Poslanci so odločali o sklepu, ki je zavrnil referendum. Foto: BoBo
Poslanci so odločali o sklepu, ki je zavrnil referendum. Foto: BoBo
"Prepoved referenduma je dodaten, nedopusten udarec slovenski demokraciji, potem ko je državni zbor preprečil demokratično razpravo s skrajšanim postopkom sprejemanja sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. S to odločitvijo so poslanci zavestno odvzeli del temeljnih državljanskih pravic, ki jih državljanom zagotavlja ustava," so zapisali v koaliciji "Za otroke gre!". Foto: BoBo
DZ zavrnil referendum o zakonski zvezi
Referendum zaposlil poslance
Poslanci o referendumu

Ker je DZ razpis referenduma zavrnil, se lahko njegovi pobudniki zdaj obrnejo na ustavno sodišče. Tudi sami so že napovedali, da bodo ob morebitni zavrnitvi razpisa referenduma to tudi storili.

Podporo zavrnitvi razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, s katero bi se ustavilo tudi zbiranje referendumskih podpisov, so že na začetku seje napovedale tri koalicijske in dve opozicijski stranki. Predlagatelj zakonske novele Matej Tašner Vatovec je povedal, da novela zakona odpravlja neustavno stanje sistemske diskriminacije na področju človekovih pravic, zato naj DZ ne bi mogel narediti nič drugega kot skleniti, da razpis referenduma ni dopusten, kar se je tudi zgodilo. S tem je po mnenju Vatovca onemogočeno tudi, da o pravicah manjšine odloča večina.

Podobno so si želeli tudi v SMC-ju, je povedala njihova poslanka Lilijana Kozlovič (SMC). Po njenih besedah je namen novele, da dobijo pravno varstvo civilizacijske norme, ki dejansko že živijo. Z novelo se vzpostavlja eno izmed temeljnih načel ustave, to je enakost vsakega pred zakonom ne glede na njegovo osebno okoliščino, je poudarila in izrazila prepričanje, da ima DZ pristojnost, da zavrne razpis referenduma in da to stori že v fazi zbiranja podpisov.

V DeSUS-u sicer o zakonski noveli nimajo enotnega stališča, navsezadnje so proti njej glasovali štirje njihovi poslanci. Zato so se njihovi poslanci v skladu z individualnimi presojami odločali tudi ob današnjem glasovanju, je pojasnila Jana Jenko (DeSUS).

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec je dejal, da je cilj referendumske pobude nedopusten, saj pomeni grob poseg v pravice manjšine in podpihuje že tako preveč nestrpnosti v naši družbi. "Temu se v SD-ju odločno postavljamo po robu," je povedal in citiral papeža Frančiška, ki je dejal, da če je človek gej in išče Boga v sebi ter je dobrega srca, kdo je on, da bi sodil. "Kdo smo pa mi," se je vprašal.

Poslanec ZaAB-a Peter Vilfan je povedal, da je zakonodajni referendum najpomembnejša oblika demokracije. Vendar je tudi neposredna demokracija omejena z ustavo. Breme odločitve, ali referendum posega v človekove pravice in ga je kot takšnega mogoče prepovedati, je po Vilfanovih besedah zdaj preneseno na DZ in v ZaAB-u bodo glasovali za zavrnitev referenduma.

Jelka Godec (SDS) pa je izrazila mnenje, da DZ o tem ne bi smel odločati. Prav tako pa je po njenem mnenju tudi neutemeljen predlog za zavrnitev. Po njenih besedah bi poslanci radi zavrnili nekaj, kar sploh še ne obstaja, oz. bi DZ lahko zavrnil razpis, če bi bil ta že razpisan. "Kot da bi par kupil voziček, pa žena sploh še ne bi bila noseča," je slikovito ponazorila.

Iva Dimic (NSi) je prepričana, da je "danes žalosten dan za slovensko demokracijo". "Tisti, ki se najbolj sklicujejo na zavezanost k pravni državi, jim je zanjo mar bore malo," je povedala in dodala, da bodo v njeni poslanski skupini glasovali za to, da se o noveli zakona izreče ljudstvo na referendumu.

V štirih dneh zbrali dovolj podpisov
Koalicija "Za otroke gre!" je danes sicer sporočila, da so zbrali potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je poročal Radio Slovenija.

Če bo DZ s sklepom zavrnil razpis referenduma, pa bo koalicija ta sklep vložila v presojo ustavnemu sodišču, ki bo nato odločalo o tem, ali je referendum dopusten ali ne, je napovedala Meta Zevnik iz omenjene koalicije.

Po nocojšnji odločitvi poslancev, da razpis referenduma zavrnejo, pa so sporočili, da gre za "protiustaven in nezakonit sklep državnega zbora, ki meče slabo luč na slovenski demokratični in pravni red".

"Prepoved referenduma je dodaten, nedopusten udarec slovenski demokraciji, potem ko je državni zbor preprečil demokratično razpravo s skrajšanim postopkom sprejemanja sprememb Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. S to odločitvijo so poslanci zavestno odvzeli del temeljnih državljanskih pravic, ki jih državljanom zagotavlja ustava," so zapisali.

Seja na zahtevo 23 poslancev
Predlog za izredno sejo je vložila skupina 23 poslancev ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-a, podporo pa so napovedali tudi v SMC-ju.

Predlog sklepa je tako predvideval zavrnitev referenduma. Tak sklep bo pomenil tudi prekinitev zbiranja podpisov volivcev pod referendumsko zahtevo, ki jih zbira Koalicija za otroke gre!.

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v sredo na seji parlamentarnega odbora večinsko potrdil predlog sklepa, s katerim bi DZ ugotovil, da se pobuda za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

Tudi vlada nasprotuje referendumu
Vlada tako kot večina poslancev meni, da je nedopustno razpisati zakonodajni referendum o noveli zakona o zakonski zvezi. Referendumska zahteva spodbuja k neenakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti, referendumska kampanja pa bi spodbudila razpihovanje nestrpnosti na podlagi spolne usmerjenosti, je vlada med drugim zapisala v svojem mnenju o razpisu referenduma, ki ga je sprejela na dopisni seji. Hkrati pa po vladnih navedbah zakonska novela na različnih področjih pravnega urejanja sistemsko enotno, in ne parcialno kot do zdaj, ureja pravna razmerja med osebami istega spola, ki sklenejo zakonsko zvezo ali živijo v življenjski skupnosti, ki je izenačena z zunajzakonsko skupnostjo dveh oseb različnega spola.

Najprej na vrsti pripravništva
Pred razpravo o referendumu so poslanci odločali o predlogu poslanske skupine SDS-a, ki predvideva odpravo brezplačnega pripravništva. Poslanci so predlog zavrnili, saj je ustrezni parlamentarni odbor presodil, da ni mogoče sprejeti ustreznih zakonskih rešitev brez celovite analize, ki jo mora vlada pripraviti najpozneje v treh mesecih.

Zaradi pomanjkanja sredstev za plačana pripravništva je najbolj kritično na področju socialnega varstva, kjer na pripravništvo čaka že 500 diplomantov, ki so pristojno ministrico včeraj pozvali, naj do 17. aprila predstavi konkretne rešitve, ali pa bodo 21. aprila organizirali protest.

DZ zavrnil referendum o zakonski zvezi
Referendum zaposlil poslance
Poslanci o referendumu