V SMC-ju poudarjajo, da Cerar nima pristojnosti, da spreminja seznam kandidatov za mesto v Evropski komisiji in da je to odgovornost vlade Alenke Bratušek. Foto: BoBo
V SMC-ju poudarjajo, da Cerar nima pristojnosti, da spreminja seznam kandidatov za mesto v Evropski komisiji in da je to odgovornost vlade Alenke Bratušek. Foto: BoBo
Na koncu bo odločitev o slovenskem predstavniku oziroma predstavnici v Komisiji odgovornost Jean-Clauda Junckerja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Juncker pozivov zoper Bratuškovo ne komentira
Cerar ne more spremeniti seznama


"Gospodu Junckerju sem jasno povedal, da ne podpiram gospe Alenke Bratušek. Počakajmo, da vidimo, kaj bo storil gospod Juncker. Ko bo naša vlada oblikovana in imela polna pooblastila, bomo videli, kaj je možno storiti,"
se je Cerar odzval na Erjavčeve izjave. "Če se bodo pojavile kake velike težave ali pomisleki, bomo to nemudoma obravnavali. Juncker ni upošteval mojih prednostnih predlogov, izbral je neko drugo pot postopka. A mi še ne vemo, koga je izbral, zato je še prezgodaj govoriti o tem," je dodal. Ob tem je TV Slovenija poročala, da je protikorupcijska komisija (KPK) zaradi njene kandidature Bratuškovo že poklicala na pogovor.

O možnosti, da bi slovenski predlog treh kandidatov po imenovanju nove vlade umaknili, je Cerar dejal, da gre za hipotetično možnost in o tem v tem trenutku ne more govoriti. Kot primer, v katerem bi njegova vlada lahko kaj spremenila, je izpostavil situacijo, če Juncker s svojim predlogom ne bi bil uspešen.

Predsednik DeSUS-a Erjavec, tudi eden od slovenskih komisarskih kandidatov, je namreč dejal, da bo Cerarja vprašal, kaj je sploh obljubil prihodnjemu predsedniku Evropske komisije Junckerju.

Glede na to, da naj bi Cerar Junckerju zelo jasno povedal, koga od treh slovenskih kandidatov za komisarja podpira, se mu namreč zdi zelo nenavadno, da je Juncker na pogovor za zdaj povabil le Bratuškovo, ki "pač v novi koaliciji nima podpore".

Tudi predsednik SD-ja Dejan Židan pravi, da zgodba še ni končana. Spomnil je na stališče njegove stranke, da imajo svojo kandidatko za to funkcijo, podpredsednico SD-ja Tanjo Fajon, in da bi bilo prav, da Juncker razmišlja o tem. "Neprimerno je, da bi Bratuškova postala komisarka, ker je doživela poraz na volitvah, zaradi njene nespretnosti je tudi padla vlada," je pojasnjeval pred današnjim parafiranjem koalicijske pogodbe.

SMC: Cerar ne more spreminjati seznama kandidatov
Stranka Mira Cerarja pa je na spletni strani objavila sporočilo, v katerem pojasnjuje, "da je postopek kandidature za evropskega komisarja pristojnost in odgovornost Vlade RS, ki se poslavlja."
V SMC-ju še navajajo, da "Miro Cerar kot mandatar za sestavo nove Vlade RS nima pravno-formalne možnosti spreminjati seznama kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala Vlada RS pod vodstvom Alenke Bratušek." Je pa Cerar dobil zagotovila, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji.

Odločitev v Junckerjevih rokah
Erjavec je dejal, da gre pri izbiri sestave Evropske komisije za Junckerjevo odločitev in tudi odgovornost. Koga izmed slovenskih kandidatov bo Juncker na koncu izbral, je tudi po mnenju SMC-ja "v celoti v njegovih rokah".

Židan pa je opozoril, da mora biti to, kdo bo slovenski kandidat ali kandidatka za komisarja oziroma komisarko, odločitev Slovenije. "Ne smemo dovoliti, da Bruselj določi, kdo bo naš kandidat za komisarja," je dejal.

Ni razloga, da komisar postane nekdo, proti kateremu je vsa slovenska politika, je dodal Židan, ki pričakuje, da bo "vrh slovenske politike, ki lahko komunicira z Junckerjem, jasno povedal, da tako ne gre". Poudaril je, da to vprašanje ni predmet koalicijskih usklajevanj.

Židan je še spomnil, da je Cerar že pred tedni povedal, da sta zanj sprejemljiva le komisarska kandidata Erjavec in Fajonova kot predstavnika strank skorajšnje koalicije. "Pričakujem, da ko politiki damo tako močne izjave, se teh izjav tudi držimo. Ob tako močnem nasprotovanju bi bilo zelo neobičajno, da bi Komisija delala mimo tega," je še dodal predsednik SD-ja.

"Ljudski" poslanci zaskrbljeni
Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke, iz katere je tudi Juncker, torej Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin, so že v ponedeljek izrazili globoko zaskrbljenost zaradi Junckerjevega povabila Alenki Bratušek na pogovor za komisarsko mesto.

Menijo, da bi moral Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev. Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa podobno meni, da bi Cerar s hitrim imenovanjem vlade še utegnil v Bruselj poslati novo ime za komisarja.

Juncker pozivov zoper Bratuškovo ne komentira
Cerar ne more spremeniti seznama