza ni bila nikoli ugotovljena kot protiustavna. Ravno to je bistvo novele zakona, kjer spreminjajo definicijo zakonske zveze," je dejal Primc in dodal, da Slovenci nismo razdeljeni v tem vprašanju, temveč jih je zakon združil. Ustavno pritožbo jim po Primčevih besedah pripravlja vrhunska skupina pravnikov, imen ni želel razkriti, ter pričakuje, da bodo ustavni sodniki dovolili referendum.

MNZ ustavil zbiranje podpisov
Ministrstvo za notranje zadeve v pismu, naslovljenem na vse upravne enote ter ministrstva za zunanje zadeve, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za pravosodje, za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport, poudarja, da morajo posebno pozornost nameniti preverjanju datuma oddaje podpore glede na to, da se podpisi zbirajo tudi prek enotnega državnega portala e-uprava, v bolnišnicah, domovih za starejše, zaporih in v tujini.

Če upravne enote prejmejo podporo, oddano v času, ko je zbiranje podpor ustavljeno, je treba takšno podporo vrniti podpisniku oziroma pobudniku s pisno obrazložitvijo, navajajo na MNZ-ju. Če pa prejmejo podporo, datirano pred ustavitvijo zbiranja podpisov, pa jo morajo upravne enote ustrezno hraniti, saj jo bodo po potrebi evidentirali pozneje.