Sodelavci DZ-ja in akterji pri osamosvojitvi na sprejemu pri predsedniku državnega zbora. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Sodelavci DZ-ja in akterji pri osamosvojitvi na sprejemu pri predsedniku državnega zbora. Foto: DZ/Barbara Žejavac
DZ, Manevrska struktura narodne zaščite, Narodna zaščita skupščine
Sodelavci izpred 25 let. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Prvi mož DZ-ja Milan Brglez je izrazil veselje, da se lahko ob 25. obletnici slovenske samostojnosti in neodvisnosti priložnost zahvali tistim, ki so s svojim pogumom pomembno prispevali k ubranitvi procesa osamosvajanja in k varovanju hiše demokracije, ki je v tistem prelomnem obdobju igrala sicer ključno, a žal precej spregledano vlogo.

Veliko nepovedanega
Čeprav mnogo zgodb ostaja nepoznanih, pa nekatere še danes pričajo o njihovih zaslugah v ključnih trenutkih osamosvajanja, je dejal Brglez. Ena takšnih zgodb je po njegovih besedah nedeljski večer z 29. na 30. junij 1991, ko je potekalo tajno nočno zasedanje skupščine, saj je JLA s pisnim ultimatom zahtevala kapitulacijo Slovenije.

Priprava zbornika
Zatrdil je, da brez pomoči pripadnikov Manevrske strukture narodne zaščite in Narodne zaščite v skupščini tega zasedanja ne bi bilo. Ker pa marsikateri spomin še danes ostaja nezapisan, je Brglez obenem podprl pobudo izpred nekaj let o pripravi zbornika o takratnih dogodkih ter o vlogi predstavnikov in predstavnic Manevrske strukture narodne zaščite ter Narodne zaščite v skupščini.

Za njihovo požrtvovalnost, domoljubje in vestnost jim je izrekel posebno zahvalo, saj so njihova dejanja izredno cenjena in ne smejo biti nikoli pozabljena, je še sklenil Brglez.

Bitenc o nedeljivem trojčku
Brglezu se je v imenu vseh udeležencev zahvalil Drago Bitenc, v času vojne načelnik oborožene Narodne zaščite v skupščini, ki je poudaril, da so vsi pripadniki obeh organizacij procese osamosvajanja omogočali s svojim življenjem, saj so osamosvojitev, vojna za Slovenijo in priznanje državnosti trojček, ki ga ne gre deliti. Strinjal se je z Brglezovo pobudo za oživitev ideje o zborniku, ki bi ovekovečil vse spomine, izkušnje in zgodbe, so še sporočili iz DZ-ja.