SMC se je pridružil ZL-ju, SD-ju, DeSUS-u in ZaAB-u pri sklepu o nedopustnosti referenduma o zakonu o zakonski zvezi, potem ko so se stranke dogovorile o amandmajih glede njegove vsebine. Foto: BoBo
SMC se je pridružil ZL-ju, SD-ju, DeSUS-u in ZaAB-u pri sklepu o nedopustnosti referenduma o zakonu o zakonski zvezi, potem ko so se stranke dogovorile o amandmajih glede njegove vsebine. Foto: BoBo
DZ bo jutri glede na strankarski dogovor podprl sklep, po katerem je referendum nedopusten. Foto: BoBo
V NSi-ju pravijo, da je levica napadla "temeljne liberalne vrednote sodobne družbe". Foto: BoBo
DZ za zavrnitev razpisa referenduma

Z zavrnitvijo, o kateri bo DZ odločal na četrtkovi izredni seji, bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum.

Predtem so pozno popoldne v SMC-ju sporočili, da so ZL, SD, DeSUS in ZaAB sprejeli njihove amandmaje k sklepu o nedopustnosti referenduma o noveli ZZZDR-ja in da bodo sklep podprli.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer zagotavlja, da so v poslanski skupini enotni. V SMC-ju tudi ocenjujejo, da bo odločitev prestala morebitno ustavno presojo, ki jo imajo možnost vložiti pobudniki referenduma.

Kot so zapisali v poslanski skupini SMC-ja, pozdravljajo odločitev drugih sopodpisnic amandmajev, da so sprejele njihove argumente in predloge. "S tem smo vsi skupaj pokazali, da se zmoremo povezati v široko koalicijo, ki ščiti, zagovarja in varuje temeljne človekove pravice," so sporočili.

23 poslancev predlaga prepoved referenduma
Predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je skupaj z zahtevo za sklic izredne seje v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-a.

Medtem ko je SMC novelo podprl, pa podpisov pod zahtevo za sklic izredne seje ni dal. Na torkovem srečanju pa so na pobudo SMC-ja usklajevali nekatera procesna vprašanja, zaradi katerih so predlog sklepa dopolnili.

Kako ustaviti zbiranje podpisov?
Vprašanje je bilo, kako ustaviti zbiranje podpisov za referendum, česar že vložen predlog ni vseboval. Argumentacija bi bila pomembna predvsem, če se primer znajde pred ustavno presojo. V SMC-ju pojasnjujejo, da se "vsebina amandmajev nanaša na zavrnitev razpisa referenduma, z obrazložitvijo, da lahko državni zbor v referendumski postopek po novi ustavni ureditvi in glede na Ustavni zakon o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave RS v referendumski postopek poseže že v fazi zbiranja podpisov".

NSi: Mi smo žrtve napadov
V NSi-ju, enem najodločnejših nasprotnikov sprememb na področju pravic istospolnih parov, medtem sporočajo, da so "zaskrbljeni nad načinom in ravnijo javne razprave nekaterih nasprotnikov referenduma o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih". Kot pravijo, so bili deležni novega "napada".

V strankah ZL, DeSUS, SD in ZaAB namreč "ostro obsojajo uporabo sovražnega govora in širjenje neresnic, ki se jih ob zagovarjanju referenduma poslužuje RKC s podporo NSi-ja in SDS-a". Kot so zapisali, sta glavni namen takšnega ravnanja "zgolj in samo zavajanje javnosti in odrekanje človekovih pravic".

V NSi-ju pa to izjavo označujejo za "neposreden napad na nekatere temeljne liberalne vrednote sodobne družbe", kot je "svobodno izražanje mnenj in stališč". "Izjava zgoraj navedenih poslanskih skupin kaže na to, kako si predstavljajo družbeni dialog. Vse argumente, ki niso njihovi, označijo za neresnične in namenjene le širjenju strahu. Krščanski demokrati ugotavljamo, da je resnica ravno nasprotna: tisti, ki se najbolj razglašajo za strpne, imajo v resnici največje težave s sprejemanjem drugačnih (mnenj)," so zapisali v NSi-ju.

DZ za zavrnitev razpisa referenduma